Aanbieding

Land dichtbij Nederland staat toe om honden en katten te doden voor vleesconsumptie

Bange hond wordt beetgepakt dog-cat-angry

Hondenvlees wordt veelal gebruikt om worsten te maken

© Alex_Zh / Shutterstock

Dat er in China honden en katten gegeten worden wisten we al. Maar wist je dat dit veel dichter bij huis ook gewoon is toegestaan?

Door Nelleke Pieters

Online sinds , Bijgewerkt op

Niet alleen in China smullen mensen graag van honden- of kattenvlees. Honderdduizenden mensen in Zwitserland eten katten- en hondenvlees, volgens de dierenbeschermingsgroep SOS Chats Noiraigue. Ongeveer 3% van de Zwitserse bevolking eet kat of hond. 

In sommige delen van Zwitserland wordt met Kerstmis zelfs kattenvlees geserveerd, opgediend met witte wijn en knoflook, net als konijn. Hondenvlees wordt meer gebruikt om worsten van te maken.

Zwitsers smullen van huisdierenvlees

Terwijl de gedachte aan vlees van katten of honden jouw maag waarschijnlijk doet omkeren, geven ongeveer 250.000 Zwitsers toe dat ze het wel eens zouden willen proberen. Sommige Zwitsers komen zelfs in de verleiding hun eigen huisdier op te dienen voor het diner, omdat dat de enige manier is waarop ze wettelijk katten- of hondenvlees kunnen consumeren. 

In principe staat de wet in Zwitserland het eten van katten- of hondenvlees niet toe. Dat wil zeggen, tenzij je zelf eigenaar bent van het huisdier dat je op het punt staat op te eten. Ja, hoe schokkend het ook klinkt, in Zwitserland is het wel degelijk wettelijk toegestaan om je eigen huisdieren te doden en op te eten.

Ook in Nederland mag je jouw eigen huisdier opeten

Als je denkt, gelukkig is dit in Nederland niet het geval, heb je het mis. Ook in Nederland is er geen verbod op het eten van je eigen huisdier. Wel is het sinds 2014 verboden om je kat of hond te doden. Je zou dus alleen je huisdier kunnen opeten wanneer deze een natuurlijke dood sterft. Je hond of kat oppeuzelen na het in laten slapen zit er ook niet in. De dierenarts dient namelijk eerst een spierverslapper toe en hierdoor is het dier niet meer eetbaar. Door deze aspecten is het dus bijna niet mogelijk om jouw hond of kat op te eten en kunnen we er vanuit gaan dat het eten van honden en katten in Nederland eigenlijk niet voorkomt.

Een wel heel bijzonder restaurant

Om de kwestie van katten- en hondenvlees in Zwitserland onder de aandacht te brengen, stelde een reclamebureau een korte film samen rond een Zwitsers restaurant. De eigenaar van het restaurant wil zijn gasten traditionele Zwitserse gerechten aanbieden, zoals honden- en kattenvlees. Maar om de regels te omzeilen, zorgt hij ervoor dat de gasten het dier adopteren zodat ze het legaal kunnen eten.

Maar maak je geen zorgen, hoe gruwelijk dat ook klinkt, de korte film is nep. Het is gemaakt in opdracht van de Vegetariërsbond in Duitsland om mensen aan het denken te zetten over vleesconsumptie. Je kunt het filmpje hieronder bekijken:

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen