Aanbieding

Kittens zindelijk maken: zo doe je dat!

Kittens naast kattenbak

Een kitten zindelijk maken is makkelijker dan je denkt

© Galsand / Shutterstock

Is een kitten van nature zindelijk of moet je daar zelf nog iets voor doen? En wat als je kitten buiten de bak plast of poept?

Door Hester Uilhoorn

Bijgewerkt op

Wat is zindelijk maken?

Met zindelijk zijn wordt bedoeld dat katten leren dat ze hun behoefte op de kattenbak (of buiten in de tuin) doen en niet in huis. Wist je dat kittens al wanneer wanneer ze enkele weken oud zijn zelf een plekje zoeken om te graven? Jong geleerd is oud gedaan!

De kattenbak vinden

Wanneer een kitten net in huis is, weet deze meestal al snel de weg naar de kattenbak te vinden. Om dit nog net wat makkelijker voor ze te maken kun je het beste meerdere open lage kattenbakken in huis zetten en ze meteen de weg wijzen naar hun nieuwe toilet. Als je toch een dichte kattenbak met een klepje hebt is het verstandig om ze te leren hoe ze dit moeten gebruiken. Eventueel kun je ze een aantal keer op de bak zetten wanneer je het idee hebt dat ze moeten plassen of poepen maar niet goed weten waar ze dat moeten doen.

Mijn kat is onzindelijk, wat nu?

Katten zijn hele schone en zindelijke dieren en worden meestal niet zomaar ineens onzindelijk. Mocht je kleine pluizenbol (ineens) poepen of plassen op een andere plek in huis, dan is het verstandig op de volgende punten te letten:

  • Is de kattenbak goed vindbaar voor de kitten? Heb je aan het begin duidelijk gemaakt waar de bak is en kan de kitten daar goed komen?
  • Staat de bak niet te ver weg? Voor een klein kitten kan het huis enorm groot voelen. Wanneer deze druk aan het spelen is en ineens moet plassen kan het bijvoorbeeld te ver weg zijn om helemaal naar een andere verdieping of de andere kant van het huis te lopen.
  • Is de kattenbak toegankelijk voor de kitten? Dit kan een probleem zijn als de bak bijvoorbeeld te hoog is of er zit een klepje voor waar de kitten niet doorheen komt.
  • Staat de kattenbak op een rustige plek? (niet vlak bij een deur waar vaak langs wordt gelopen). De kattenbak is een plek waar katten heel kwetsbaar zijn, omdat ze ‘opgesloten’ zitten in een kleine ruimte. Het is daarom belangrijk dat ze in alle rust hun behoefte kunnen doen.
  • Heeft de kleine boef een eigen bak of moet deze gedeeld worden? Het advies is om voor minstens één kattenbak per kat te zorgen plus nog een bak extra.
  • Is de kattenbak goed schoon? Katten kunnen erg goed ruiken en houden niet van een vieze bak. Schep de bak daarom minstens één keer per dag uit en maak deze regelmatig goed schoon.
  • Wat voor soort kattengrit heb je? Er zijn veel soorten kattengrit, sommigen kunnen prikken aan de pootjes en dan zal de kitten het niet fijn vinden om naar de bak te gaan. Ook willen katten vaak goed kunnen graven en dit kunnen zij niet bij alle soorten grit. Fijn of zandachtig grit vinden zij vaak het lekkerst.

Wanneer je deze punten hebt gecontroleerd en je het idee hebt dat ze geen rol spelen, is het belangrijk om te kijken of er misschien een medisch probleem speelt. Zelfs hele jonge katten kunnen al blaasgruis ontwikkelen. Dit kun je achterhalen door bij de dierenarts de urine te laten onderzoeken.

Kitten wordt op de kattenbak gezet
Als je het idee hebt dat jouw kitten de kattenbak niet kan vinden, kun je deze een handje helpen
© FamVeld / Shutterstock

Een andere vorm van onzindelijkheid

Dan is er nog een andere vorm van onzindelijkheid, namelijk sproeien. Dit kan zowel bij poezen als katers voorkomen, en het begint vaak wanneer de hormonen een rol gaan spelen. Dit kan al vanaf een maand of vier starten. Poesjes die krols worden kunnen trouwens ook gaan plassen op zachte ondergronden. Wanneer je je kitten laat castreren of steriliseren los je dit al vaak op.

Belangrijk

Straf je kat niet

Wat heel belangrijk is om je kitten niet te straffen wanneer deze onzindelijk is. Ze doen het namelijk niet om jou te pesten en zullen het niet snappen wanneer je ze straft. Ook kunnen ze op deze manier extra stress krijgen of bang voor je worden.

Vraag advies

Mocht je nu van alles geprobeerd hebben en is jouw kitten nog steeds onzindelijk? Overleg dan eens met de dierenarts of vraag een gedragsdeskundige voor katten om advies.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen