Aanbieding

Mooie poes in de handen van de dierenarts

Sterilisatie bij de poes is een operatie die heel vaak wordt gedaan.

© yurakrasil | Shutterstock

Sterilisatie van de poes: alles wat je moet weten!

Door Jasmijn Vos MSc Dierenarts

Online sinds

Het wordt aangeraden poezen te steriliseren, dan kunnen ze namelijk niet meer zwanger raken. Maar wat houdt dat in, qua kosten maar ook voor je kat?

Hoera, je hebt je nieuwe kitten opgehaald! De eerste periode houd je deze binnen, omdat ze vaak nog te klein zijn om zichzelf te redden en ze je huis nog niet terug kunnen vinden. Je kunt ervoor kiezen om ze daarna alsnog een binnen-, balkon- of tuinkat te laten zijn, maar veel katten gaan liever wat verder en zijn lastig binnen te houden. Je moet dan aan een aantal dingen denken, onder andere vaccineren en chippen (ook bij binnenkatten!), maar ook hun vruchtbaarheid. In dit artikel lees je alles over sterilisatie bij de poes.

Wat is een sterilisatie bij een kat?

Sterilisatie bij de poes is een operatie die heel vaak wordt gedaan. Je kan dit bij bijna elke dierenkliniek met een operatiekamer uit laten voeren. Officieel heet deze operatie ook bij de poes een castratie, zoals het bij de kater wordt genoemd. Castratie betekent het weghalen van de geslachtsorganen. In de volksmond wordt vaak van sterilisatie gesproken als het om een poes gaat, maar sterilisatie betekent eigenlijk alleen het afbinden van de eileiders.

Voordelen van castratie/sterilisatie bij katten

Het doel van de operatie is de poes onvruchtbaar te maken. Dit wordt bereikt door de eierstokken te verwijderen. Soms wordt ook de baarmoeder eruit gehaald, als deze er niet goed uit ziet. Het advies is om dit bij elke poes te laten doen (behalve poezen van fokkers), voordat ze naar buiten gaan.

Met een castratie voorkom je dat je kat zwanger wordt en er nog meer kittens worden geboren. Er zijn namelijk al veel straatkatten en ook de asielen zitten vol. Bij het dekken van poezen kunnen ook ziektes worden overgedragen. Een ander groot voordeel van castreren is dat de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking vele malen kleiner wordt. Niet-gecastreerde poezen hebben 7 keer zo veel kans op melkkliertumoren. 80-96% van deze tumoren zijn ook nog eens kwaadaardig en ze zaaien heel makkelijk uit. Hoe eerder een poes in haar leven gecastreerd wordt, hoe kleiner de kans hierop wordt.

Na castratie heeft je poes een veel kleinere kans op nare tumoren


Ten slotte voorkomt castreren ook dat je poes steeds maar weer krols wordt. Een krolsheid duurt gemiddeld 7 dagen. Zonder castratie zal ze dit meerdere keren per jaar zijn, meestal vanaf het vroege voorjaar tot aan de herfst. Binnenkatten kunnen zelfs het hele jaar door krols worden, soms met maar een hele korte tijd ertussen in het hoogseizoen. Dit komt doordat de lampen in huis in de winter aanstaan, waardoor de dagen voor een binnenpoes niet echt korter lijken. Een poes kan door haar krolsheden gefrustreerd en gestrest raken, zeker als ze niet naar buiten mag om een partner te zoeken. Ook zal ze niet zo veel willen eten. Het is dus lichamelijk en mentaal best een aanslag op een poes. 

Je hebt misschien ook wel eens gehoord van de poezenpil. Deze moet ze via de bek innemen en ze zal dan niet vruchtbaar zijn. Er kleven helaas veel nadelen aan deze pil. Als er een pil vergeten wordt of als ze deze uitbraakt, kan je poes alsnog drachtig worden. De jongen kunnen dan ook misvormd raken als de volgende pillen wel worden ingenomen. Ook verhoogt lang gebruik de kans op de melkkliertumoren en baarmoederontstekingen. 

Nadelen van castratie of sterilisatie bij katten

De stofwisseling van poezen gaat trager werken na castratie, ze willen meer eten en ook worden ze wat minder actief. Hierdoor komt een poes sneller aan in gewicht. Het is daarom heel belangrijk om haar minder kattenvoer te geven, ongeveer 1/3e minder dan haar oude portie. Er bestaan ook speciale soorten voer voor gecastreerde poezen waar wat minder calorieën in zitten. Overgewicht voorkomen bij jonge katten werkt beter dan later weer van de extra kilo’s afkomen. 

Ook al is castratie een relatief simpele operatie, het blijft een operatie en dus een narcose, en deze brengt altijd risico’s met zich mee. Bij gezonde, niet erg jonge of oude poezen zijn deze risico’s wel klein. 

Wat gebeurt er bij castratie van de poes?

Voor castratie is een algehele narcose nodig. Dit is omdat ze goed stil moet liggen en ook om goede pijnstilling te kunnen geven. Afhankelijk van de ervaring van de dierenarts en de instrumenten die worden gebruikt, zal de operatie korter of wat langer duren. Meestal is het ongeveer een half tot anderhalf uur. Daarna krijgt je poes de tijd om rustig wakker te worden. Poezen mogen vanaf de avond voor de operatie niets meer eten. De reden hiervoor is dat ze kunnen gaan braken door bepaalde narcosemiddelen, of dat hun maaginhoud terug kan stromen de slokdarm in tijdens de operatie. Als ze dan al een beetje slapen, kan het in hun luchtpijp en longen terecht komen. Dit geeft een flinke longontsteking. Ze mogen nog wel drinken.

Tijdens castratie wordt de buik met een klein sneetje opengemaakt. Met een speciaal haakje worden de eierstokken opgetild en daarna kan de dierenarts ze verwijderen. De baarmoeder en ook de andere organen worden bekeken of ze er goed uit zien. Tenslotte wordt het wondje dicht gehecht. Deze hechtingen moeten na 7-10 dagen verwijderd worden. Er worden steeds vaker oplosbare hechtingen gebruikt, deze lossen vanzelf op en hoeven er niet uit gehaald te worden.

De dag zelf kan je poes nog wat suf zijn, maar ze zal de volgende dag alweer bijna de oude zijn. Ze krijgt voor een paar dagen pijnstilling mee. Het wondje gaat binnen enkele dagen al herstellen. Kijk af en toe of dit er rustig uit blijft zien. Als je poes er te veel aan likt, moet ze misschien een kap om of een rompertje aan. Houd haar verder een paar dagen rustig na de operatie, zodat het herstel zo goed mogelijk verloopt. 

Poezen die na de sterilisatie aan de wond likken, krijgen een rompertje | Kachailo | Shutterstock

Leeftijd: Hoe oud moet een poes zijn voor een sterilisatie?

Een poes wordt meestal tussen de 6 en 9 maanden leeftijd voor het eerste krols. Vanaf dan is ze vruchtbaar. Castratie wordt meestal uitgevoerd op een leeftijd van 4-6 maanden. Het kan ook bij wat jongere poezen, maar het anesthesierisico is dan wel hoger. Castratie kan ook op volwassen leeftijd uitgevoerd worden. Als je poes net krols is geweest, wordt er meestal een paar weken gewacht met castreren. Tijdens de krolsheid zijn de eierstokken en baarmoeder extra doorbloed. Als er dan geopereerd zou worden, is er een grotere kans op een bloeding.

Soms laat een poes niet veel merken van haar krolsheid. Je hoeft niet de eerste krolsheid of een eerste nestje af te wachten voordat je haar laat castreren. Liever niet zelfs, want een krolse poes kan toch stiekem ontsnappen naar buiten en drachtig worden. Daar zijn maar een paar minuten voor nodig!

Je poes hoeft niet krols of drachtig te zijn geweest voor castreren

Kosten sterilisatie kat

De prijs van een castratie bij de poes kan verschillen tussen verschillende praktijken. Dit verschil wordt veroorzaakt door de narcosemiddelen en spullen die gebruikt worden, eventueel voorafgaand bloedonderzoek en de nazorg (o.a. pijnstilling, kap, romper). Ook gebruikt de ene praktijk meer geavanceerde monitoring tijdens de operatie (hartslag, bloeddruk, ademhaling, etc.) dan de andere praktijk. Bij de ene praktijk krijgt je poes wel een infuus en bij de andere niet. Je kunt bij je dierenarts eerst een kostenraming opvragen voordat de operatie plaatsvindt.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen