Aanbieding

Zieke Beagle ligt op de bank en kijkt vermoeid in de camera

De symptomen van pijn bij de hond zijn soms moeilijk te herkennen

© Alex Ugalek / Shutterstock

Symptomen van pijn: Hoe herken je pijn bij jouw hond?

Door Dr Cindy Van den Bogaart Dierenarts

Bijgewerkt op

Dieren kunnen net als mensen pijn hebben. Dit is soms zichtbaar en soms helaas niet. Een hond heeft namelijk verschillende manieren om te uiten dat hij pijn heeft. Janken of kreunen kan herkend worden als pijn, maar andere gedragingen zoals minder eten zijn niet altijd even duidelijk. Het is van belang dat er herkend wordt wanneer een hond pijn heeft zodat dit verzacht kan worden. In dit artikel gaan we in op wat pijn nu eigenlijk is en hoe je dit kunt herkennen bij jouw hond.

Wat is pijn en waarom moeten we dit verzachten?

Pijn is eigenlijk een soort waarschuwingsmechanisme. Een pijnprikkel zorgt ervoor dat men rustiger aan gaat doen, zodat het lichaam de tijd heeft om te genezen en daarnaast dat het lichaam niet verder beschadigd wordt. Ondanks dat pijn die functie van waarschuwen heeft is het van belang dat ervoor gezorgd wordt dat een hond geen pijn heeft. Dit heeft verschillende redenen. Onder andere kan pijn ervoor zorgen dat je hond minder of zelfs niet eet. Uiteraard veroorzaakt het ook stress. Niet eten en stress zorgen ervoor dat honden minder goed kunnen herstellen. Zo kan een wond minder goed genezen en nemen de risico’s op complicaties na een operatie toe.

Het is van belang om acute pijn zo vroeg mogelijk te verzachten om te voorkomen dat deze over gaat in chronische pijn

Honden kunnen ook gaan likken of bijten op een pijnlijke wond. Door dit gedrag van de hond kan de wond verergeren. Bij drachtige teefjes en bij teefjes die pups zogen is het belangrijk om pijn op te heffen omdat ze onder andere agressief naar de pupjes kunnen worden. In jonge pupjes moeten pijnprikkels worden weggenomen omdat er anders een overgevoeligheid voor pijn kan blijven bestaan. Pijnstillers heffen het ongemak wat de hond ervaart op of verminderen dit.

 

 Teefjes met pijn kunnen agressief worden naar hun puppies, daarom moet deze zo snel mogelijk verzacht worden ©Mariia Boiko / Shutterstock

Het verschil tussen acute en chronische pijn

Er zijn verschillende soorten pijn. In het kort kunnen we spreken over acute pijn en over chronische pijn. De namen vertellen ons eigenlijk al een beetje waar ze voor staan. Acute pijn ontstaat plots, bijvoorbeeld door trauma zoals een hond die aangereden wordt en diverse verwondingen heeft. Acute pijn kan wanneer dit onbehandeld is over gaan in chronische pijn. Chronische pijn wil zeggen dat de pijn al langer dan 3 maanden bestaat. Het kan zo zijn dat tijdens chronische pijn de zenuwen overgevoelig zijn geraakt en het lichaam blijft reageren op minimale prikkels. Het is gemakkelijker om acute pijn op te heffen dan om chronische pijn te kunnen controleren. Het is ook daarom belangrijk om acute pijn zo snel mogelijk te verminderen voordat het over gaat in chronische pijn. 

Herkennen van pijn bij de hond

Mensen kunnen vertellen wanneer ze pijn hebben. Honden kunnen ons jammer genoeg niet vertellen wanneer ze pijn hebben. Daarom is het belangrijk dat het wel als zodanig herkend wordt wanneer een hond pijn heeft.

Pijn symptomen op een rij: 

  • Piepen of grommen
  • Weigeren te lopen
  • Bijten of likken aan specifieke (pijnlijke) plek
  • Verandering van gedrag (agressie, spanning, terugtrekken)
  • Verandering van slaap en/of eetpatroon

Pijnscoringssysteem: Hoe bepaal je of een hond pijn heeft?

Er bestaan verschillende soorten pijnscoringssystemen. Een pijnscoringssysteem is een model waaruit op een objectieve manier afgelezen kan worden dat een dier pijn heeft. Bepaalde kenmerken krijgen verschillende aantallen punten toegekend in dat model. Piepen, weigeren te lopen, reageren als je je hond op de vermoedelijk pijnlijke plek aanraakt, likken aan een mogelijk zere plek of agressie zijn een aantal van deze kenmerken. Honden kunnen ook hun slaappatroon veranderen, een gespannen houding aannemen of zich meer terughoudend op gaan stellen. Wanneer die punten opgeteld worden komt er een score uit en die score geeft dan de mate aan waarin een hond pijn heeft en daarmee een indicatie of pijnstilling noodzakelijk is en daarnaast ook een aanwijzing welk middel zou passen. Baasjes zijn natuurlijk de experts in het opmerken van subtiele veranderingen in het gedrag van hun hond. Wanneer je bezorgd bent dat je hond zich anders gedraagt dan normaal bespreek dit dan altijd met je dierenarts.

Pijnstillers

Gelukkig bestaan er voor honden geschikte pijnstilling. Je dierenarts kan hier meer uitleg over geven en ook de juiste middelen voorschrijven wanneer dit nodig is. 

Lees hier alles over de verschillende soorten pijnstilling voor honden
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen