Kooikerhondje

Andere namen : Kooiker, Small Dutch Waterfowl Dog, Dutch Decoy Dog

#23

Wamiz's top rassen

Kooikerhondje
Volwassen Kooikerhondje © Erik Lam / Shutterstock

Het Nederlandse kooikerhondje is een enthousiaste, vriendelijke, betrouwbare en gehoorzame hond. Met de rood gekleurde, pluizige vacht, staat deze bekend om het opvallende uiterlijk. Dit ras komt oorspronkelijk uit Nederland en was een werkhondje, dat vaak werd gebruikt om eenden in kooien te lokken. Echter, dankzij de lieve, warme en speelse aard, is dit hondje nu steeds populairder geworden als familie- en gezelschapshond. Hoewel de kooiker, zoals deze ook wordt genoemd, zeker veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft, zijn deze honden meer dan blij om lekker op de bank te liggen en daarna heerlijk met je te knuffelen.

Algemene informatie Kooikerhondje

Hoe oud wordt een Kooikerhondje? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Jager

Grootte Kooikerhondje :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Dit zeldzame Nederlandse ras is gesignaleerd op oude familieportretten die teruggaan tot de jaren 1500. Het ras werd pas intensief gefokt in Nederland rond 1600, toen het populair was als werkhond die eenden in kooien lokte. De kooiker raakte in verval na het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen geavanceerdere geweren het schieten op eenden gemakkelijker maakten. In 1939 waren er nog maar 25 kooikerhondjes bekend. Gelukkig, nadat een Nederlandse barones belangstelling kreeg voor het ras, won de kooiker aan populariteit. Uiteindelijk werd het Nederlandse kooikerhondje in 1971 als ras erkend.

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Kooikerhondje

Kooikerhondje

Grootte kooikerhondje

Teef : 36 tot 41 cm

Reu : 38 tot 43 cm

Gewicht kooikerhondje

Teef : 10 tot 15 kg

Reu : 10 tot 15 kg

Vachtkleur Kooikerhondje

Wit

Vachttype

Oogkleur Kooikerhondje

Bruin

Uiterlijke kenmerken Kooikerhondje

Het valt gewoon niet te ontkennen dat het kooikerhondje een prachtig hondje is. De roodachtige, zachte en pluizige vacht valt op een kilometer afstand op. In feite is de bevederde staart precies wat eenden in kooien lokt. 

Wat het lichaam betreft is de kooiker een kleine tot middelgrote, atletische hond met een behoorlijk gespierd voorkomen als kijkt naar de afmeting. De hals is lang, terwijl het hoofd perfect geproportioneerd is, met een duidelijke stop. Het hondje heeft grote, amandelvormige ogen en flaporen met veerachtig haar. Wat betreft het uiterlijk is de kooiker redelijk vergelijkbaar met Spaniëlrassen.

Goed om te weten

Karakter kooikerhondje

100%

Aanhankelijk

Het kooikerhondje is op het gelukkigst als deze bij het gezin is, het is een loyaal maatje. Dit ras staat erom bekend dicht bij de verzorger te willen blijven, deze voortdurend te willen plezieren en lekker met de verzorger te knuffelen.

100%

Speels

Met een overvloed aan energie en een warme, vriendelijke persoonlijkheid, is het geen verrassing dat de kooiker een perfect speelmaatje is. Dit is een ras dat graag betrokken wordt of het nu een simpel spelletje vangbal is, een familiespel, of behendigheidssporten, deze hondjes doen heel graag mee!

66%

Rustig

Als dit hondje goed wordt getraind, zal het rustig en ontspannen zijn in je huis.

66%

Intelligent

De kooiker wordt wat betreft de intelligentie vaak vergeleken met een Border Collie. Deze hond pikt nieuwe trucjes en commando's met gemak op en heeft veel geestelijke stimulatie en uitdagingen nodig om bezig gehouden te worden.

100%

Jager

Ondanks de van nature vriendelijke en benaderbare aard, heeft de kooiker een vrij hoge prooidrift. Hoewel socialisatie kan helpen, moet je er rekening mee houden dat deze in de verleiding kunnen komen om achter kleine dieren en wilde dieren aan te gaan.

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

De kooiker kan gereserveerd zijn tegenover mensen die het hondje niet kent, maar zodra er kennis wordt gemaakt, zal deze vriendelijk en aanhankelijk zijn.

33%

Onafhankelijk

De kooiker is super aanhankelijk, maar ook nogal afhankelijk van de verzorger.

Gedrag Kooikerhondje

33%

Kan goed alleen zijn

Over het algemeen kan het Nederlandse kooikerhondje er niet goed tegen om alleen te zijn. Dit ras houdt van mensen, en als deze te lang zonder de verzorgers door moet brengen, dan zal dit hondje ongelukkig zijn en mogelijk destructief gedrag gaan vertonen.

100%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Dit ras is ongelooflijk makkelijk te trainen. Deze hondjes zullen je verbazen over hoe snel de nieuwe lessen worden opgepikt! Soms komt de koppigheid naar boven, maar dat kan worden opgelost met een positieve training, dit ras houdt er namelijk van om je te plezieren!

66%

Blaft graag

Het blaffen van het kooikerhondje is zelden een probleem, maar de hondjes zullen lawaai maken als deze zich vervelen of als er een indringer op het terrein komt.

66%

Neiging om weg te lopen

Door de hoge prooidrift kan het kooikerhondje in de verleiding komen om weg te rennen en achter dieren aan te gaan. Echter, omdat deze erg gehoorzaam zijn als de hondjes eenmaal getraind zijn, is een sterke terugroepactie alles wat je nodig hebt om problemen te voorkomen.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Met een meer dan gemiddelde intelligentie en een voorliefde voor gezelschap, is vernielzucht bij de kooiker meestal te wijten aan pure verveling of eenzaamheid.

66%

Eetlust

De kooiker is enthousiast over de meeste dingen, en dat is inclusief eten! Traktaties zijn een welkome beloning om goed gedrag aan te moedigen.

33%

Geschikt als waakhond

Deze hondjes hebben niet de luidste blaf, maar het kooikerhondje zal je waarschijnlijk waarschuwen als er onbekende gezichten het eigen terrein komen. Als je  op zoek bent naar een goede waakhond, is dit toch niet de beste keuze.

66%

Geschikt als eerste hond

De kooiker zou een eerste hond kunnen zijn voor mensen die deze niet al te lang alleen hoeven te laten, en daarnaast een actieve levensstijl hebben. Het liefst met de voorkeur dat het hondje voor de verzorger kan werken. Het is ook wel belangrijk om te onthouden dat de kooiker een koppig karakter heeft, wat een uitdaging kan zijn.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Kooikerhondje ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Kooikerhondje geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

66%

Kan de Kooikerhondje in een appartement leven?

Het kooikerhondje kan zich prima redden in een appartement. Wel moet deze elke dag meerdere korte wandelingen kunnen maken en de mogelijk hebben om een stukje te rennen. Het meest ideaal is als dit hondje de beschikking heeft over een veilige tuin waar deze lekker los kan lopen.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

De kooiker heeft veel energie en beweging nodig. Deze hond houdt van wandelen, rennen en sporten. Zonder deze activiteiten en de mogelijk om energie kwijt te raken zal dit hondje snel gefrustreerd worden. In de meest ideale situatie biedt de verzorger de kooiker twee lange wandelingen per dag of meerdere kortere, snelle wandelingen. Hou rekening met 1 tot 2 uur totaal.

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

De kooiker is een hond van gemiddelde afmeting, wat betekent dat reizen geen probleem is, mits deze goed gesocialiseerd is.

Gezelschap

33%

Kan een Kooikerhondje samen met katten?

Door het jachtinstinct van de kooiker is het niet handig om samen te leven met katten.

66%

Kan een Kooikerhondje samen met honden?

Het kooikerhondje kan gevoelig zijn voor honden met agressie en kan negatief reageren op andere honden, vooral aan de lijn. Regelmatige en consequente socialisatie kan dit geheel voorkomen.

66%

Is de Kooikerhondje een kindvriendelijke hond?

De kooiker is zachtaardig, vriendelijk en speels naar kinderen binnen het gezin. Het is heel erg belangrijk dat kinderen weten wat goed gedrag is in de buurt van deze honden. Voor de kooiker is dat van groot belang, het hondje is aan de kleine kant en kan slecht reageren op ruw spel en gedrag.

66%

Is een Kooikerhondje geschikt voor ouderen?

Dit ras zou een goed maatje zijn voor een bijzonder actief ouder persoon.

%}

Wat kost een Kooikerhondje?

Een geregistreerd kooikerhondje kost ongeveer €1250.

De verzorging van een hondje met deze afmeting kost meestal tussen de €50 en de € 70per maand. Dit is inclusief voeding, verzekering, medische en bijkomende kosten.

Verzorging

Je zou kunnen denken dat de weelderige vacht van de kooiker veel onderhoud nodig heeft, maar het is eigenlijk heel eenvoudig! De mooie vacht stoot vuil van nature af, waardoor deze hondjes maar een paar keer per jaar een bad nodig hebben. Verder is een grondige borstelbeurt één keer per week voldoende om losse haren en klitten te verwijderen. Vergeet niet om deze na het zwemmen in een chloorzwembad of de zee af te spoelen met vers water.

Haaruitval

Dit ras verhaart het hele jaar door matig en twee keer per jaar hevig.

Voeding Kooikerhondje

De kooiker zal het prima doen op elke hoogwaardige, complete en goed gebalanceerde hondenvoeding. Als je een bijzonder actief huishouden hebt, kan je overschakelen op een formule voor actieve rassen.

Gezondheid Kooikerhondje

Hoe oud wordt een Kooikerhondje?

De levensverwachting van het Nederlandse kooikerhondje is ongeveer 13 jaar.

Sterk/ bestendig

Het kooikerhondje is een klein atletisch en rustiek hondje, dat zeer robuust, veerkrachtig en verrassend sterk is.

 

Kan goed tegen warmte

Deze hond verdraagt warmte gedurende korte perioden, maar kan vrij snel moe worden door de dikke, waterdichte vacht. Zorg voor veel koud water en schaduw bij warm en heet weer.

Kan goed tegen kou

De dikke, waterdichte vacht van het kooikerhondje houdt deze behaaglijk bij koud weer. Dit ras is echter beslist geen buitenhond en moet nog steeds het hele jaar door beschutting krijgen.

Neiging om snel aan te komen

Deze actieve hond zou geen overgewicht mogen krijgen, zolang aan de behoeften wordt voldaan.

Veelvoorkomende ziektes

  • Cataracts (oogaandoening)
  • Epilepsie
  • Nierziekte
  • Necrotiserende myelopathie (erfelijke zenuwziekte)
  • Patellaire luxatie (ontwrichte knieschijf)
  • Myasthenia Gravis (een aandoening waarbij spierzwakte optreedt)

 

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen