Aanbieding

Husky krijgt een kom BARF hondenvoer

Wanneer er gekozen wordt voor BARF vlees, wordt de voeding voor de hond zelf samengesteld.

© Shutterstock | Recless media

Rauw, vers vlees voor de hond: alles over BARF hondenvoer

Door Mae White

Online sinds

Dit artikel is geschreven om meer inzicht te geven in de BARF methode. Wil je starten met BARF hondenvoer? Dan is het noodzakelijk om je verder in te lezen.

Wat is BARF hondenvoer?

De betekenis van BARF is Bones And Raw Food, maar het staat ook wel voor Biologically Appropiate Raw Food. Het is een manier van voeren van de hond, waarbij zoveel mogelijk gekeken wordt naar het natuurlijk voedingspatroon van de hond.

Een blik terug naar de wolf

De hond stamt af van de wolf. Het menu van de wolf bestaat met name uit evenhoevigen, zoals herten, elanden en wilde zwijnen. Het menu wordt verder aangevuld met kleinere zoogdieren (bevers, hazen, konijnen en knaagdieren), vogels, reptielen, insecten en vis. Tot slot eet de wolf eventueel kleine hoeveelheden plantaardig materiaal, zoals bessen en noten. Het is dan ook niet zo gek dat de BARF methode staat voor hetgeen wat de voorouder van de hond in de natuur het meest eet: vlees en botten.

Het ontstaan van het BARF menu

Hoewel het misschien lijkt dat BARF de laatste jaren een opmars heeft gemaakt, ligt de oorsprong al rond 1930. Juliette de Baïracli Levy, een holistisch dierenarts uit die tijd, adviseerde om honden rauw vlees en botten te voeren.

Ian Billinghurst werd door haar geïnspireerd en wordt als grondlegger van de BARF methode gezien. Hij schreef het boek “Give your dog a bone”.

Voeren volgens de BARF methode

Wanneer er gekozen wordt voor BARF vlees, wordt de voeding voor de hond zelf samengesteld. Er wordt dus niet gekozen voor een kant-en-klare maaltijd brok of volledige vers vlees maaltijd.

Vleesbotten

De basis van BARF hondenvoer bestaat uit vleesbotten. Zij beslaan ca. 40-60% van het dieet. De vleesbotten zelf bestaan uit ca. 50% vlees en ca. 50% bot. Er mogen geen dragende botten gevoerd worden. Vleesbotten die gevoerd kunnen worden zijn bijvoorbeeld eendennek, duifjes, kippennekken en ruggen, zalmkoppen, konijnenruggen, karkas van de haas, lamsribben, reeribben en runderribben.

De vleesbotten zijn o.a. een belangrijke bron aan calcium. Het vlees levert vitamines, mineralen en eiwit. De botten zijn belangrijk om te voldoen aan de kauwbehoefte van de hond. Tijdens het kauwen op botten komt er een lichaamseigen stofje vrij (endorfine), waardoor de hond zich rustiger voelt.

Wanneer de hond niet gewend is vleesbotten te eten, moet dit met kennis en voorzichtigheid geïntroduceerd worden. Botten moeten rauw gevoerd worden om splinteren te voorkomen.

Orgaanvlees

Het BARF menu wordt verder aangevuld met orgaanvlees. Dit beslaat ongeveer 15-20% van het menu. Onder orgaanvlees vallen hart, lever, nieren, pens, boekmaag, long, milt, etc. Organen vormen een belangrijke bron aan vitaminen en mineralen.

Spiervlees

Spiervlees vormt ongeveer 15% van het BARF menu. Het levert vitaminen, mineralen en eiwit op, samen met het vlees van de vleesbotten. Er wordt geadviseerd om één a drie keer per week vis toe te voegen aan het menu.

Groentenmix

In tegenstelling tot de NRV-methode, bevat BARF hondenvoer ca. 10 tot 15% aan plantaardig materiaal. Honden kunnen rauwe, ongemalen groenten niet verteren, dus het dient gepureerd of licht gekookt te worden. Groenten leveren met name vitaminen en ruwe celstof.

En eventueel, supplementen

Tot slot kan het dieet aangevuld worden met supplementen (ca. 5%), zoals eieren, olie, een kruidenmix of probiotica. Deze dienen om tekorten in de voeding aan te vullen of als ondersteuning bij gezondheidsproblemen.

Om te zorgen dat de hond alle voedingsstoffen binnen krijgt die hij nodig heeft, is het bij de BARF methode belangrijk om vlees van verschillende diersoorten af te wisselen. Geadviseerd wordt om minstens 4 verschillende diersoorten in twee weken te voeren, evenredig verdeeld. Er wordt geadviseerd ook vis te voeren, maar met mate en niet meer dan 10% van het dieet.

De voordelen van het BARF menu

De ervaringen met BARF vlees zijn erg positief. Alhoewel lastig wetenschappelijk aan te tonen, zien veel gezinnen verbetering van de algehele gezondheid van de hond. Zo is de ontlasting minder en beter gevormd en glanst de vacht meer. Honden eten het vlees makkelijk en hebben minder gebitsproblemen. Andere voordelen die genoemd worden zijn:

  • Het voldoet aan de natuurlijke kauwbehoefte van de hond
  • Het is een natuurlijke manier van voeren en je weet exact wat de hond binnen krijgt
  • De voeding bevat geen chemische toevoegingen.
  • De voeding ligt dicht bij de natuurlijke voeding van de hond
  • Het geeft langer een verzadigd gevoel
  • Er komen minder huid- en darmproblemen voor
  • De voeding heeft een hoge verteerbaarheid

De nadelen van het BARF menu

Natuurlijk zijn er ook nadelen te noemen en zijn er zelfs tegenstanders van het voeren van rauw, vers vlees. Het voeren volgens de BARF methode vraagt veel kennis om voedingsfouten en tekorten bij de hond te voorkomen. Begin daarom alleen aan deze manier van voeren van de hond indien er voldoende kennis en ervaring aanwezig is. Daarnaast vergt het zelf samenstellen van het dieet veel tijd, maar ook ruimte in de vriezer voor opslag van het vlees. Tegenwoordig zijn er ook leveranciers die kant en klare BARF pakketten of pakketten op maat leveren.

Houd er bovendien rekening mee dat het om natuurlijke producten gaat, die niet constant van samenstelling zijn. Daarbij kan de hoeveelheid voedingsstoffen die het vlees bevat dus wisselend zijn. Dit kan zorgen voor een overmaat of juist tekorten aan bepaalde voedingsstoffen wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dit kan versterkt worden door het feit dat bepaalde voedingsstoffen, indien niet in de juiste verhouding gevoerd, elkaars opname in de darm kunnen beïnvloeden. Dit benadrukt het belang van voldoende kennis voordat met deze manier van voeren begonnen wordt.

Gezondheidsrisico’s

De tegenstanders van het voeren van vers vlees maken zich met name zorgen om de gezondheidsrisico’s voor mens en dier, omdat er gewerkt wordt met rauw, vers vlees. Rauw, vers vlees kan bacteriën, virussen en parasieten bevatten, wat tot infecties kan lijden bij mens en dier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Salmonella en E.coli, maar ook parasieten als Neospora, Toxoplasma en Toxocara. Hoe groot het risico hierop is, is moeilijk vast te stellen. Wanneer het vlees afkomstig is van dieren geschikt voor menselijke consumptie, wat diepgevroren opgeslagen en vervoerd is, zijn de risico’s minder groot.

Op en in rauw vers vlees zijn bacteriën te vinden. In sommige gevallen kunnen deze bacteriën het dier ziek maken. Of het dier ook daadwerkelijk ziek wordt, is afhankelijk van meerdere factoren, maar over het algemeen zijn honden beter bestand tegen deze bacteriën dan mensen. Bij de bereiding van rauw, vers vlees voor de hond is het belangrijk om hygiënisch te werken en je er van bewust te zijn dat er een gezondheidsrisico is, met name voor jezelf. Realiseer je echter dat dit ook geldt, wanneer je bijvoorbeeld een stuk rauwe kipfilet in stukjes snijdt, bedoeld voor eigen consumptie

© Zonita | Shutterstock

Het voeren van varkensvlees aan honden wordt afgeraden, omdat varkensvlees afkomstig uit het buitenland besmet kan zijn met het virus dat de ziekte van Aujeszky veroorzaakt.

Ook parasieten kunnen overgebracht worden op de hond door het eten van rauw, vers vlees. De meeste parasieten zijn echter slecht bestand tegen temperaturen onder de -20 ⁰C. De parasieten en eieren van de meeste parasieten gaan dood wanneer het vlees gedurende een aantal dagen onder deze temperatuur blijft. Bij de meeste commerciële rauw, vers vlees producenten wordt aan deze voorwaarde voldaan. Extra ontwormen is niet nodig wanneer vers vlees gevoerd wordt. Voorstanders van vers vlees zien zelfs, dat door een verbeterde darmflora, honden minder gevoelig zouden zijn voor worminfecties.

Is voeren volgens de natuur nog relevant?

Tegenstanders van het voeren van rauw, vers vlees halen tot slot aan dat de vergelijking met de leefwijze van de wolf niet meer relevant is, omdat de hond zich geëvolueerd zou hebben tot omnivoor (alleseter). De hond is immers beter in staat om zetmelen te verteren dan de wolf. Bovendien zou de samenstelling van gekweekt vlees anders zijn dan van wilde prooidieren. Daarnaast eten wolven hele prooidieren en niet, zoals bij het voeren van rauw, vers vlees, verbloede karkassen van gekweekte dieren.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen