Broholmer

De Broholmer is een Molosser die wordt gebruikt als metgezel, bewaker en (oorspronkelijk) als jachthond voor de hertenjacht. Het zijn rustige, evenwichtige, vriendelijke maar altijd waakzame honden die zeer zelfverzekerd zijn.
Algemene informatie Broholmer
Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...
Herkomst en geschiedenis
Dit ras bestaat al sinds de middeleeuwen. In die tijd werd het gebruikt voor de jacht op herten. Later werd de Broholmer vooral gebruikt als waakhond voor kastelen. Tegen het einde van de 18e eeuw werden deze honden in een volbloed vorm gefokt en hun aantal groeide aanzienlijk dankzij graaf Sehested von Broholm. De huidige naam leid terug naar hem. Na de Tweede Wereldoorlog was het Deense ras bijna uitgestorven, maar sinds 1975 voert een groep liefhebbers van deze honden campagne om de populatie weer uit te breiden.
FCI groep
FCI groep
Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Rubriek
Uiterlijke kenmerken Broholmer
Grootte Broholmer
Teef : 68 tot 72 cm
Reu : 73 tot 77 cm
Gewicht Broholmer
Teef : 40 tot 60 kg
Reu : 50 tot 70 kg
Vachtkleur Broholmer
Reebruin, roségoud of zwart.
Vachttype
Kort, nauwsluitend, met een dikke ondervacht.
Oogkleur Broholmer
Van donker amber tot donkerbruin.
Uiterlijke kenmerken Broholmer
Deze grote hond is gebouwd in een rechthoekige vorm. Het uiterlijk is uniform en krachtig. Hun uiterlijk wordt gekenmerkt door hun krachtige voorpoten. Het hoofd is groot en breed; de nek sterk en bedekt met wat losse huid; de borst is breed en diep. In de rustpositie wordt het hoofd erg laag gedragen en naar beneden gebogen. Als de honden in beweging of opgewonden zijn, dragen ze hun kop hoger. De ogen zijn rond en niet te groot. De uitdrukking is vol vertrouwen. De oren zijn middelgroot en relatief hoog aangezet. Ze vallen langs de wangen. Als de hond in rust is, hangt de staart naar beneden; in een staat van opwinding, wordt het hoger gedragen, maar niet hoger dan de rug.
Goed om te weten
Bij het begin van de wederopbouw van dit ras was het moeilijk om de zwarte kleur terug te krijgen, maar tegenwoordig is die kleur wijdverspreid.
Karakter
Gedrag Broholmer
Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Is het ras Broholmer geschikt voor jou?
Doe de testLevensstijl
Gezelschap
Wat kost een Broholmer?
De prijs van een Broholmer varieert afhankelijk van waar ze vandaan komen, hun leeftijd en hun geslacht. De lage verspreiding van dit ras in Nederland betekent dat er geen betrouwbare informatie beschikbaar is over de prijs van een Broholmer-puppy met een stamboekinschrijving.
Het gemiddelde budget zou ongeveer 70 € / maand moeten zijn om aan de behoeften van een hond van deze omvang te voldoen.
Verzorging
De Broholmers hebben geen speciale verzorging nodig. Door regelmatig te borstelen kun je de schoonheid en gezondheid van hun vacht behouden. Hun hangende oren hebben speciale aandacht nodig.
Haaruitval
Matige haaruitval.
Voeding Broholmer
Het zijn oerhonden. Een dieet van industrieel geproduceerd voedsel is voldoende, mits de producten van hoge kwaliteit zijn.
Er wordt geadviseerd om ze twee maaltijden per dag te geven ('s ochtends en 's avonds) om overgewicht te voorkomen.
Broholmer: Levensverwachting en ziektes
Hoe oud wordt een Broholmer?
11 jaar.
Sterk/ bestendig
Het zijn oerhonden en erg robuust. Ze worden zelden ziek.
Kan goed tegen warmte
Ze hebben geen problemen met hoge temperaturen en zijn zeer resistent.
Kan goed tegen kou
Hun dichte ondervacht biedt zeer goede bescherming tegen de kou en nattigheid.
Neiging om snel aan te komen
Wanneer deze honden alleen maar in de tuin rondhangen en weinig beweging krijgen, kunnen ze te zwaar worden.
Veelvoorkomende ziektes
Dankzij goed fokken komen er geen genetische ziektes voor bij dit ras.