Hollandse herder
Andere namen: Hollandse Herdershond, Dutch Shepherd, Berger Hollandais

De Hollandse Herder is aanhankelijk, gehoorzaam, intelligent, waakzaam, betrouwbaar en moedig. Deze hond heeft een echte herdershondaard : erg close met de verzorgers, attent en actief. Alleen blijven is moeilijk voor dit hondenras. Door de gevoelige aard kan de Hollandse Herder soms wat agressief worden tegenover vreemden.
Algemene informatie Hollandse herder
Hoe oud wordt een Hollandse herder? :
Karakter :
Aanhankelijk Speels IntelligentGrootte Hollandse herder :
Herkomst en geschiedenis
Waar de Hollandse Herdershond oorspronkelijk van afstamd blijft een beetje vaag. Sommigen spreken over een kruising tussen de Duitse Herder en andere Hollandse Herders, terwijl anderen spreken over de hond als een afstammeling van de Belgische Herder. Dit hondenras toont veel overeenkomsten met de Belgische Herders, bijvoorbeeld de indeling in drie vachttypen. Wel is zeker dat dit ras oorspronkelijk uit Nederland komt, waar de hond een goed gezelschap voor herders is. Door de combinatie van herdershond en waakhond is de Hollandse Herder een complete werkhond.
Pas in de 20e eeuw werden Hollandse Herders gezien als dynamische, sportieve gezelschapshonden. Door de intelligentie en volgzaamheid van dit ras werd de hond zelfs gebruikt als politiehond en in het leger.
FCI groep
FCI groep
Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers
Rubriek
Uiterlijke kenmerken Hollandse herder
Grootte Hollandse herder
Teef : 55 tot 60 cm
Reu : 57 tot 62 cm
Gewicht Hollandse herder
Teef : 20 tot 25 kg
Reu : 25 tot 30 kg
Vachtkleur Hollandse herder
De vacht is gestroomd en heeft een gouden of zilveren grondvacht. Een zwart gezicht heeft de voorkeur, maar een voornamelijk zwarte vacht wordt gezien als fout.
Vachttype
De vacht kan kort of lang zijn, afhankelijk van de vachtkleur.
De kortharige Hollandse Herder heeft een harde, strakke vacht met een wollige ondervacht. De langharige variant heeft een wat rechtere, ruw aanvoelende vacht, die niet gekruld of golvend mag zijn. Ook bij dit type Hollandse Herder is de ondervacht wollig. Als laatste is er de ruwharige Herder: deze heeft een dikke, harde, warrige vacht en een dichte, wollige ondervacht. Op het hoofd heeft deze hond vaak borstelige wenkbrauwen, een snor en/of een baard.
Oogkleur Hollandse herder
De ogen zijn donker van kleur.
Uiterlijke kenmerken Hollandse herder
De Hollandse Herder is een middelgrote, zeer gespierde hond met een krachtige bouw. De ogen zijn middelgroot, amandelvormig en donker, met een intelligente, levendige uitdrukking. Ronde ogen vormen een defect. De vrij kleine oren staan rechtop, zijn hoogaangezet en worden naar voren gedragen. In rust hangt de staart recht of licht gebogen. Wanneer de hond in actie is wordt de staart verhoogd gedragen, maar is de staart niet opgerold. Er zijn drie verschillende vachttypen: kortharig, langharig en ruwharig.
Goed om te weten
De meest voorkomende soort is de langharige Hollandse Herder. Buiten Nederland is het ras vrijwel onbekend.