Aanbieding

Hond eet gras

Moet je je zorgen maken als honden gras eten?

© Shutterstock

Waarom eten honden gras en wat te doen?

Door Lianne van Loon

Online sinds

Heeft je hond zin gekregen in gras en eet hij het voortdurend? Wij leggen de oorzaken uit en vertellen je of hij hiermee moet stoppen.

Waarom eten honden gras? Iedere hondeneigenaar stelt zichzelf deze vraag minstens één keer in zijn leven. Vooral als het niet bij een paar grassprieten blijft, maar je viervoeter letterlijk als een koe op het verse gras graast. Voor veel mensen is dergelijk gedrag heel vreemd en ze maken zich zorgen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom honden plots een voorkeur voor gras ontdekken. Voor sommigen is snelle actie vereist en daarom moeten baasjes de zaak niet te licht opvatten. Wamiz heeft alle antwoorden.

Mijn hond eet gras: is hij ziek?

Er is lang aangenomen dat een hond zich slecht voelt als hij gras eet en dat hij dit doet om zichzelf te laten braken om de druk op zijn maag te verlichten. Dit kan heel goed het geval zijn, Er is geen bewijs gevonden dat honden dit doen doordat ze zich misselijk voelen. (hoewel sommigen beweren dat het de mentale capaciteit van de gemiddelde hond te boven gaat om een plan uit te werken om beter te worden).

Maar er zijn nog andere redenen waarom honden gras eten. De meest voor de hand liggende is dat hij de smaak van lange grassprieten gewoon lekker vindt. Vooral in de lente heeft gras een zoute, hartige smaak die op sommige honden een zeer eetlustopwekkend effect heeft.

Het kan geen kwaad als honden met mate gras eten, omdat dit normaal gedrag is bij honden, maar te veel gras kan leiden tot braken. Een hond die zich ziek voelt, kan er in de loop van zijn leven met vallen en opstaan achter zijn gekomen dat dit braken veroorzaakt of in kleine hoeveelheden zijn maag tot rust brengt.

Maar waarom voelt de hond zich niet goed? En heeft hij nog andere symptomen die bij zijn ongemak horen? Is er reden tot bezorgdheid? Laten we eens kijken naar een paar andere redenen waarom honden gras eten.

Gras eten bij honden: waarom?

Gras eten bij honden kan een teken zijn van een fysiek of psychologisch probleem. Het is daarom belangrijk om te letten op ander ongewoon gedrag of lichamelijke symptomen, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen.

Puppy eet gras
Sommige honden eten alleen gras omdat ze de smaak lekker vinden (Shutterstock)

De hond vindt gras lekker

Het is simpel: je hond houdt van de smaak van vers gras. In de lente is het gras sappiger dan in de nazomer en daarom bijzonder lekker!

Hond heeft gras gegeten en moet overgeven

Het is discutabel of een hond “weet” dat gras een effect heeft op zijn spijsvertering. Misschien heeft je hond dit gedrag als puppy gezien bij een van zijn broertjes of zusjes, of misschien bij zijn moeder. Het kan ook instinctief gedrag zijn.

Welke processen er op de achtergrond ook aan het werk zijn, door het eten van gras wekt de hond een braakreflex op. Als hij dit doet omdat hij zich slecht voelt zoals misselijkheid of buikpijn, kun je dat zien aan het feit dat hij heel driftig gras eet.

Sommige honden eten gras en likken aan poten

Als je merkt dat jouw hond gras eet is en met het likken aan zijn poten, kan dit een teken zijn van een verstoorde darmflora. Het kan echter ook zo zijn dat je hond al aan zijn poten likte vóór het eten van gras. Indien dit het geval is kan het zijn dat deze symptomen niet bij elkaar horen. Het is namelijk heel normaal dat een hond zijn poten likt, het is namelijk deel van hun dagelijkse hygiene. Het kan echter wel een symptoom zijn van een allergie, verveling of een verwonding. 

Het is goed om erachter te komen waarom je hond zijn aan zijn pootjes likt.

Indien het likken aan de poten en gras eten een verwant symptoom is dan kan deze verstoring te maken hebben met een spijsverteringsprobleem, waardoor je hond mogelijk gras eet in een poging om over te geven en zo zijn ongemak te verlichten. Bovendien kunnen zowel het eten van gras als het likken aan poten voortkomen uit angst en spanning bij je hond, wat het vinden en behandelen van het onderliggende probleem bemoeilijkt.

Je kunt zelf actie ondernemen door het voer van je hond aan te passen, het kan zijn dat het huidige voer niet geschikt is voor de darmflora van je hond. Het lichaam van een hond is een complex systeem waarin alles met elkaar verbonden is en iedere hond is anders.

Sommige studies van diëten van wilde dieren suggereren dat het eten van gras of andere plantenvezels darmaandoeningen (zoals darmwormen) kan verlichten of genezen door de mobiliteit van de darmen te verhogen. Sommige baasjes van grasetende honden melden dat deze gewoonte stopte nadat ze begonnen met het toevoegen van meer vezels aan het dieet van hun hond.

Welke voedingsstoffen bevat gras voor jouw hond?

Het gehalte aan voedingsstoffen van het bovenste deel van de meest voorkomende grassoort die in Nederland in bermen groeit (gewoon polgras) is als volgt:

Eiwitten: 16%

Voedingsvezels: 30%

Suiker: 10%

Koolhydraten: 5%

Gras bevat ook mineralen zoals calcium, kalium, natrium en zink.

Hoewel gras een hoge voedingswaarde heeft, is het niet gemakkelijk te verteren. Het feit dat je hond gras eet, is waarschijnlijk meer om de beweeglijkheid van zijn darmen te verhogen.

Eten van gras uit verveling

Het kan ook zijn dat je hond gras eet omdat hij zich verveelt. Als je vermoedt dat verveling de reden is, moet je hem op een andere manier vermaken. Hier zijn een paar ideeën voor activiteiten:

Hond eet gras
Eet je hond alleen gras uit verveling? Hou hem dan op andere manieren bezig! (Shutterstock)

Hond eet regelmatig gras: maar wanneer is het schadelijk?

Als je denkt dat je hond vaak gras eet, moet je met een dierenarts gaan praten om verder onderzoek te doen en eventueel een bloedonderzoek of een endoscopie nodig is om de reden achter het gedrag vast te stellen. Gras eten kan veroorzaakt worden door veel verschillende factoren, maar bijna elke factor vereist meer onderzoek en mogelijk actie.

Als het gras eten op een van de volgende manieren gebeurt, dan is de situatie ernstiger:

  • De hond eet veel gras en raakt zijn eten niet meer aan
  • Eet je hond regelmatig gras en moet hij vervolgens braken en blijft dit meerdere dagen doen
  • Je hond eet niet alleen gras, maar heeft ook andere symptomen of vertoont ongewoon gedrag

Mag mijn hond gras eten of moet ik hem tegenhouden?

Of je je hond moet laten stoppen met gras eten, hangt af van de oorzaak. Als hij gras eet om de darmmotiliteit te verhogen, moet je in plaats daarvan het vezelgehalte van zijn voeding verhogen. Een uitgebalanceerd dieet kan ervoor zorgen dat hij zijn maag kalmeert en geen gras meer eet. Het zou kunnen dat je hond een gebrek aan bijvoorbeeld eiwitten of voedingsvezels heeft. Als hij het doet omdat hij zich verveelt, dan heeft hij meer vermaak nodig.

Je moet je jonge hond zeker ontmoedigen om gras te eten als je vermoedt dat het behandeld is met een onkruidverdelger. Sommige chemicaliën die in gazons en bermen worden aangetroffen omdat ze in onkruidverdelgers en insecticiden zitten, kunnen in uitzonderlijke gevallen giftig zijn voor honden. Het gras kan ook ongewenste parasieten bevatten. We adviseren honden en katten baasjes daarom altijd de tuin natuurlijk te beschermen tegen onkruid.

  1. Dierenkliniek Kortenoord
  2. University of New England (S.J. Bjone, W.Y. Brown, I.R. Price. (2007))
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen