Aanbieding

Hond met kennelhoest

Kennelhoest symptomen zijn vaak mild maar somes kan een hond heel ziek worden

© Kaitlin Kelly / Shutterstock

Kennelhoest bij honden: alles over symptomen, behandeling, duur en meer!

Door Jasmijn Vos MSc Dierenarts

Bijgewerkt op

Kennelhoest is onder hondenverzorgers een bekende aandoening. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor luchtweginfecties. Lees hier alles wat je moet weten over deze hondenziekte.

Kennelhoest bij honden: wat is het?

Kennelhoest is een zogenaamd ‘ziektecomplex’, omdat het door veel verschillende ziekteverwekkers veroorzaakt kan worden. Het wordt daarom ook wel een ‘syndroom’ genoemd. Soms is het namelijk niet duidelijk met welke verwekker(s) de hond op dat moment besmet is. Kennelhoest komt overal ter wereld voor en heeft zijn naam te danken aan de hoge besmettelijkheid; daardoor komt het vaak voor in kennels of andere plekken met veel honden. Officieel heet de ziekte tegenwoordig 'besmettelijke hondenhoest', omdat de ziekte overal voorkomt en niet alleen in kennels zoals de oorspronkelijk naam doet vermoeden.

Hoe krijgt een hond kennelhoest?

Onder de veroorzakers van kennelhoest zijn meerdere virussen en bacteriën. Hier komen de laatste tijd ook weer nieuwe ziekteverwekkers bij. Dit komt omdat er veel verwekkers zijn die de luchtwegen kunnen aantasten. Er worden dus soms weer nieuwe veroorzakers van kennelhoest ontdekt. 

Kennelhoest kan door verschillende virussen en bacteriën veroorzaakt worden

De ziekte wordt via druppeltjes in de lucht overgedragen. Deze druppeltjes ontstaan als een besmette hond hoest. Je hond kan ziek worden van één verwekker van kennelhoest, maar hij of zij kan er ook meerdere tegelijk oplopen.

Onder de verwekkers van kennelhoest zitten ook virussen van ziektes die je misschien bekend voorkomen. Namelijk:

  • Het canine distempervirus, dat hondenziekte veroorzaakt;
  • Het canine adenovirus type 2, dat heel erg lijkt op het canine adenovirus type 1, welke infectieuze hepatitis (besmettelijke leverziekte) bij honden veroorzaakt;
  • Het canine herpesvirus type 1, welke grote sterfte in nestjes puppy’s kan geven.

Deze virussen kunnen ook allemaal luchtwegklachten geven en daarom worden ze ook als veroorzakers van kennelhoest gezien. Het valt je misschien op dat in alle virusnamen het woord ‘canine’ staat. Dit betekent dat het een hondenvirus is.

Symptomen kennelhoest honden

Meestal wordt een hond niet of maar weinig ziek van een besmetting met kennelhoest. Wanneer je hond besmet is met meerdere verwekkers tegelijk, kan deze wel zieker worden. Kennelhoest kan zelfs voor een flinke longontsteking zorgen. Soms gaat een hond hier dood aan. Het duurt tussen de 2 dagen en 2 weken na besmetting voordat je hond symptomen krijgt.

De symptomen van kennelhoest op een rij:

  • Afscheiding uit de neus;
  • Tranende ogen;
  • Niezen;
  • Harde hoestbuien;
  • Sloomheid;
  • Slechte eetlust;
  • Koorts.

Een hond kan voor langere tijd de verwekkers blijven uitscheiden. Ook kunnen sommige van de bacteriën en virusdeeltjes vrij lang in de omgeving blijven zitten. Dit zorgt er allemaal voor dat nieuwe honden weer besmet raken.

Kennelhoest symptoom tranend oog
Tranende ogen kunnen wijzen op kennelhoest ©Aekkachai Boontawong / Shutterstock

Diagnose kennelhoest bij hond

De dierenarts zal eerst een paar vragen aan je stellen als je met je hond langskomt op het spreekuur. Deze vragen gaan over wat je hond de afgelopen tijd heeft gedaan, hoe het met je hond gaat en wat voor symptomen die laat zien. Als deze met veel honden in aanraking is geweest, bijvoorbeeld in een pension, doet dat al een alarmbel rinkelen. Verder zal de dierenarts je hond goed onderzoeken, hij of zij luistert dan bijvoorbeeld naar de longen. In principe kan er op dat moment al de diagnose ‘kennelhoest’ worden gesteld.

Bij milde klachten is uitgebreid onderzoek en behandeling vaak niet nodig

Een bloedonderzoek kan nog extra bevestiging geven dat het om een infectie gaat. De longen kunnen ook nog bekeken worden door middel van een röntgenfoto. Je komt hierbij niet te weten welke verwekker van kennelhoest jouw hond heeft. Daar zijn hele specifieke testen voor nodig. Bij milde klachten is dat ook niet erg; die lossen vaak uit zichzelf op, binnen ongeveer een week.

Bij honden die ernstig of lang ziek zijn, is het wel verstandig om meer onderzoek te doen. Zo kan de beste behandeling ingezet worden om je hond zich snel weer beter te laten voelen. Er worden dan monsters van de luchtwegen genomen. Deze worden onderzocht op de mogelijke verwekkers van kennelhoest. 

Behandeling kennelhoest bij hond

De meeste honden hebben milde verschijnselen en voelen zich verder goed. Die komen er zonder therapie weer helemaal bovenop. Er zijn wel medicijnen die ingezet kunnen worden om het hoesten te verminderen. Deze schrijft een dierenarts voor als je hond voor langere tijd een droge hoest heeft, die bijvoorbeeld ook ’s nachts aanhoudt. Zo krijgt je hond rust en kan deze beter slapen. Een hoestonderdrukker is niet altijd verstandig, want bij bepaalde vormen van kennelhoest moet de hond juist de ziekteverwekkers ophoesten.
 

Antibiotica worden niet standaard voorgeschreven bij kennelhoest. Dit komt omdat je vaak niet weet met welke ziekteverwekker(s) je te maken hebt. Antibiotica werken namelijk alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Het liefst wil de dierenarts ook nog precies weten welke bacterie je hond heeft, zodat hij of zij voor een antibioticum kan kiezen dat het beste werkt. Wanneer je hond zich erg ziek voelt, is er een grotere kans dat deze een bacteriële longontsteking heeft. In zo’n geval is het nuttig om antibiotica in te zetten.

Ten slotte kan je hond nog ondersteund worden met bijvoorbeeld een infuus, sondevoeding, extra zuurstof en damptherapie. Hiervoor verblijft je hond op de kliniek. Tijdens het herstel laat je je hond het beste uit met een harnas in plaats van een halsband, om zo de druk op de hals te verminderen. Het is ook beter als deze zo min mogelijk blaft, vermijd dus liefst situaties waarin je hond dat vaak doet.

Hoe lang duurt het voordat mijn hond weer beter is?

Als je hond mild klachten heeft, zal deze na ongeveer 1-2 weken weer beter zijn. Bij ernstigere verschijnselen duurt het langer voordat je hond weer genezen is. Vooral de hoest kan lang aanhouden.

Zieke hond met kennelhoest
Over het algemeen zijn honden na 1 a 2 weken weer beter ©Iryna Imago / Shutterstock

Vaccinatie tegen kennelhoest: hoe bescherm je je hond?

Er bestaan meerdere vaccins, maar geen van deze beschermt tegen álle verwekkers van kennelhoest. De meeste vaccins werken tegen de belangrijkste veroorzakers. Dat zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het canine paraïnfluenza virus. Het heeft dus wel nut om te vaccineren! Vooral als je hond op plekken komt met veel andere honden. Bovendien is inenten tegen kennelhoest vaak verplicht als je je hond in een pension wilt onderbrengen. Door te vaccineren wordt je hond niet of veel minder ziek en kan deze ook veel minder andere honden besmetten.

Hond ziek na inenting kennelhoest?

Het vaccin kan met een injectie of via druppels in de neus toegediend worden. Onderzoekers zijn er nog niet uit welke van de twee beter is; beide hebben sterke kanten. Het eerste vaccin krijgt je hond op 12-14 weken leeftijd, en daarna moet je de inenting elk jaar herhalen. Het zou maar kunnen dat je hond lusteloos is na een vaccinatie, dit is niet meteen iets om je zorgen over te maken, het is echter handig je dierenarts te bellen als de symptomen lang aanhouden?.

Als je goed kijkt, zal je ook zien dat de grote cocktail tegen onder andere het hondenziektevirus en leverziektevirus beschermt. Als je dus je hond volledig laat vaccineren, heb je die twee verwekkers van kennelhoest er ook meteen bij.

Dit artikel is geschreven voor dierenarts Jasmijn Vos MSc

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt kennelhoest?

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen