Aanbieding

Zieke hond ligt op gestreept dekentje

Zieke honden kunnen allerlei symptomen hebben

© Anna Hoychuk | Shutterstock

Hoe herken je een zieke hond?

Door Dr Amanda van Aalst Dierenarts

Bijgewerkt op

Gedraagt jouw geliefde viervoeter zich anders dan normaal? Dan kan het zijn dat hij of zij onder de leden heeft... 

Een zieke hond kan verschillende symptomen vertonen, van alleen wat vieze ogen tot helemaal niks meer willen en ziek in de hondenmand blijven liggen. Zoals je leest zijn er verschillende gradaties; van symptomen tot ernstig ziek zijn.

In dit artikel volgen een aantal begrippen welke vrijwel altijd veranderen als de hond ziek wordt en het eenvoudigst te herkennen zijn

Mijn hond loopt mank

Eén van de makkelijkst opvallende symptomen bij een hond, is het mank lopen. De hond loopt kreupel met een verkorte steun name op één of meerdere poten. Vaak is de oorzaak dan een kneuzing of een spier/pees verrekking. Dit kan ontstaan door te wild spelen of een verstuiking in bijvoorbeeld een gat in de grond. Maar het kan ook voorkomen dat een hond mank loopt nadat hij of zij zich heeft bezeerd aan een scherp voorwerp of door een gras aar.

Wilt de hond plots niet meer lopen op één poot? Dan kan dit naast een verstuiking wijzen op een botbreuk. In veel gevallen wil de hond dan helemaal niet meer op de desbetreffende poot staan en mag de poot ook niet aangeraakt worden.

Mijn hond ademt anders

Een hond die zich niet lekker voelt, kan hierdoor anders geen ademen. De ademhaling zal in de meeste gevallen versnellen. Dit kan een teken zijn van ongemak of pijn. Ook is het een manier om warmte af te voeren als de hond oververhit raakt. Dit gaat dan meestal over in hijgen.

Je kunt de ademhaling tellen in rust. Een normale ademhalingsfrequentie zit tussen de 10 en 20 keer per minuut. Over het algemeen ademen grote honden langzamer dan kleine honden. Zit de ademhaling boven de 30 keer per minuut? Dan wordt dit gezien als een teken van benauwdheid.

Mijn hond is onrustig

Onrustig rondlopen kan ook een teken zijn van ongemak of pijn. Vaak wijst het onrustig rondlopen op buikpijn, soms is dan een borrelende buik te horen of heeft de hond een harde buik. Een harde buik kan een symptoom zijn van een maagkanteling/maagtorsie, wat levensbedreigend is en overlijden als gevolg kan hebben. Vaak zie je dan aan één kant (vooral de linker kant) een opgezette buik en gaat het ook gepaard met pogingen tot braken waarbij niks uitgebraakt wordt (loos braken).

Ook kan onrustig rondlopen een teken zijn van moeilijk kunnen ontlasten/urineren. In het geval van diarree kan een hond onrustig zijn doordat het niet zijn omgeving wilt bevuilen en naar buiten wilt. Ook hierbij kan de buik van de hond gaan borrelen. Een bacteriële of virale infectie kunnen oorzaken zijn, of wellicht heeft de hond een vreemd voorwerp gegeten waardoor het maag/darmstelsel van slag is. Denk hierbij aan een bal, steen, satéstokje, sok, te groot stuk bot en ander materiaal dat buiten en in huis gevonden kan worden.

Bij een vreemd voorwerp moet altijd gedacht worden aan het gevaar van een darmafsluiting. Sommige vreemde voorwerpen kunnen door de hond zelf weer worden uitgepoept, andere voorwerpen zijn te groot en kunnen vastlopen in de darmen. Als dat het geval is, krijgt de hond buikpijn, lusteloosheid, niet willen eten, braken, diarree en bij het perforeren van de darmen kan de hond ook koorts krijgen en ernstig ziek worden. Deze dieren moeten direct door een dierenarts worden gezien en worden geopereerd.

Bij pups wordt nog weleens de aandoening darminvaginatie waargenomen. Dit is in feite een darmafsluiting. Deze wordt niet veroorzaakt door een vreemd voorwerp, maar door de eigen darmen welke in elkaar schuiven. Dit is een levensbedreigende aandoening en wordt gekenmerkt door het ernstig ziek zijn, lusteloos zijn en de symptomen hierboven beschreven bij een darmobstructie.

Mijn hond is misselijk en braakt

In het geval van buikpijn en misselijkheid kan de hond ook symptomen vertonen van smakken, veel likken met de tong langs de lippen en kwijlen. De hond wil in veel gevallen dan ook niet eten. In sommige gevallen kan de hond braken waarbij eten, slijm, gal of gras opgegeven wordt. In zeer ernstigere gevallen kan de hond bloed braken.

Soms zie je rozig slijm na meerdere keren braken, dit kan wijzen op irritatie van de maag waarbij een klein beetje bloed vrij is gekomen. Dit is minder ernstig dan vers rood bloed dat uitgebraakt wordt.

Een hond kan ook gaan braken als er irritatie van de slokdarm aanwezig is, dit kan voorkomen doordat de hond iets scherps heeft doorgeslikt wat een beschadiging heeft gegeven of de hond kan last hebben van een hardnekkige kennelhoest infectie.

Mijn hond hoest

In het geval van een kennelhoest infectie zie je ook vaak dat de hond hoest. Heeft jouw hond geen kennelhoest of een andere oorzaak voor irritatie van de keel of de slijmvliezen rondom de keel, dan kan ook gedacht worden aan hartproblemen. Dit wordt vaker gezien bij oudere honden. Hoesten kan dan een teken zijn dat het hart niet meer goed functioneert waardoor er vocht achter de longen ontstaat, wat het hoesten kan uitlokken.

In het geval van erge hartafwijkingen kan een hond tijdens inspanning het bewustzijn kort verliezen en omvallen. Dit wordt een syncope genoemd. Vaak kan in hierbij een blauwe tong worden waargenomen doordat het hart gedurende een korte tijd niet voldoende zuurstof kan rondpompen. Als het hart weer rustig is, zal het dier weer bij bewustzijn komen. Dit duurt meestal maar enkele seconden. Conditioneel gezien zal de hond achteruitgaan als hij of zij een verslechterde hartaandoening heeft. Dit wordt door verzorgers meestal opgemerkt doordat hun geliefde huisdier opeens het vaste rondje niet meer kan lopen of snel uitgeput raakt.

Mijn hond is snel moe

Het opeens achteruitgaan van de conditie kan, naast hartproblemen, ook een symptoom zijn van bloedarmoede. Dit kan vele oorzaken hebben, van bloedparasieten zoals Babesia, auto-immuun ziekten tot aan bloedverlies door verwondingen.

Daarom is het verstandig om bij zieke dieren ook goed naar het tandvlees en overige slijmvliezen te kijken. Deze horen normaal roze te zijn en een capillaire vullingstijd (CVT) van minder dan 1 seconde te hebben. De CVT weerspiegelt de doorbloeding van weefsels. Door met een vinger druk uit te oefenen op het tandvlees worden de bloedvaatjes kort geblokkeerd waardoor het tandvlees wit kleurt. Bij het wegvallen van de druk zullen de vaatjes zich weer vullen en keert de normale roze kleur terug. Dit zal bij een gezonde hond in minder dan 1 seconde gebeuren. Is de CVT verlengd dan kan dit wijzen op een slechte doorbloeding. Vaak zijn de dieren dan ook lusteloos en slapen ze veel.

Mijn hond is lusteloos en valt af

Bij dieren die lusteloos zijn, worden vaak ook andere symptomen gezien, zoals weinig eetlust en afvallen. Oorzaken van afvallen, met of zonder eetlust, zijn zeer uiteenlopend. Er kan gedacht worden aan ernstige of acute gebitsproblemen, een te hard werkende schildklier, nierproblemen, leveraandoeningen en alvleesklier aandoeningen. 
Ook kan de hond afvallen doordat hij of zij te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, bijvoorbeeld door veel braken of diarree of bij opname problemen ter hoogte van de darmen. Als de hond wel een goede eetlust heeft maar toch afvalt kan dit wijzen op een ander proces dat veel energie vraagt. Dan moet gedacht worden aan een ontsteking of tumor.

Mijn hond is ziek, wat nu?

Het belangrijkste is het inschatten van de ernst van de situatie. Eet en drinkt de hond nog? Is de hond alert? Braakt de hond? Heeft de hond diarree of juist normale ontlasting? Heeft de hond een normale temperatuur of koorts? Lijkt de hond pijn te hebben? Heeft de hond bleke of juist normale, roze slijmvliezen?

Dit zijn belangrijke vragen waar op antwoord gegeven moet worden. De meeste symptomen kunnen door de verzorger gecontroleerd worden en zijn voor de dierenarts waardevolle informatie. Het meten van de temperatuur bij de hond gebeurd door rectaal 1-2cm diep een thermometer in te brengen. Om het voor de hond wat prettiger te maken kan hiervoor glijmiddel, vaseline of olie gebruikt worden. Een normale temperatuur van de hond zit tussen de 38 en 39 graden Celsius. In het geval van een temperatuur van onder de 37 graden en boven de 40 graden gaat het om spoed en dient de hond naar de dierenarts gebracht te worden. Dit is ook het geval bij bleke slijmvliezen, een paarse tong, het niet kunnen opstaan/lopen en loos braken met een opgezette (vnl. linker kant) buik.

Eet en drinkt de hond wel en heeft de hond alleen last van braken en/of diarree zonder een vreemd voorwerp als oorzaak en geen koorts? Dan kan gekeken worden of deze klachten vanzelf overgaan met eventueel als ondersteuning kip met rijst als voedingsbron. Deze klachten dienen dan binnen drie dagen over te zijn. Bij verslechtering is een bezoek aan de dierenarts geadviseerd. Ook het mank lopen kan vanzelf binnen een paar dagen overgaan, dit ligt echter aan de ernst ervan.

Bij twijfel is het advies altijd om contact met de dierenarts op te nemen. Ook al is het alleen maar voor telefonisch advies of overleg. Het gaat tenslotte om de gezondheid van je trouwe viervoeter!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen