Drentsche Patrijshond

Andere namen: Drentse Patrijshond

Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een veelzijdig jachtras dat veel gelijkenis vertoont met de spaniel- en. Het vertoont een grote gelijkenis met de spaniël en de Engelse setter. Deze honden zijn het gelukkigst als ze werken of sporten, ze voelen zich het meest thuis is landelijke gebieden en kunnen moeite hebben met zich aanpassen aan een stedelijke omgeving. De Drentsche Patrijshond heeft een loyale en zachtaardige instelling. Ze vormen een uitzonderlijk sterke band met hun verzorgers en kunnen heel goed omgaan met kleine kinderen.

Algemene informatie Drentsche Patrijshond

Hoe oud wordt een Drentsche Patrijshond? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Jager

Grootte Drentsche Patrijshond :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Patrijshond is ontwikkeld in Drente in de 16e eeuw. Hoewel ze voornamelijk werden gebruikt als jacht- en apporteerhond, deden ze vaak extra werk als waakhond. Ze zijn veel sterker dan ze eruit zien, veel boeren en kooplieden gebruikten dit ras om karren vol goederen te trekken. Tegenwoordig zijn er naar schatting 5.000 Patrijshonden geregistreerd in Nederland.

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Drentsche Patrijshond

 • Drentsche Patrijshond
  Drentsche Patrijshond
 • Drentsche Patrijshond
  Drentsche Patrijshond
 • Drentsche Patrijshond
  Drentsche Patrijshond
 • Drentsche Patrijshond
  Drentsche Patrijshond

  Grootte Drentsche Patrijshond

  Teef : 55 tot 60 cm

  Reu : 58 tot 63 cm

  Gewicht Drentsche Patrijshond

  Teef : 25 tot 31 kg

  Reu : 30 tot 35 kg

  Vachtkleur Drentsche Patrijshond

  Vachttype

  Oogkleur Drentsche Patrijshond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Drentsche Patrijshond

  Dit is een goed geproportioneerde hond met een sterk, gespierd lichaam, dit maakt ze snel genoeg om de rol van jachthond op zich te nemen. Ze hebben een dichte witte vacht met grote bruine aftekeningen en een diepe borst met een lange, goed ontwikkelde ribbenkast. Ze hebben een wigvormig hoofd, een korte snuit en lange, hangende oren, en hun wijd uit elkaar staande ogen geven ze een intelligente uitdrukking. Deze honden kunnen gemakkelijk worden aangezien voor een springerspaniël of Engelse setter.

  Goed om te weten

  Deze hond moet zijn/haar energie kwijt kunnen - dit kunnen we niet genoeg benadrukken. Zonder voldoende fysieke stimulatie zal een Patrijshond zeer ongelukkig worden. Van nature is het nog steeds een echte werkhond, dus houd hier rekening mee voor je een Patrijshond adopteert.

  De Drentsche patrijshond is lang niet zo gedomesticeerd als sommige andere rassen, één van de eigenaardigheden van dit ras ligt in het feit dat tijdens het zoeken haar staart wordt geagiteerd door een draaiende beweging, steeds sneller naarmate ze haar prooi nadert.

  Karakter Drentsche Patrijshond

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze vriendelijke, trouwe hond is erg aanhankelijk naar zijn of haar verzorger. Naar kinderen toe zijn ze heel zacht en speels.

  • 100%

   Speels

   De Drentsche Patrijshond is een erg speels ras. Ze houden van spelletjes die hun fysieke en mentale vermogens stimuleren.

  • 66%

   Rustig

   Tijdens werken of sport, is deze hond gedreven, vastberaden en kunnen ze urenlang rennen en ontdekken. Als de werkdag voorbij is zijn ze heel kalm en volgzaam. 

  • 66%

   Intelligent

   Zoals de meeste werkende spanielrassen, is de Patrijshond erg intelligent. Ze pikken dingen snel op en zijn heel bereid om de bevelen van hun verzorger op te volgen.

  • 100%

   Jager

   Deze Pointer hond is een natuurlijke speurder met een zeer hoge prooidrift. Dit ras is in Nederland veel gebruikt als jachthond voor het opsporen en terughalen van vogels, konijnen en vossen.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze zijn vrijwel nooit bang voor vreemdelingen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   De Patrijshond is gefokt om met mensen te leven. Ze hebben de neiging om autonoom te zijn tijdens het jagen, maar in iedere andere situatie zijn ze dicht bij hun favoriete mensen en kijken ze naar hen voor begeleiding en gezelschap.

   Gedrag Drentsche Patrijshond

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Ze kunnen korte afwezigheden van hun verzorgers verdragen, maar alleen zolang hun behoeftes zijn voldaan en ze genoeg hebben om zich mee bezig te houden.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze slimme hond is een waar genot om te trainen! Omdat ze van nature heel gehoorzaam zijn, heeft vrijwel niemand moeite met het trainen van dit ras. 

   • 66%

    Blaft graag

    Dit is een stil hondenras dat eigenlijk alleen van zich laat horen als het nodig is. 

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Ondanks dat ze heel gehecht zijn aan hun verzorgers, is de roep van een mogelijke prooi altijd sterker - die zal er dan ook voor zorgen dat de Patrijshond wegrent. Als deze jachthond het gevoel heeft dat hij/zij zich in een onveilige situatie bevindt, gaan ze er ook vandoor. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Een gezonde en goed ontwikkelde Drentsche Patrijshond is nooit destructief. Elk destructief gedrag zal verband houden met gedrags- of mentale gezondheidsproblemen, zoals verlatingsangst en verveling.

   • 100%

    Eetlust

    Deze vietvoeter heeft een sterke eetlust! Hierom is het belangrijk om je te houden aan de aanbeloven hoeveelheid voer. 

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    De Drentsche Patrijshond maakt een prima waakhond. Ze zijn alert, loyaal en laten het je weten als ze iets niet vertrouwen. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Ze hebben veel kenmerken van de ideale eerste hond! Dit ras heeft elke dag meer dan twee uur intensieve training nodig en mag niet alleen gelaten worden, dus een sportieve eigenaar heeft de voorkeur.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Drentsche Patrijshond geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Drentsche Patrijshond in een appartement leven?

     Deze energieke werkhond zou niet in een flat of klein huis gehouden moeten worden. Ze zijn ontworpen om op het platteland te wonen en zullen het waarschijnlijk moeilijk hebben in een bebouwde moderne omgeving.

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Een Patrijshond heeft op zijn minst twee uur lichaamsbeweging per dag nodig. Een korte wandeling is voldoende om de dag te beginnen, maar ze moeten dan wel gevolgd worden door een langere en intensievere trainingsperiode.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Deze hond is een redelijk goede reisgenoot, hoewel ze het moeilijk kunnen hebben tijdens lange autoritten. Neem regelmatig een pauze en geef je hond voldoende kansen om zijn of haar poten te strekken. 

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Drentsche Patrijshond samen met katten?

      De Drentsche Patrijshond kan samenleven met een kat als ze van jongs af aan gewend zijn. 

     • 100%

      Kan een Drentsche Patrijshond samen met honden?

      De Hollandse Patrijs is een geweldige aanwinst voor gezinnen die al honden hebben. Als je echter overweegt een nieuwe hond te adopteren, is het altijd het beste om ze aan huisdieren voor te stellen voor je een definitieve beslissing maakt.

     • 100%

      Is de Drentsche Patrijshond een kindvriendelijke hond?

      Deze hond heeft een zwak voor kinderen van alle leeftijden en is dus een goede gezinshond. Ze kunnen ook erg beschermend zijn tegenover kleine kinderen en peuters.

     • 66%

      Is een Drentsche Patrijshond geschikt voor ouderen?

      Dit ras kan heel goed samengaan met een sportieve senior. 

      %}

      Wat kost een Drentsche Patrijshond?

      De prijs van een Drentsche Patrijshond is afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen vraagt een fokker voor een Drentsche Patrijshond pup met stamboom tussen de €850 en 1100.

      Het verzorgen van deze middelgrote hond kost doorgaans tussen de €80 en €100 per maand. Denk hierbij aan voeding, verzorging en verzekering.

      Verzorging

      Ondanks hun dikke vacht, heeft dit ras niet heel veel verzorging nodig. Een wekelijkse borstel-beurt is over het algemeen voldoende om de vacht schoon en gezond te houden. 

      Haaruitval

      Ze verharen gemiddeld in de herfst en lente. 

      Voeding Drentsche Patrijshond

      Twee of drie kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit, afhankelijk van leeftijd en activiteitsniveau, is wat deze actieve hond nodig heeft. Dagelijkse rantsoenen moeten zorgvuldig worden gecontroleerd om te voorkomen dat ze aankomen. 

      Gezondheid Drentsche Patrijshond

      Hoe oud wordt een Drentsche Patrijshond?

      Gemiddeld worden ze zo'n 13 jaar. 

      Sterk/ bestendig

      Dit is een stoer, robuust dier dat is gefokt om te gedijen in ruige omgevingen. Ze zijn evenwichtig, gespiert en hebben veel uithoudingsvermogen. 

      Kan goed tegen warmte

      Deze hond verhaart zwaar als voorbereiding op warmere maanden. De gemiddelde zomertemperaturen zijn goed vol te houden voor ze, maar in hittegolven moeten ze richting het water worden gestuurd.

      Kan goed tegen kou

      Hun volle en dikke vacht houd dit ras goed warm tijdens houde temperaturen. 

      Neiging om snel aan te komen

      Naarmate dat ze ouder worden, wordt een Patrijshond merkbaar minder actief. Dit kan leiden tot gewichtstoename, tenzij je hun voedingspatroon hierop aanpast. 

      Veelvoorkomende ziektes

      1. Oor infecties
      2. Heupdysplasie
      3. Entropion
      4. Verwondingen bij de jacht
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen