Aanbieding

Hypoallergene katten: 10 katten voor mensen met allergiën

Devon Rex in de armen van verzorger

Hypoallergene katten veroorzaken minder allergische reacties bij mensen met een allergie

© Shutterstock

Wil je een kat adopteren maar ben je allergisch? Gelukkig zijn er een aantal hypoallergene katten die minder allergieën veroorzaken dan andere.

Door Sander Nelisse

Bijgewerkt op

Katten zijn in Nederland populaire huisdieren. Ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft één of meerdere katten in huis. Echter zijn naar schatting ongeveer 15% van de Nederlanders allergisch voor katten, en komen er helaas ieder jaar nog steeds veel katten in het asiel terecht. 

Niezen, hoesten, jeukende keel en rode ogen zijn enkele van de symptomen van een kattenallergie. Natuurlijk zijn deze symptomen geen pretje en afhankelijk van de ernst kan het soms moeilijk worden om mee te leven. Het spreekt voor zich dat sommige kattenliefhebbers graag een harige vriend willen adopteren, maar de moeilijke beslissing moeten nemen om er geen te adopteren vanwege hun allergie voor katten. 

Wanneer je niet overgevoelig bent voor katten, kunnen deze mensallergie vrije katten een goede match zijn. 

Allergieën voor katten

De meeste mensen denken dat kattenhaar de allergieën bij mensen veroorzaakt, maar de echte boosdoener is het speeksel van de kat welke allergenen bevat die een allergie veroorzaken. Het kattenallergeen Fel d1 is een eiwit dat katten van nature in hun speeksel produceren. Daarom is kattenallergie het resultaat van iemands gevoeligheid voor het allergene eiwit (Fel d1) dat door de kat wordt uitgescheiden. Aangezien het eiwit aanwezig is in het speeksel van de kat, verspreidt dit eiwit zich regelmatig over de vacht van het dier wanneer ze zichzelf verzorgt. Fel d1 is ook aanwezig in de urine van de kat en verspreid zich tevens via huidschilfers gemakkelijk in huis. 

Dr Ebenezer Satyaraj, PhD, immunoloog voor Nestlé Purina Research, legt uit, “Veel mensen denken dat kattenhaar of huidschilfers het allergeen zijn, maar het is eigenlijk hetgeen erop zit - het belangrijkste kattenallergeen genaamd Fel d1, een eiwit dat katten van nature produceren in hun speeksel.”

De symptomen van kattenallergieën zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Vaak manifesteert deze allergie zich in de oren, neus en keel met als resultaat ademhalingsproblemen, allergische rhinitis, huidreacties, allergische conjunctivitis en soms zelfs astma. 

Kattenallergieën komen voor in alle leeftijdscategorieën. Wanneer je een dergelijke allergie hebt zul je direct tekenen van deze allergie zien zodra in je in contact bent geweest met een kat (aaien, spelen, voor de kat zorgen) of nadat je enige tijd op een plek hebt doorgebracht waar de kat ook vaker rondloopt. 

Er is ook een genetische aanleg voor allergieën. Als er in de familie een voorgeschiedenis is van allergieën, wordt het risico met een factor 4 verhoogd. Mensen met astma zijn ook gevoeliger. Daarnaast kan het goed zo zijn dat iemand jarenlang zonder problemen met een kat kan leven zonder ooit symptomen te vertonen en plotseling allergisch wordt nadat men een andere kat adopteert. 

Kattenallergie: bestaan anti-allergie katten echt?

Als je allergisch bent voor katten, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. 

Ten eerste is het essentieel dat je rekening houdt met de vacht van de kat en de talgproductie (de belangrijkste drager van het allergeen). Mannetjeskatten produceren meer allergene eiwitten, terwijl gecastreerde mannetjes- en vrouwtjeskatten minder produceren als gevolg van een verminderde hormoonspiegel. 

Ten tweede, houdt er rekening mee dat een 100% anti allergie kat niet bestaat. Daarom praten we over hypoallergene katten, wat betekent dat het katten zijn met minder allergeen potentieel. De reden waarom het voor iemand die aan allergieën lijdt beter zou zijn om een hypoallergene kat te kiezen, is omdat het helpt om de allergieën in het dagelijkse leven onder controle te houden.  

Het is ook belangrijk om te weten dat iedere kat, net als ieder mens, anders is. Zo zullen sommige allergische mensen probleemloos kunnen samenleven met een zogenaamde hypoallergene kat, terwijl anderen net zo veel last zullen hebben van de verschillende symptomen als bij ieder ander kattenras. Bovendien kan de hoeveelheid allergenen variëren van kat tot kat, soms zelfs tussen katten uit hetzelfde nest. 

Hypoallergene kattenrassen: wat zijn de beste katten voor allergische kattenliefhebbers?

Wanneer je allergisch bent voor katten, betekent het niet dat je er nooit een kunt adopteren of in de buurt van een kat kunt zijn. Als je echter een kat wilt, is het waarschijnlijk het beste om een hypoallergeen kattenras te kiezen. Het is inderdaad bekend dat dit soort katten, ook wel laagallergeen genoemd, minder allergenen produceren dan andere kattenrassen. Echter is geen enkele kat volledig hypoallergeen, maar produceren sommige kattenrassen minder van het Fel d1-eiwit. Houdt er rekening mee dat wanneer je een hypoallergene kat adopteert je nog steeds allergische reacties kunt krijgen, maar dat de kans wel kleiner is dat je er er elke dag last van hebt.  

Als je wilt weten welke mensallergie vrije katten er zijn, lees dan snel verder en bekijk de onderstaande lijst!

Devon Rex

De Devon Rex ©Shutterstock

Dit kattenras is erg onafhankelijk. Desalniettemin zal de Devon Rex het gezin overspoelen met liefde en aandacht wanneer ze in de buurt zijn. Dit kattenras heeft hetzelfde type vacht als de Cornish Rex, maar heeft wat minder haar. Ze verliezen tevens weinig haar, en behoort zelfs tot de kattenrassen die het minste haar verliezen. Een belangrijk punt voor mensen die gevoelig zijn voor allergenen.

 

Balinese kat

Balinese kat ©Shutterstock

Dit ras wordt ook wel de langharige Siamees genoemd. Als je ze ziet zou je niet direct zeggen dat het een anti allergie kat is, maar zoals je eerder hebt gelezen ligt de oorzaak van een allergie in een eiwit dat in het speeksel van de kat wordt aangetroffen. Balinese katten produceren veel minder van het Fel d1-eiwit, dus hun vacht verspreid minder van het allergeen. 

Cornish Rex

De Cornish Rex ©Shutterstock

De Cornish Rex zijn bijzondere katten. Ze zijn klein tot middelgroot met een eivormige kop en grote oren. Ze zijn erg aanhankelijk en aandacht zoekend, en hechten veel waarde aan een goede band met hun adoptiegezin. De vacht van katten bestaat doorgaans uit verschillende lagen namelijk; een boven-, midden- en ondervacht. De Cornish Rex heeft enkel een ondervacht, waardoor ze zeer zacht aanvoelen. Wellicht nog belangrijker is dat het ideale katten zijn voor mensen met allergieën

Blauwe Rus

De Blauwe Rus ©Shutterstock

Mensen die aan een kattenallergie lijden wordt vaak geadviseerd om een Blauwe Rus te kopen. In tegenstelling tot veel van de hypoallergene katten op deze lijst, is de Blauwe Rus twee keer zo hypoallergeen dan alle andere rassen. Deze katten produceren inderdaad heel weinig van het Fel d1-eiwit en door hun dubbele vacht nemen ze het eiwit in de huid op

Javaanse kat

Javaanse kat ©Shutterstock

De Javaanse kat is erg intelligent en soms denk je dat ze je begrijpen wanneer je tegen ze praat. Ze kijken een persoon dan recht in de ogen aan en antwoorden met een miauw! Javaanse katten hebben uitstekende communicatieve vaardigheden. Nog beter, dit kattenras heeft ook minder haar dan andere kattenrassen, wat de verspreiding van het allergene eiwit in huis aanzienlijk vermindert. 

Bengaalse kat

Bengaalse kat ©Shutterstock

Bengaalse katten hebben een bijzondere vacht. Ze hebben een uitzonderlijk fijne vacht die aanzienlijk minder onderhoud vergt dan bij andere rassen. Deze katten verzorgen zichzelf niet zo vaak, dus hun vacht bevat minder allergeenrijk speeksel. Daarbij verliezen ze niet veel haar, en dus verspreiden ze ook niet veel huidschilfers. 

Sphynx 

De Sphynx ©Shutterstock

Zo op het eerste oog zou je zeggen dat een Sphynx haarloos is, maar ze worden bedekt door een dun laagje vacht dat nauwelijks voelbaar of zichtbaar is. Ze zijn vaak sterk gerimpeld rond de schouders, tussen de oren en rond de snuit. Dierenartsen beschouwen dit ras als een uitstekende anti allergie kat. Bovendien zijn het lieve, energieke en extraverte katten. 

Oosterse korthaar

Oosterse korthaar ©Shutterstock

Deze Oosterse kortharen hebben meer verschillende kleuren en patronen in hun vacht dan ieder ander kattenras ter wereld. Ongeacht de stijl van de vacht is deze altijd zeer kort en fijn en verliezen ze weinig haar. Daarom is de Oosterse korthaar een hypoallergene kat. Wel wordt aangeraden om ze regelmatig te verzorgen om het aantal huidschilfers tot een minimum te beperken. 

Siberische kat

Siberische kat ©Shutterstock

De Siberische kat is buitengewoon wendbaar, intelligent en kan goed opschieten met kinderen, andere katten en honden. Van deze actieve kat wordt aangenomen dat ze weinig Fel d1-eiwitten produceert, waardoor het een van de meest hypoallergene katten is. 

De LaPerm

De LaPerm ©Shutterstock

Het meest opvallende kenmerk van een LaPerm is de unieke gekrulde vacht. Dit type vacht zorgt voor vermindere allergische reacties bij veel mensen met een kattenallergie. De LaPerm is een hypoallergene kat omdat ze heel weinig haar verliezen ten opzichte van de meeste andere rassen. Daarnaast helpen hun krullen voorkomen dat huidschilfers zich verder verspreiden. 

Katten die geen haar verliezen

Er zitten zoveel mooie kanten aan het samenleven met een kat. Ze zijn zacht, speels, leuk, schattig om naar te kijken en als je geluk hebt houdt je kat ook nog van knuffelen. Ze houden ons gezelschap en stilletjes houden ze van je, maar zullen ze dit niet altijd laten zien. Er kleven ook een aantal nadelen aan de adoptie van een kat, net als bij alle huisdieren. Katten kunnen destructief zijn en vinden het heerlijk om aan vrijwel alles te krabben. Daarnaast verliezen sommige katten veel haar waardoor je kleding, bank of bed bedekt zal zijn met kattenhaar.  

Echter, voor sommige mensen is het haarverlies een probleem, omdat ze aan allergieën lijden. Of je nu gevoelig bent voor kattenallergenen of op zoek bent naar een kat die niet veel haar verliest, er zijn verschillende kattenrassen die lang niet zo veel haar verliezen als andere rassen, zoals; 

  • Sphynx
  • Siamese kat
  • Japanse Bobtail
  • Devon Rex
  • Cornish Rex
  • Oosterse korthaar
  • Blauwe Rus
  • Birmaanse kat
  • Siberische kat
  • Burmese kat

Nu weet je welke hypoallergene kat je kunt adopteren. Wanneer je een van deze katten adopteert hoef je je niet te veel zorgen te maken over je allergie. Het adopteren van een hypoallergene kat kan daarom een alternatief zijn voor mensen die gevoelig zijn voor kattenallergenen en toch een kat willen adopteren. Houdt er echter rekening mee dat preventief te werk gaan belangrijk is. Denk hierbij aan regelmatig stofzuigen, vaker verschonen van de kattenbak, handen wassen en huis ventileren. Hypoallergene katten kunnen allergieën helpen voorkomen of het makkelijker maken hier mee om te gaan, maar zullen een allergische reactie nooit helemaal voorkomen. Kijk daarom altijd naar de ernst van de allergie, en bepaal of het een goede keuze is om een kat te adopteren.  

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen