Aanbieding

Kat in eigen tuin houden: hoe doe je dat?

Kat in eigen tuin houden door middel van schutting

Er zijn verschillende manieren om jouw kat in eigen tuin te houden

© Mircea Lancu / Shutterstock

Wil je je kat in de tuin houden? Katten zijn gek op buiten en gaan nog weleens op stap. Lees hier hoe je dit kunt voorkomen en je pluizenbol veilig thuis houdt. 

Door Hester Uilhoorn

Bijgewerkt op

Redenen om je kat in eigen tuin te houden

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun kat in de tuin willen houden. Wij zetten ze voor je op een rij:

Stress

Katten zijn erg territoriaal en hebben een veilige plek nodig waar zij kunnen leven. Wanneer er andere katten in de tuin komen kan dit erg bedreigend voor ze zijn. Ook wanneer ze zelf de tuin uit kunnen en andere katten tegenkomen kan dat bedreigend zijn. Zo kunnen ze veel stress ervaren, angstiger worden, gaan vechten of eventueel ook gaan sproeien.

Veiligheid

Ook kan het veiliger zijn om je kat in de tuin te houden. Zo weet je altijd waar je kat is en wat deze aan het doen is. Op straat kunnen er ongelukken gebeuren, bijvoorbeeld als je kat ergens van schrikt en zomaar de straat oversteekt. Ook kan je kat gaan vechten met andere katten, weglopen, vergiftigd of ziek worden of zelfs meegenomen worden door iemand anders. Helemaal als je viervoeter makkelijk aan te halen is, kan dit laatste zeker een risico zijn.

Katten kunnen erg veel stress ervaren wanneer zij andere katten tegenkomen
© Salienko Evgenii / Shutterstock

Overlast

Hoe lief we onze pluizenbollen ook vinden, ergens weten we wel dat ze andere mensen en katten soms erg tot last kunnen zijn. Zo kan een hele territoriale kat vechten met andere katten en ze daarbij verwonden of ze intimideren en daarnaast kunnen ze ook poepen en plassen in de tuin van onze buren, die hier niet altijd blij mee zijn. Al gun je vrijheid aan je kat, houd hierbij wel rekening met anderen. Jij wilt ook liever ook geen last hebben van andere mensen of dieren.

Hoe houd je jouw kat in eigen tuin?

Wanneer je niet wilt dat jouw kat de tuin uit kan (en andere katten ook niet in jouw tuin kunnen komen) is het belangrijk om je tuin goed af te zetten. Hier zijn erg veel verschillende manieren voor. Het ligt er bijvoorbeeld heel erg aan wat voor tuin je hebt, wat je budget is en hoe handig je bent.

Gaas

Ook door gaas te plaatsen kun je ervoor zorgen dat je kat de tuin niet meer uitkan. Je kunt dit bijvoorbeeld aan het bovenste randje van de schutting vastmaken en dan zorgen dat het een stuk naar binnen loopt, zodat je kat de schutting niet over kan wanneer deze hierop klimt.

Schrikdraad

Een manier om je tuin af te zetten is door schrikdraad te plaatsen. Dit klinkt misschien wat heftig, maar dat valt in de praktijk best mee. Door schrikdraad te plaatsen leren katten heel snel dat het niet verstandig is om de tuin uit (of voor andere katten: in) te gaan. Meestal hebben ze dit na één of twee keer al door en doen ze daarna ook geen poging meer. Het plaatsen van schrikdraad hoeft ook niet zo ingewikkeld te zijn.

Rolsysteem

Tegenwoordig heb je ook mooie systemen die het onmogelijk maken voor je kat om te tuin te verlaten. Zo is er een systeem met houten of metalen rollers, die je aan de bovenkant van de schutting plaatst, waardoor je kat geen grip heeft en er niet bovenop kan gaan staan.

Natuurlijke afzetting

Een natuurlijke afzetting houdt je kat in de tuin en is bovendien erg gezellig
© Dirk M. de Boer / Shutterstock

Maar je kunt het ook op een hele andere manier aanpakken, bijvoorbeeld door planten tegen de schutting aan te planten (zoals klimop) of boomschors aan de schutting vast te maken, waardoor de kat geen grip heeft en niet omhoog kan klimmen om de schutting over te gaan. Dit ziet er vaak ook nog mooi en gezellig uit, plus dat in de klimop allemaal leuke beestjes langskomen die heel interessant zijn om naar te kijken voor je kat!

Kattenren

Een kattenren is ideaal om jouw kat van de buitenlucht te laten genieten
©SariMe/ Shutterstock

In plaats van je tuin af te zetten kun je er ook voor kiezen om een kattenren te (laten) maken in je tuin. Vaak kan een bedrijf met je meedenken om de ren zo katvriendelijk mogelijk in te richten met mandjes, huisjes, bruggetjes, krabmogelijkheden en mooie uitzichtplekjes. Zo hoeft je kat zich niet te vervelen en kun jij je kat met een gerust hart buiten laten. 

Obstakels

Soms weet je echt niet hoe je jouw tuin het beste af kunt zetten, bijvoorbeeld als je tuin aan het water grenst of je geen schutting hebt. Gelukkig is er een wereld vol (ervarings)deskundigen! Online kun je veel advies vinden van mensen die ook hun tuin hebben moeten afzetten. Zij kunnen je vaak ook nog extra tips en advies geven over jouw tuin. Ook kun je een expert om advies vragen. Er zijn verschillende bedrijven die oplossingen bieden en die met je mee kunnen denken om jouw tuin op een fijne en veilige manier af te zetten.

Balkon afzetten

Ook een balkon kun je (laten) afzetten. Dit kan bijvoorbeeld met gaas of ander stevig materiaal waar katten niet doorheen kunnen. Je kunt je balkon daarbij katvriendelijk inrichten zodat je grote kameraad er heerlijk uren kan vertoeven.

Ook een balkon is af te zetten met gaas om jouw katten veilig te houden
© FotoLT / Shutterstock

Hoe vermaak je jouw kat in de tuin

Wil je je kat graag in de tuin houden maar verveelt deze zich snel? Probeer dan mogelijkheden te bedenken om je kat meer te vermaken in de tuin of in huis. Zo zijn er hele mooie krabpalen en huisjes die je buiten kunt neerzetten. Binnen kun je ze vermaken met speeltjes, voerpuzzels, krabmogelijkheden en mooie hoge plekken of eventueel plankjes aan de muur waar ze lekker kunnen klimmen en klauteren.

Niet elke kat is gebaat bij een afgezette tuin

Meestal is het voor zowel mens als kat uiteindelijk heel fijn en rustgevend om je tuin af te zetten, maar alsnog kun je niet elke kat alleen in de tuin houden. Er zijn katten die zo gewend zijn aan een groter leefgebied dat wat je ze ook aanbiedt, ze erg ongelukkig worden van een afgezette tuin. Wanneer je denkt dat dit het geval is bij jouw kat en deze voor zover je weet andere katten of mensen niet teveel tot last is, zet je tuin dan niet af en laat je kat lekker vrij rondlopen.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen