Aanbieding

Nieuwe wet: mogen honden niet meer worden aangelijnd in 2023?

Nieuwe wet: mogen honden niet meer worden aangelijnd in 2023?

Door Nelleke Pieters Country Manager

Online sinds Bijgewerkt op

Mag een kat niet meer binnen leven? Mogen honden straks niet meer worden aangelijnd? Door een nieuwe wet die van kracht gaat in 2023 kan dit zomaar gebeuren.

Dieren moeten natuurlijk gedrag kunnen vertonen

De nieuwe wet die door Partij voor de Dieren werd aangedragen is eind mei goedgekeurd door de eerste kamer. De wet stelt dat dieren geen pijn of ongemak mogen hebben wanneer deze in een stal, hok, kooi of ander verblijf worden gehouden. Een goed punt uiteraard, want niemand wilt dat dieren lijden. Echter houdt de wet hier niet op. De wet stelt ook dat dieren te allen tijde natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. Een vogel moet kunnen vliegen en een konijn kunnen graven. Maar wat betekent dit voor onze honden en katten? 

"Komt de dierenpolitie straks kattenluikjes controleren?"

Mag een hond straks niet meer worden aangelijnd en wordt de binnenkat verboden?

De partijen die niet instemde met de wet hadden veel kritiek. Er is namelijk nog veel onduidelijkheid wat er straks onder deze wet gaat vallen. Hoe ver gaat het feit dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen? Een hond is van nature natuurlijk niet aangelijnd. “Moet deze voortaan altijd los lopen met het gevolg dat deze misschien de kat van de buren opeet?” vraagt CDA-Kamerlid Derk Boswijk. 

Ook over katten zijn veel vragen. Katten leven van nature buiten, houdt dit in dat we straks geen kat meer in een appartement mogen houden? Er zijn heel veel binnenkatten in Nederland. “Hoe willen ze zo iets handhaven?” vraagt Wouter de Winther zich af. “Komt er een dierenpolitie die de kattenluikjes gaat controleren?”

Worden binnenkatten verboden? 
© Travellifestyle / Shutterstock

Veel vragen, weinig antwoorden

Zoals het er nu uitziet is de wet zeer ingrijpend voor zowel veehouders als de gewone huisdierhouder. Maar moeten we ons echt zorgen maken? Bas Rodenburg, hoogleraar dierenwelzijn aan de Universiteit van Utrecht zegt tegen het AD zich af te vragen of een wet als deze wel te handhaven is een in land als Nederland met miljoenen huisdieren. Ook stelt  Rodenburg dat het nog maar de vraag is hoe de wet geïnterpreteerd gaat worden door rechters en hoe streng deze daadwerkelijk zal zijn. Veel vragen, maar weinig antwoorden op het moment. 

Gevaar voor ‘corona-huisdieren’

Er moet nog een debat gepland worden in de tweede kamer om de details vast te stellen: Wat valt er onder natuurlijk gedrag? Wat mag wel, wat mag niet? En waar trekken ze de lijn? Hopelijk houdt de tweede kamer rekening met de grote hoeveelheid ‘corona-huisdieren’ en de mogelijke gevolgen voor deze. De wetswijziging zou tot een groot percentage verlaten huisdieren kunnen leiden met als gevolg overbezetting van de asielen. Wij houden ons hart vast en hopen op een goede afloop. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen