Aanbieding

Oliebollen en hond

Mogen honden ook van onze traditionele bollen snoepen?

© Charlotte Lake & Ezzolo / Shutterstock

Mag een hond oliebollen?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

We kruipen langzaam richting het einde van het jaar, en dat betekent Kerst, veel eten, oud & nieuw en natuurlijk oliebollen. Nu is de vraag, mag een hond oliebollen eten?

We kruipen langzaam richting het einde van het jaar en dat betekent dat de tafels weer gevuld worden met veel lekker eten. Van een kerststol tot chocola, van gebakken appeltaart tot aan oliebollen. En terwijl jij van al dat lekkere eten geniet zit je hond je met grote ogen aan te kijken of hij ook niet wat mag. Op zo'n moment is het natuurlijk heel verleidelijk, maar is het ook gezond?

Mag een hond oliebollen?

Om die vraag te beantwoorden kijken we eerst naar de ingrediënten van een oliebol en welke toevoegingen goed of slecht zijn voor een hond. Oliebollen bestaan vaak uit melk, gist, suiker, zout, bloem, ei en olie of boter. Daarnaast kiest men er vaak voor om extra ingrediënten toe te voegen zoals krenten, rozijnen of fruit zoals bijvoorbeeld een appel. Met name krenten en rozijnen zijn niet gezond voor je viervoeter. Honden verdragen en verteren krenten en rozijnen niet goed en kunnen er zelfs (erg) ziek van worden. Een oliebol gevuld met krenten of rozijnen moet je dus absoluut niet aan je hond geven. Een stukje losse appel kan dan weer geen kwaad. 

Oliebollen zonder extra toevoegingen

Mogen honden dan wel oliebollen eten zonder al deze extra ingrediënten? Oliebollen zijn ontzettend lekker, maar hoe goed ze ook gebakken worden blijven ze wel behoorlijk vet. Daarnaast bevatten oliebollen veel suiker. Suiker is niet goed voor het gebit, gewicht en vacht van je hond. Als een hond een oliebol eet kan de maag en darmstelsel van slag raken en daarom raden wij af om je hond op een oliebol te trakteren.

Toch een oliebol gegeten?

Heeft je viervoeter toch een oliebol zonder extra toevoegingen opgegeten, betekent dit over het algemeen niet dat ze er direct doodziek van worden, maar de vette hap kan wel slecht vallen. Zitten er rozijnen en/of krenten in de oliebol, dan is het verstandig om je hond goed in de gaten te houden. Wordt de hond ziek, zwak of misselijk na het eten van een oliebol raden wij je aan om direct een dierenarts te raadplegen. 

Meer weten? Lees ook onze andere artikelen:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen