Drentsche Patrijshond

Andere namen: Drentse Patrijshond

Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een veelzijdig jachtras dat veel gelijkenis vertoont met de spaniel- en. Het vertoont een grote gelijkenis met de spaniël en de Engelse setter. Deze honden zijn het gelukkigst als ze werken of sporten, ze voelen zich het meest thuis is landelijke gebieden en kunnen moeite hebben met zich aanpassen aan een stedelijke omgeving. De Drentsche Patrijshond heeft een loyale en zachtaardige instelling. Ze vormen een uitzonderlijk sterke band met hun verzorgers en kunnen heel goed omgaan met kleine kinderen.

Algemene informatie Drentsche Patrijshond

Hoe oud wordt een Drentsche Patrijshond? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Jager

Grootte Drentsche Patrijshond :

Herkomst en geschiedenis

De Patrijshond is ontwikkeld in Drente in de 16e eeuw. Hoewel ze voornamelijk werden gebruikt als jacht- en apporteerhond, deden ze vaak extra werk als waakhond. Ze zijn veel sterker dan ze eruit zien, veel boeren en kooplieden gebruikten dit ras om karren vol goederen te trekken. Tegenwoordig zijn er naar schatting 5.000 Patrijshonden geregistreerd in Nederland.

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Drentsche Patrijshond

  Grootte Drentsche Patrijshond

  Teef : 55 tot 60 cm

  Reu : 58 tot 63 cm

  Gewicht Drentsche Patrijshond

  Teef : 25 tot 31 kg

  Reu : 30 tot 35 kg

  Vachtkleur Drentsche Patrijshond

  Vachttype

  Oogkleur Drentsche Patrijshond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Drentsche Patrijshond

  Dit is een goed geproportioneerde hond met een sterk, gespierd lichaam, dit maakt ze snel genoeg om de rol van jachthond op zich te nemen. Ze hebben een dichte witte vacht met grote bruine aftekeningen en een diepe borst met een lange, goed ontwikkelde ribbenkast. Ze hebben een wigvormig hoofd, een korte snuit en lange, hangende oren, en hun wijd uit elkaar staande ogen geven ze een intelligente uitdrukking. Deze honden kunnen gemakkelijk worden aangezien voor een springerspaniël of Engelse setter.

  Goed om te weten

  Deze hond moet zijn/haar energie kwijt kunnen - dit kunnen we niet genoeg benadrukken. Zonder voldoende fysieke stimulatie zal een Patrijshond zeer ongelukkig worden. Van nature is het nog steeds een echte werkhond, dus houd hier rekening mee voor je een Patrijshond adopteert.

  De Drentsche patrijshond is lang niet zo gedomesticeerd als sommige andere rassen, één van de eigenaardigheden van dit ras ligt in het feit dat tijdens het zoeken haar staart wordt geagiteerd door een draaiende beweging, steeds sneller naarmate ze haar prooi nadert.

  Karakter Drentsche Patrijshond

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze vriendelijke, trouwe hond is erg aanhankelijk naar zijn of haar verzorger. Naar kinderen toe zijn ze heel zacht en speels.

  • 100%

   Speels

   De Drentsche Patrijshond is een erg speels ras. Ze houden van spelletjes die hun fysieke en mentale vermogens stimuleren.

  • 66%

   Rustig

   Tijdens werken of sport, is deze hond gedreven, vastberaden en kunnen ze urenlang rennen en ontdekken. Als de werkdag voorbij is zijn ze heel kalm en volgzaam. 

  • 66%

   Intelligent

   Zoals de meeste werkende spanielrassen, is de Patrijshond erg intelligent. Ze pikken dingen snel op en zijn heel bereid om de bevelen van hun verzorger op te volgen.

  • 100%

   Jager

   Deze Pointer hond is een natuurlijke speurder met een zeer hoge prooidrift. Dit ras is in Nederland veel gebruikt als jachthond voor het opsporen en terughalen van vogels, konijnen en vossen.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze zijn vrijwel nooit bang voor vreemdelingen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   De Patrijshond is gefokt om met mensen te leven. Ze hebben de neiging om autonoom te zijn tijdens het jagen, maar in iedere andere situatie zijn ze dicht bij hun favoriete mensen en kijken ze naar hen voor begeleiding en gezelschap.

   Gedrag Drentsche Patrijshond

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Ze kunnen korte afwezigheden van hun verzorgers verdragen, maar alleen zolang hun behoeftes zijn voldaan en ze genoeg hebben om zich mee bezig te houden.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze slimme hond is een waar genot om te trainen! Omdat ze van nature heel gehoorzaam zijn, heeft vrijwel niemand moeite met het trainen van dit ras. 

   • 66%

    Blaft graag

    Dit is een stil hondenras dat eigenlijk alleen van zich laat horen als het nodig is. 

   • 100%