Kooikerhondje

Andere namen: Kooiker, Small Dutch Waterfowl Dog, Dutch Decoy Dog

Kooikerhondje
Volwassen Kooikerhondje © Erik Lam / Shutterstock

Het Nederlandse kooikerhondje is een enthousiaste, vriendelijke, betrouwbare en gehoorzame hond. Met de rood gekleurde, pluizige vacht, staat deze bekend om het opvallende uiterlijk. Dit ras komt oorspronkelijk uit Nederland en was een werkhondje, dat vaak werd gebruikt om eenden in kooien te lokken. Echter, dankzij de lieve, warme en speelse aard, is dit hondje nu steeds populairder geworden als familie- en gezelschapshond. Hoewel de kooiker, zoals deze ook wordt genoemd, zeker veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft, zijn deze honden meer dan blij om lekker op de bank te liggen en daarna heerlijk met je te knuffelen.

Algemene informatie Kooikerhondje

Hoe oud wordt een Kooikerhondje? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Jager

Grootte Kooikerhondje :

Herkomst en geschiedenis

Dit zeldzame Nederlandse ras is gesignaleerd op oude familieportretten die teruggaan tot de jaren 1500. Het ras werd pas intensief gefokt in Nederland rond 1600, toen het populair was als werkhond die eenden in kooien lokte. De kooiker raakte in verval na het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen geavanceerdere geweren het schieten op eenden gemakkelijker maakten. In 1939 waren er nog maar 25 kooikerhondjes bekend. Gelukkig, nadat een Nederlandse barones belangstelling kreeg voor het ras, won de kooiker aan populariteit. Uiteindelijk werd het Nederlandse kooikerhondje in 1971 als ras erkend.

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Kooikerhondje

  Grootte kooikerhondje

  Teef : 36 tot 41 cm

  Reu : 38 tot 43 cm

  Gewicht kooikerhondje

  Teef : 10 tot 15 kg

  Reu : 10 tot 15 kg

  Vachtkleur Kooikerhondje

  Vachttype

  Oogkleur Kooikerhondje

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Kooikerhondje

  Het valt gewoon niet te ontkennen dat het kooikerhondje een prachtig hondje is. De roodachtige, zachte en pluizige vacht valt op een kilometer afstand op. In feite is de bevederde staart precies wat eenden in kooien lokt. 

  Wat het lichaam betreft is de kooiker een kleine tot middelgrote, atletische hond met een behoorlijk gespierd voorkomen als kijkt naar de afmeting. De hals is lang, terwijl het hoofd perfect geproportioneerd is, met een duidelijke stop. Het hondje heeft grote, amandelvormige ogen en flaporen met veerachtig haar. Wat betreft het uiterlijk is de kooiker redelijk vergelijkbaar met Spaniëlrassen.

  Goed om te weten

  Het kooikerhondje is beroemd om de gevederde staart, die eenden aantrekt als deze heen en weer beweegt.

   

  Karakter kooikerhondje

  • 100%

   Aanhankelijk

   Het kooikerhondje is op het gelukkigst als deze bij het gezin is, het is een loyaal maatje. Dit ras staat erom bekend dicht bij de verzorger te willen blijven, deze voortdurend te willen plezieren en lekker met de verzorger te knuffelen.

  • 100%

   Speels

   Met een overvloed aan energie en een warme, vriendelijke persoonlijkheid, is het geen verrassing dat de kooiker een perfect speelmaatje is. Dit is een ras dat graag betrokken wordt of het nu een simpel spelletje vangbal is, een familiespel, of behendigheidssporten, deze hondjes doen heel graag mee!

  • 66%

   Rustig

   Als dit hondje goed wordt getraind, zal het rustig en ontspannen zijn in je huis.

  • 66%

   Intelligent

   De kooiker wordt wat betreft de intelligentie vaak vergeleken met een Border Collie. Deze hond pikt nieuwe trucjes en commando's met gemak op en heeft veel geestelijke stimulatie en uitdagingen nodig om bezig gehouden te worden.

  • 100%

   Jager

   Ondanks de van nature vriendelijke en benaderbare aard, heeft de kooiker een vrij hoge prooidrift. Hoewel socialisatie kan helpen, moet je er rekening mee houden dat deze in de verleiding kunnen komen om achter kleine dieren en wilde dieren aan te gaan.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De kooiker kan gereserveerd zijn tegenover mensen die het hondje niet kent, maar zodra er kennis wordt gemaakt, zal deze vriendelijk en aanhankelijk zijn.

  • 33%

   Onafhankelijk

   De kooiker is super aanhankelijk, maar ook nogal afhankelijk van de verzorger.

   Gedrag Kooikerhondje

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Over het algemeen kan het Nederlandse kooikerhondje er niet goed tegen om alleen te zijn. Dit ras houdt van mensen, en als deze te lang zonder de verzorgers door moet brengen, dan zal dit hondje ongelukkig zijn en mogelijk destructief gedrag gaan vertonen.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Dit ras is ongelooflijk makkelijk te trainen. Deze hondjes zullen je verbazen over hoe snel de nieuwe lessen worden opgepikt! Soms komt de koppigheid naar boven, maar dat kan worden opgelost met een positieve training, dit ras houdt er namelijk van om je te plezieren!

   • 66%

    Blaft graag

    Het blaffen van het kooikerhondje is zelden een probleem, maar de hondjes zullen lawaai maken als deze zich vervelen of als er een indringer op het terrein komt.

   • 66%