Waardoor wordt niesziekte veroorzaakt?
Niesziekte is een infectie met het feline herpesvirus en het feline calicivirus. Ook kan een infectie van beide virussen de oorzaak zijn van de symptomen bij niesziekte. Katten met niesziekte hebben meestel tot enstige en mogelijk levensbedrijgende ziekteverschijnselen. Vaccinatie is daarom aan te bevelen.
Wat zijn de symptomen van niesziekte bij een kat?
De symptomen van niesziekte zijn:
- Gebrek aan eetlust
- Koorts
- Neusuitvloeiing
- Niezen
- Ontsteking van de oogslijmvliezen (conjunctivitis)
- Ooguitvloeiing
- Sloomheid
- Speekselen
- Zweertjes in de bek en aan de ogen
Wat te doen als je kat veel niest?
Wanneer jouw kat veel niest kun je denken aan niesziekte. Het is altijd goed om te bedenken of jouw kat jaarlijks gevaccineerd wordt. Wanneer jouw kat de jaarlijkse vaccinatie krijgt, is niesziekte minder waarschijnlijk. Echter kan niesziekte voorkomen, ondanks vaccinatie. Mocht jouw kat veel niezen en neemt dat niezen toe over de tijd. Dan is het advies om contact op te nemen met je dierenarts. De dierenarts kan door onderzoek bepalen of jouw kat wel of geen niesziekte heeft.
Kan een kat genezen van niesziekte?
Een kat kan genezen van niesziekte. De meeste besmette katten zullen de infectie overwinnen. Het kan enkele weken in beslag nemen voordat de kat weer gezond is. Er zijn katten die blijvende schade overhouden aan een (eenmalige) infectie met niesziekte. De blijvende schade is een chornische neusverkoudheid, wat rhinitis wordt genoemd. Een kat met blijvende schade geneest nooit meer helemaal.
Kan een kat overlijden door niesziekte?
Helaas kan niesziekte een kat fataal worden. Jonge katten, oude katten en katten waarvan het afweersysteem niet goed werkt hebben meer kans te overlijden wanneer ze een infectie met niesziekte krijgen. Het overlijden van katten met niesziekte komt meestal niet door de verschijnselen van niesziekte. Meestal is het gevolg van de verschijnselen als stoppen met eten en uitdroging, het geen dat leidt tot het overlijden.
Welke katten lopen meer risico op niesziekte?
Katten die in grote groepen bij elkaar worden gehuisvest lopen meer risico op niesziekte. Met grote groepen kun je denken aan een asiel, een fokker of een catterie. Daarnaast hebben katten met een verminderde afweer, zoals bij kattenaids, meer kans om niesziekte te krijgen. Ook kan een kat die als huisdier gehouden wordt niesziekte krijgen. Om infectie bij jouw kat te voorkomen en te verminderen, kun je je kat bij de dierenarts laten vaccineren.
Hoe lang duurt niesziekte bij een kat?
Hoe lang een infectie met niesziekte duurt, is afhankelijk van de ernst van de symptomen en hoe snel een behandeling wordt ingezet. Daarnaast is een infectie bij een voor niesziekte gevaccineerde kat veel milder en daarmee korter.
Hoe wordt de diagnose niesziekte gesteld?
In veel gevallen stelt de diagnose op basis van de symtomen de diagnose niesziekte. De diagnose kan worden bevestigd door laboratoriumonderzoek. Voor laboratoriumonderzoek is een swab van het mondslijmvlies nodig. De swab wordt onderzocht op de beide virussen die niesziekte veroorzaken.
Met welke medicijnen kan niesziekte worden behandeld?
Voor het beste effect moet niesziekte zo snel mogelijk worden onderzocht door een dierenarts. Door snel onderzoek, kan snel een diagnose worden gesteld en een behandeling worden ingezet. Helaas is er nog geen medicijn tegen niesziekte bij katten. De therapie die wordt ingezet is gebaseerd op ondersteuning. De dierenarts zorgt voor een behandeling met een ontstekingsremmer en pijnstiller. Aanvullend kan een medicijn worden gegeven die de neusuitvloeiing minder taai maakt. Hierdoor kan de kat beter ademhalen.
Mocht jouw kat verschijnselen van niesziekte hebben, ga dan naar je dierenarts.
Welke antibiotica zijn werkzaam tegen niesziekte?
Niesziekte wordt veroorzaakt door een of twee virussen. Dat betekent dat antibiotica niet werkt, want antibiotica werkt enkel tegen bacterien. Sommige katten met niesziektes krijgen bijkomende bacteriele infecties, dan kan een antibioticum wel werkzaam zijn. Wanneer jouw kat verschijnselen heeft van nieziekte, ga dan naar je dierenarts. De dierenarts kan inschatten of er een secundaire infectie is en indien nodig een antibioticumkuur voor schrijven.
Wanneer is een kat drager van niesziekte?
Katten die herstellen van niesziekte kunnen drager van niesziekte worden. Een drager-kat is zelf niet (meer) ziek en heeft geen verschijnselen van niesziekte (zoals hierboven beschreven). De drager-kat scheidt wel virusdeeltjes uit. De virusdeeltjes worden uitgescheiden via neusvocht (snot), tranen en speeksel. Het uitscheiden van de virusdeeltjes gebeurt niet continu, maar in periodes.
Die periodes van uitscheiden volgen meestal nadat de drager-kat stress heeft gehad. Soms krijgt de drager-kat door de stress een terugval. Tijdens een terugval komen de verschijnselen van niesziekte weer terug.