Aanbieding

Trillend hondje op bank

Twijfel je nu of het trillen van je hondje 'normaal' is? 

© Asif Mehmood 786

Mijn hond trilt, wat betekent dit? 10 oorzaken van trillen

Geverifieerd door dierenexpert, BSc Baukje Beers , Dierenarts
Door BSc Baukje Beers Dierenarts

Bijgewerkt op

Trillen. Een vaag symptoom dat van alles kan zijn. Je vindt hier de top 10 met meest voorkomende oorzaken van trillingen bij de hond. 

Waarom trilt mijn hond?

Net als mensen kan een hond trillen van de kou. En ben je weleens zo boos geweest dat je gaat trillen ? Dat kan bij honden ook ! Echter, wanneer je ziek bent kan je ook gaan trillen. Hijgen en trillen worden vaak in combinatie gezien. Maar waarom trilt mijn hond dan?

Het eerste wat je moet weten is dat sommige hondenrassen vaker trillen dan anderen. Vooral bij kleine rassen (zoals de Chihuahua) is het bekend dat de dieren vaker trillen, ook als het niet koud is ! Ook zie je vaak dat deze rassen wat sneller gespannen en zenuwachtig zijn, en daarvan kunnen de dieren ook gaan trillen. Dit is in zo'n geval en ras-specifieke eigenschap. Twijfel je nu of het trillen van je hondje 'normaal' is? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

De 10 meest voorkomende oorzaken van trillen op een rij:

Trillen door kou en/of ondervoeding

Net als bij mensen kan een hond het koud hebben. We kennen in Nederland enorm veel hondenrassen, en niet elk ras heeft zo’n lekkere dichte vacht waar hij tijdens de wintermaanden zich in kan verschuilen. Je moet daarom goed opletten als je een hond hebt met weinig haar. Deze (vaak kleine) hondjes hebben wat sneller last van kou! 

Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Trillen bij jonge honden

Pups in nest met moederhond (<8 weken)

Wanneer je een nestje puppy's fokt, dan is één van de meest voorkomende doodsoorzaken in de eerste weken onderkoeling en ondervoeding. Wanneer een puppy trilt, moet je daarom ook altijd alert worden !

Wanneer je een nestje met jonge puppy's hebt, is het belangrijk om de diertjes altijd goed in de gaten te houden. Elke dag meet je het gewicht van je pups en controleer je of ze voldoende bij de moeder hebben gedronken. Wanneer je een puppy alleen trillent in een hoekje ziet liggen, dan moeten al je alarmbellen afgaan. Een pup raakt snel uitgedroogd en zonder moedermelk zal hij zeker sterven. Zo’n diertje moet je daarom goed opvangen. Het warmhouden en het geven van kunstmatige melk is een belangrijke stap hierin. Ook moet de pup extra beschermd worden tegen infecties, want als de pup slecht heeft gedronken is de kans aanwezig dat het diertje weinig antigenen heeft binnengekregen uit de moedermelk. Hierdoor is het diertje gevoeliger voor infecties. 

Pasgeboren pup krijgt lepel voeding
Wanneer een pup slecht drinkt is de kans aanwezig dat deze weinig antigenen heeft binnengekregen en is hierdoor gevoeliger voor infecties. - © Pawel Rajtar / Shutterstock

Nieuwe pup in huis (>8 weken)

Wanneer een pup wat ouder is, gaat hij wonen bij een nieuwe familie. Realiseer je dat je een baby in huis neemt en dat dit veel tijd gaat kosten. Ook oudere pups moeten voldoende eten en hebben een warm plekje in huis nodig waar ze lekker kunnen ontspannen en slapen. Ook gezonde pups zijn gevoelig voor infecties, en het volgen van het vaccinatieschema van de dierenarts is daarom erg belangrijk. 

Trillen door agressie of spanning

Een niet-medische oorzaak van trillen is gedrag. Trillen kan ontstaan door opwinding, spanning, agressie of angst. Het is belangrijk om hier onderscheid tussen te maken. 

Redenen waarom mijn hond gespannen kan zijn : 

  • Er komt bezoek langs
  • Onbekende mensen willen je hond aaien
  • Vuurwerk of andere harde knallen
  • Je hond ziet/hoort minder, waardoor hij sneller schrikt 
  • Andere dieren in huis
  • Een verleden van mishandeling 
  • In het verleden aangevallen door een andere hond 

Redenen waarom een hond agressief kan reageren : 

  • Agressie omdat het dier bang is (angst agressie)
  • Agressie naar mensen door een verleden van mishandeling
  • Agressie naar andere honden door een negatieve ervaring met een andere hond
  • Agressie voortkomend uit dominantie (zowel naar andere honden als mensen)
  • Agressie door onzekerheid 
  • Agressie door ‘frustratie’ (te weinig lopen, te weinig spelen, te weinig sociale contacten)
  • Agressie door genetische aanleg

Maak altijd eerst een onderscheid tussen spelen en agressiviteit. Wanneer het gaat om spelgedrag (wat wel eens wordt verward met agressie), zal het dier meestal niet trillen. 

Trillen door vermoeidheid

Een andere (vaak) niet-medische oorzaak van trillen is vermoeidheid. Na een lange wandeling of wanneer je hond net een zeer actieve handeling heeft gedaan is het niet vreemd als deze trilt en/of hijgt. Dit hoeft niet per se afwijkend te zijn. Wanneer je hond wel héél snel vermoeid raakt, en dit niet past bij de leeftijd van het dier, dan is het nuttig om eens wat verder te gaan kijken. Veel ziektes beginnen vaak namelijk met vage klachten zoals een verminderde eetlust en verminderd uithoudingsvermogen.

Trillen met als oorzaak (Epileptische) aanvallen

Trilt je hond zeer plotseling en aanvalsgewijs ? Dan heeft hij misschien last van epilepsie. Bij epilepsie zijn de dieren buiten bewustzijn en vertonen vaak krampachtige trillende bewegingen. Echter, epilepsie kent enorm veel vormen. 

Ook ernstige hartritmestoornissen kunnen zorgen voor een aanvalsgewijze trilling over het lichaam. Wanneer er te weinig bloed naar de hersenen wordt gepompt ontstaat in de hersenen een zuurstoftekort. Hierdoor gaat je hond onder andere trillen. Dit is een zeer gevaarlijke aandoening en kan erg lijken op een epileptische aanval.

Hond ligt op grond met tong uit bek
Een hond kan ook trillen en/of hijgen door vermoeidheid. Bijvoorbeeld na een lange wandeling of andere sportieve activiteit.  © Knelson20

Trillen door neurologische aandoeningen

Naast epilepsie zijn er meer neurologische aandoeningen die trillen kunnen veroorzaken. Het probleem kan in het gehele centraal zenuwstelsel zitten : de grote hersenen, kleine hersenen, hersenstam of zelfs in het ruggenmerg. Wanneer er sprake is van een neurologisch probleem, zie je vaak ook andere neurologische verschijnselen zoals een raar loopje of afwijkend gedrag. Neem je hond mee naar een dierenarts als je denkt dat het probleem neurologisch is.

Langdurig trillen door tremoren

Iedere hond trilt wel eens. Maar wanneer het trillen steeds vaker en heftiger voorkomt, dan noemen we dit een 'tremor'.  Een tremor is een onwillekeurige beweging waarbij de spieren zich voortdurend aanspannen en ontspannen. Niet alle tremoren zijn gevaarlijk, maar soms treden ze op in hele specifieke situaties, wat kan duiden op een (neurologisch) probleem. Bijvoorbeeld : een tremor die in rust of tijdens het slapen plaatsvindt (rusttremor) kan een oorsprong hebben in de grote hersenen. Wanneer je hond juist heel specifieke gaat trillen na een activiteit (intentietremor) dan past dat beter bij een probleem in de kleine hersenen.

Wanneer je twijfelt of je hond ‘normaal’ trilt of dat er sprake is van een tremor, neem dan contact op met je dierenarts.

Trillen door pijn

Het is altijd lastig om te bepalen wanneer er bij een hond sprake is van pijn. Elke hond gaat anders om met pijn, maar de meest voorkomende symptomen die bij pijn kunnen opvallen zijn :

  • Terugtrekken (je hond ligt meer in de mand en wil niet spelen)
  • Reacties bij aaien (dit kan zowel janken zijn als piepen als blaffen. Soms kan zelfs agressie worden gezien)
  • Een verhoogde ademhaling
  • Een verhoogde hartfrequentie

Trillen kan wijzen op onderliggende ziektes

Wanneer je hond trilt vanwege een onderliggende ziekte, vallen er meestal ook andere verschijnselen op. Honden hijgen vaker (door bijvoorbeeld een verminderde uithouding), zijn lusteloos en onrustig. Voorbeelden van onderliggende ziektes die trillen kunnen veroorzaken zijn leveraandoeningen, de ziekte van Cushing, de ziekte van Addison en een aantal elektrolyten afwijkingen (zoals een hoog kalium, een laag calcium). Ook een te traag werkende schildklier kan zorgen voor trillen.

Wanneer je hond, naast trillen, nog meer verschijnselen vertoont, is de kans groter op een onderliggende oorzaak.

Trillen door bijwerkingen van medicaties of vergiftigingen 

Wordt je hond behandeld voor een bepaalde ziektes ? Er zijn verschillende medicijnen die trillen geven als bijwerking. Denk hierbij aan bijvoorbeeld chemotherapeutica (tegen kanker), spierverslappende medicijnen en anti-depressiva. 

Ook een vergiftiging kan zorgen dat je hond (ongecontroleerd) kan gaan trillen. Denk hierbij aan een vergiftiging van rattengif, theobromide (ofwel een chocolade-vergiftiging), een grote hoeveelheid zout of caffeïne. Trillen is een erg aspecifiek verschijnsel, en zie je dus bij veel verschillende vergiftigingen. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen