Aanbieding

een kitten of een kat adopteren?
© shutterstock

Ik wil een kitten of een volwassen kat adopteren, maar wat is de beste keuze?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Je wilt een kitten of kat adopteren, hoe leuk! Maar nu vraag je je misschien af, wat is de beste keuze eigenlijk? Lees snel verder

In dit geval sta je vastberaden voor de beslissing om een kat in je leven te verwelkomen. Nu rijst de vraag of je de voorkeur geeft aan het adopteren van een kitten of dat je een volwassen kat een tweede kans wilt bieden, vooral als deze een moeilijk leven heeft gehad. Beide opties zijn geldig, maar niet altijd even geschikt voor iedereen en elke situatie. Ongeacht je keuze voor een kitten of een volwassen kat, dien je toch tijd en aandacht te investeren in je nieuwe huisdier en hem de gelegenheid te geven om zijn plaats binnen jouw huishouden te vinden. Niettemin zijn er bepaalde omstandigheden waarin een jonge kat meer geschikt kan zijn.

Een kitten adopteren

Als je de wens hebt dat je kat zich aanpast aan jouw levensstijl, schema en gezin, en als je de opvoeding deels naar je hand wilt zetten, dan is het aanbevolen om een kitten van 3 maanden oud te overwegen om problemen met betrekking tot een gebrek aan sociale aanpassing te voorkomen. Zo'n kitten zal zijn nieuwe territorium verkennen, kennismaken met de bewoners en zijn leven dienovereenkomstig organiseren.

Een volwassen kat adopteren

In het geval dat je meer vrije tijd hebt, minder verplichtingen en bereid bent enige toegeeflijkheid te tonen jegens de kat, is het overwegen van een volwassen kat of kater zeker een optie. Het is echter belangrijk te beseffen dat een volwassen kat reeds in een ander huishouden heeft verbleven en bepaalde gewoontes kan hebben die moeilijk af te leren zijn. Laten we een situatie als voorbeeld nemen.

Stel, je woont in een stedelijke omgeving in een appartement zonder balkon. In deze context kan het verstandiger zijn om te kiezen voor een kitten, omdat deze gemakkelijker kan wennen aan een leven binnenshuis en nog niet gewend is aan het buitenleven. Een volwassen kat die eerder buiten heeft vertoefd of om andere redenen tijd buiten heeft doorgebracht, kan de drang voelen om naar buiten te gaan, zelfs als dit betekent dat hij je 's nachts wakker houdt. Het is vaak een uitdaging om te garanderen dat zo'n kat in een stedelijke omgeving veilig buiten kan rondlopen.

De situatie wordt nog gecompliceerder als de achtergrond van de kat onbekend is. In zulke gevallen zijn er talloze onzekerheden en risico's op onbegrip. Om die reden geef ik persoonlijk de voorkeur aan het aanraden van een volwassen kat aan personen met enige ervaring op het gebied van kattenverzorging. Bovendien zijn er andere factoren om te overwegen, zoals het geslacht van de nieuwe kat, of deze gecastreerd is, enzovoort.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze overwegingen slechts algemene richtlijnen zijn en niet altijd van toepassing zijn. Elke kat (en kitten) is uniek. Het kan voorkomen dat een volwassen kat zich uitstekend aanpast aan zijn nieuwe omgeving, terwijl een kitten moeite heeft. Ook kan jouw huidige kat een volwassene kat accepteren en een kitten afwijzen.

Het gedrag van katten kan sterk variëren afhankelijk van hun persoonlijkheden en ervaringen. Desondanks zijn dit over het algemeen de meest voorkomende overwegingen bij het maken van de keuze tussen een kitten en een volwassen kat.

Heb je al een keuze gemaakt tussen de twee?

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen