Aanbieding

Twee katten lopen samen

Een krolse kat? Dat zullen ze je laten weten!

© Bachkova Natalia / Shutterstock

Krolse kat: hoe lang, wanneer en welk geluid maken ze?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Je kleine maatje wordt steeds groter. En dan ineens hoor je midden in de nacht een raar geluid, het lijkt wel het gehuil van een baby? 

Je kitten wordt volwassen, en daarmee ook krols. En dat zullen ze ons (en vooral andere katten) laten weten ook.

Wat is krolsheid bij katten?

Krolsheid is een teken van vruchtbaarheid. Je kat bereidt zich op deze manier voor op de voortplanting. Het begint meestal tussen de leeftijd van 3-9 maanden, maar dat kan wisselen per kat. Katers worden meestal wat later krols dan poezen, eigenlijk net zo als bij mensen. 

Krolse kat: hoe lang en wanneer?

Katers en poezen zijn verschillend in wanneer en hoe lang ze krols zijn. Poezen zijn ongeveer van de lente tot het najaar krols. De krolsheid duurt per periode ongeveer 3 weken. Als poezen vooral binnen worden gehouden kan dit eventueel anders zijn. Wanneer een poes kan paren en eventueel bevrucht wordt, zal de krolsheid aanmerkelijk korter duren.

Bij katers ligt het iets lastiger. Door sommigen wordt gedacht dat ze vooral in de lente krols zijn. Maar er wordt ook wel gezegd dat katers vanzelf krols worden wanneer er krolse poezen in de buurt zijn.

Gedrag van een krolse kat

Wanneer een poes krols is, valt dit zeker niet te missen. Zij kan dan heel hard mauwen en krijsen, net als een baby. Ook loopt ze vaak rusteloos rond en gaat ze vaak op de grond liggen rollen. Ze geeft veel kopjes aan allerlei voorwerpen en mensen en wanneer je haar aait gaat ze vaak in een hurkhouding zitten. Helemaal als je haar vlak bij haar staart aait zal deze houding nog extra versterken. Hierdoor trekt ze meteen alle katers in de buurt aan. Dit komt door de geuren die op dat moment vrijkomen (die wij niet kunnen ruiken maar alle mannelijke binken wel). Poezen kunnen zich door meerdere katers laten bevruchten en zijn ook zeker niet eenkennig. Ze kunnen meerdere keren achter elkaar paren met verschillende katers.

Wanneer een kater krols is, zal hij luid gaan mauwen en zijn geur verspreiden door te sproeien met sterk ruikende urine en door het geven van kopjes. Katers vechten vaak met elkaar wanneer er weinig poezen in de buurt zijn.

Als katten elkaar niet kennen kan het wel een tijdje duren voor ze echt gaan paren. Eigenlijk hebben ze ook gewoon een soort voorspel. Je moet natuurlijk wel zeker weten dat de ander betrouwbaar is. Onervaren katers onderschatten dit weleens en zijn te enthousiast, wat pijnlijke gevolgen voor ze kan hebben.

Castratie en sterilisatie krolse kat

Om te voorkomen dat je kater (nogmaals) krols wordt, kun je je pluizenbol laten castreren of steriliseren door de dierenarts. De meeste mensen laten dit doen, en hier zijn verschillende redenen voor.

Ten eerste zal het ervoor zorgen dat je kat een stuk rustiger is. Lang en veel krols zijn kan ze enorm uitputten. Er zijn minder hormonen die door hun lichaam gieren en zij zullen niet de drang voelen om hard te miauwen, te sproeien of andere katten te zoeken om te paren. Ook is de kans op tumoren voor poezen een stuk kleiner. Daarnaast is het, met de vele (zwerf)katten die er in Nederland leven, ook niet fijn als er te veel kleine kittens bij komen. Een ander nadeel is dat ongecastreerde katers veel vaker vechten met andere katers. Naast dat dit veel energie kost, veel stress geeft en de kans op sproeien verhoogd, is er ook een kans dat zij bepaalde ziektes oplopen zoals FIV (aids voor katten) en FeLV (leukemie voor katten). Er is een groot aantal zwerfkatten in Nederland besmet met deze ziektes, dus dit is zeker geen klein risico.

Fokkers

Fokkers kiezen er bewust voor om hun poes of kater niet te laten helpen. Zij letten hierbij (als het goed is) ook op het welzijn van hun dier. Zo zullen ze hun (dek)katers genoeg ruimte geven en nooit zomaar vrij laten rondlopen tussen andere katten buiten. Daarnaast krijgen de poezen tussen de nestjes door genoeg rust, zodat zij niet uitgeput raken.

Wel of niet?

Je kunt ervoor kiezen je kat niet te laten castreren/steriliseren. Omdat je het niet natuurlijk vindt of omdat je zelf graag een nestje wil. Dit is begrijpelijk, maar denk daarbij wel aan de punten die hierboven zijn besproken. Sowieso is het niet verstandig om een ongecastreerde poes of kater vrij in de buurt te laten rondlopen, zij kunnen hierdoor veel overlast veroorzaken. Let ook goed op of jouw kat niet uitgeput raakt door de krolsheid.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen