Aanbieding

Kater in de handen van de dierenarts

Na een castratie zijn katers vaak de volgende dag weer de oude. 

© Bondar Illia | Shutterstock

Kat castreren? Dit moet je weten over de 'je-weet-wel kater'

Door Jasmijn Vos MSc Dierenarts

Online sinds

De je-weet-wel kater uit Jan, Jans en de kinderen kreeg die bijnaam omdat hij zich schaamde voor deze operatie... Terwijl je kat castreren juist voordelen heeft!

Hoera, je hebt je nieuwe kitten opgehaald! De eerste periode houd je deze binnen, omdat ze vaak nog te klein zijn om zichzelf te redden en ze je huis nog niet terug kunnen vinden. Je kunt ervoor kiezen om ze daarna alsnog een binnen-, balkon- of tuinkat te laten zijn, maar veel katten gaan liever wat verder en zijn lastig binnen te houden. Je moet dan aan een aantal dingen denken, onder andere vaccineren en chippen (ook bij binnenkatten!), maar ook hun vruchtbaarheid. 

Voordelen van castratie bij katers

Het doel van de operatie is de kater onvruchtbaar te maken. Dit wordt bereikt door de teelballetjes te verwijderen. Het advies is om dit bij elke kater te laten doen (behalve katers van fokkers), voordat ze naar buiten gaan. Met castratie voorkom je dat er nog meer kittens worden geboren. Er zijn namelijk al veel straatkatten en ook de asielen zitten vol.

Andere voordelen van castreren zijn dat katers minder aan de wandel gaan en ook minder vechten. Grotere kans dus dat ze helemaal heel weer bij je thuis komen om zich op je schoot te nestelen. Tijdens het vechten of het dekken van poezen kunnen ook ziektes worden overgedragen, zoals kattenaids of kattenleukemie. Dit zijn erg nare aandoeningen. Vechten kan ook leiden tot abcessen. Na castratie zijn de risico’s hierop dus kleiner.

Ten slotte voorkomt of stopt castreren in de meeste gevallen ook sproeien, het markeren met urine dat katers wel eens doen in huis. De urine gaat daarnaast ook minder sterk ruiken. 

Nadelen van castratie bij katers

De stofwisseling van katers gaat trager werken na castratie, ze willen meer eten en ook worden ze wat minder actief. Hierdoor komt een kater sneller aan in gewicht. Het is daarom heel belangrijk om hem minder eten te geven, ongeveer 1/3e minder dan zijn oude portie. Er bestaan ook speciale soorten voer voor gecastreerde katers waar wat minder calorieën in zitten. Overgewicht voorkomen bij jonge katten werkt beter dan later weer van de extra kilo’s afkomen. 

Ook al is castratie een relatief simpele operatie, het blijft een operatie en dus een narcose, en deze brengt altijd risico’s met zich mee. Bij gezonde, niet erg jonge of oude katers zijn deze risico’s erg klein. 

Wat gebeurt er bij castratie?

De operatie is meestal binnen 5 à 10 minuutjes gepiept en een ervaren dierenarts heeft het zelfs in enkele minuten voor elkaar. Dat betekent niet per se dat de kater dan ook korter onder narcose is; hij krijgt in beide gevallen even de tijd om rustig wakker te worden. Voor castratie is een algehele narcose nodig. Dit is omdat hij goed stil moet liggen en ook om goede pijnstilling te kunnen geven. Het zou daarnaast te veel stress geven om het bij een wakkere kater uit te voeren waarbij alleen lokale verdoving (dus in het operatiegebied) is gebruikt. Katers mogen vanaf de avond voor de operatie niets meer eten. De reden hiervoor is dat ze kunnen gaan braken door bepaalde narcosemiddelen, of dat hun maaginhoud terug kan stromen de slokdarm in tijdens de operatie. Als ze dan al een beetje slapen, kan het in hun luchtpijp en longen terecht komen. Dit geeft een flinke longontsteking. Ze mogen nog wel drinken.

Kat bij de dierenarts
Kat bij de dierenarts | Andy Gin | Shutterstock

Tijdens castratie worden de teelballetjes via één of twee sneetjes verwijderd. De wondjes hoeven niet gehecht te worden en zitten meestal na een paar dagen al dicht. De dag zelf kan je kater nog wat suf zijn, maar hij zal er de volgende dag al bijna niks meer van merken. Je houdt hem het beste wel een paar dagen rustig na de operatie, zodat de wondjes rustig kunnen herstellen. Er is vaak wat zwelling van de balzakjes, dat is normaal en trekt snel weer weg. 

Katers zijn vaak de volgende dag alweer de oude, en de wonden zijn binnen enkele dagen gesloten

Leeftijd: Wanneer kun je een kater castreren?

Een katertje wordt tussen de 5 en 8 maanden leeftijd geslachtsrijp. Dat betekent dat hij vanaf dan vruchtbaar is. Castratie wordt meestal uitgevoerd op een leeftijd van 4-6 maanden. Het kan ook bij wat jongere katers, maar het anesthesierisico is dan wel hoger. Castratie kan ook op volwassen leeftijd uitgevoerd worden. Het is dan wel lastig om ongewenst gedrag nog te stoppen, zoals sproeien, omdat het dan vaak al aangeleerd gedrag is. 

Houd je kitten tot aan de castratie binnen, en ook nog een tijdje erna. Ze kunnen namelijk nog tot wel 7 weken vruchtbaar zijn!

Het prijskaartje: wat kost de castratie van een kat?

Castratie van katers wordt vaak op ongeveer dezelfde manier uitgevoerd en daarom zal er niet ontzettend veel verschil zijn in de kosten tussen verschillende praktijken. Het zal echter nooit precies hetzelfde zijn, dat is afhankelijk van de narcosemiddelen en spullen die gebruikt worden, eventueel voorafgaand bloedonderzoek en de nazorg (o.a. pijnstilling). Je kunt bij je dierenarts eerst een kostenraming opvragen voordat de operatie plaatsvindt.

Het is nog niet zo standaard om pijnstilling mee te krijgen. Mijn advies zou zijn om te vragen naar pijnstilling voor in ieder geval 1 dag na de operatie. Dit kost meestal een paar euro extra. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen