Hollandse herder

Andere namen: Hollandse Herdershond, Dutch Shepherd, Berger Hollandais

Hollandse herder
Volwassen Hollandse herder © Shutterstock

De Hollandse Herder is aanhankelijk, gehoorzaam, intelligent, waakzaam, betrouwbaar en moedig. Deze hond heeft een echte herdershondaard : erg close met de verzorgers, attent en actief. Alleen blijven is moeilijk voor dit hondenras. Door de gevoelige aard kan de Hollandse Herder soms wat agressief worden tegenover vreemden.

Algemene informatie Hollandse herder

Hoe oud wordt een Hollandse herder? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Hollandse herder :

Herkomst en geschiedenis

Waar de Hollandse Herdershond oorspronkelijk van afstamd blijft een beetje vaag. Sommigen spreken over een kruising tussen de Duitse Herder en andere Hollandse Herders, terwijl anderen spreken over de hond als een afstammeling van de Belgische Herder. Dit hondenras toont veel overeenkomsten met de Belgische Herders, bijvoorbeeld de indeling in drie vachttypen. Wel is zeker dat dit ras oorspronkelijk uit Nederland komt, waar de hond een goed gezelschap voor herders is. Door de combinatie van herdershond en waakhond is de Hollandse Herder een complete werkhond.

Pas in de 20e eeuw werden Hollandse Herders gezien als dynamische, sportieve gezelschapshonden. Door de intelligentie en volgzaamheid van dit ras werd de hond zelfs gebruikt als politiehond en in het leger.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Hollandse herder

  Grootte Hollandse herder

  Teef : 55 tot 60 cm

  Reu : 57 tot 62 cm

  Gewicht Hollandse herder

  Teef : 20 tot 25 kg

  Reu : 25 tot 30 kg

  Vachtkleur Hollandse herder

  Vachttype

  Oogkleur Hollandse herder

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Hollandse herder

  De Hollandse Herder is een middelgrote, zeer gespierde hond met een krachtige bouw. De ogen zijn middelgroot, amandelvormig en donker, met een  intelligente, levendige uitdrukking. Ronde ogen vormen een defect. De vrij kleine oren staan rechtop, zijn hoogaangezet en worden naar voren gedragen. In rust hangt de staart recht of licht gebogen. Wanneer de hond in actie is wordt de staart verhoogd gedragen, maar is de staart niet opgerold. Er zijn drie verschillende vachttypen: kortharig, langharig en ruwharig.

  Goed om te weten

  De meest voorkomende soort is de langharige Hollandse Herder. Buiten Nederland is het ras vrijwel onbekend.

  Soorten

  Kortharige Hollandse herder

  Langharige Hollandse herder

  Ruwharige Hollandse herder

  Karakter Hollandse herder

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Hollandse Herder is dol op de verzorgers, maar kan ietwat plakkerig worden. Daarom is het belangrijk om dit de hond geleidelijk af te leren.

  • 100%

   Speels

   Deze herdershond is dol op spelen met kinderen en zal deze niet snel uit het oog verliezen.

  • 33%

   Rustig

   Deze actieve waakhond is altijd alert.

  • 100%

   Intelligent

   De Hollandse Herdershond is zowel intelligent en gevoelig tegelijk, wat dit ras tot een echte herdershond maakt. Deze hond weet initiatief te tonen en zal zonder moeite commando’s van de verzorger opvolgen met enthousiasme en betrouwbaarheid.

  • 33%

   Jager

   Deze Nederlander is een echte herdershond en soms zelfs een goede oppas, maar absoluut geen jager. Het instinct van de Herder zal de hond er eerder toe drijven om andere dieren bij elkaar te brengen dan om op ze te jagen.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Hollandse Herder kan wat oppassend zijn bij onbekenden. Door het bijzonder sterke gevoel van territorium kan deze hond zelfs wat aggressief worden wanneer de herder het idee heeft dat eerdere pogingen tot het afschrikken van vreemden niet geholpen hebben.

   Het heeft tijd nodig voordat een Hollandse Herder een nieuw persoon vertrouwt. Daarom is het het beste als de verzorger erbij is en de hond helpt de ‘vreemdeling’ te ontmoeten. Wanneer de herdershond iemand ontmoet zonder dat de verzorger erbij is, zal deze Nederlander de persoon al snel zien als een indringer.

   Bovendien vergeet dit hondenras nooit iets: een eerdere slechte ervaring met een persoon kan dan ook grote gevolgen hebben.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Zoals veel herdershonden heeft de Hollandse Herder alleen oog voor de verzorger en doet de hond er alles aan om de verzorger gelukkig te maken. Hoewel de hond erg zelfstandig kan zijn, mag dit niet verward worden met onafhankelijkheid. Onafhankelijk is dit ras namelijk absoluut niet.

   Gedrag Hollandse herder

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Hollandse Herder kan soms wat klef zijn naar de verzorger toe en houdt er absoluut niet van om alleen te zijn. Wanneer de hond toch voor wat langere tijd alleen gelaten wordt kan dit al snel leiden tot ongewenst gedrag zoals overmatig blaffen of het kapotmaken van meubels en dergelijke.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Herdershonden worden vaak gezien als zeer intelligente, slimme honden. Dit klopt, maar dit is ook voor een groot deel te danken aan de opvoeding van de hond. Deze opvoeding vereist nauwgezetheid en consistentie zodat de hond optimaal kan groeien.

    Het is niet ongebruikelijk om een herdershond met een gedragsstoornis te zien. Dit komt vaak doordat de verzorgers geen idee hebben hoeveel werk er in het opvoeden van een zeer gehoorzame herdershond gaat.

    De Hollandse Herder wil alleen meewerken als de houding van de verzorger respectvol en consistent is. Wanneer de hond zich niet veilig voelt, zal dit de relatie duidelijk verslechteren.

   • 100%

    Blaft graag

    De Hollandse Herder is niet bang om te blaffen. Dit doet de hond vooral om te beschermen en om indringers af te schrikken. Ook wanneer de herder pijn heeft of te lang alleen is, zal deze Nederlander blaffen.

   • 33%