Aanbieding

Hond en thermometer

Als je hond koorts heeft, is het altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen.

© Olga Anikina | Shutterstock

Wanneer heeft een hond koorts?

Door Dr Amanda van Aalst Dierenarts

Online sinds

Niks is rotter als je lieve spring-in-het-veld ziek is! Voelt jouw hond warm aan? Lees hier alles wat je moet weten over koorts bij honden.

Wanneer heeft een hond koorts?

Een hond heeft koorts als de lichaamstemperatuur boven de 40 graden komt. We spreken van een lichte verhoging als de thermometer een temperatuur boven de 39 graden aangeeft. Zoals je ziet ligt de normale lichaamstemperatuur van honden hoger dan die van de mens.

Wat is de normale lichaamstemperatuur van een hond?

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Alles boven de 39 graden noemen we een verhoging, heeft je hond 40 graden of meer dan spreken we van koorts. Een lichaamstemperatuur van boven de 41 graden is levensbedreigend.

Wanneer kan een hond koorts krijgen?

Een hond kan een verhoging of koorts krijgen door verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn van virale, bacteriële, parasitaire of auto-immune oorsprong.

De meest voorkomende virale oorzaken van koorts bij honden

 • Parvo virus: dit virus zien we voornamelijk bij pups en bij honden die niet goed gevaccineerd zijn en vaak bij geïmporteerde honden uit het buitenland welke niet goed gevaccineerd zijn.
 • Het Rota en Corona virus: meestal geven deze virussen alleen klachten van braken en diarree. Hoewel verhoging en koorts ook kunnen voorkomen.
 • Hepatitis contagiosa canis: een virale ziekte wat leverproblemen veroorzaakt welke gepaard kan gaan met koorts.
 • Para influenza: dit virus kan in sommige gevallen koorts geven. Meestal beperken de klachten zich alleen tot hoesten.
 • Hondenziekte (ziekte van Carré of distemper): door het goede vaccinatie schema voor honden in Nederland komt deze ziekte zelden voor in Nederland.
 • Rabiës: dit is een virus met een wettelijke meldingsplicht gezien het virus gevaarlijk en overdraagbaar is naar mensen. Juist om deze reden en het goed vaccineren hiertegen komt deze ziekte praktisch niet voor in Nederland. Wel kan het met besmette geïmporteerde dieren Nederland binnenkomen.

De meest voorkomende bacteriële oorzaken van koorts bij honden

 • Een bacteriële infectie door een bijtwond: Als een hond wordt gebeten door een andere hond of een kat zullen deze wonden bijna altijd gaan infecteren en ontsteken. Naast het ontstaan van een abces ontwikkelt het dier ook vaak koorts.
 • Een bacteriële infectie in de mond: Als de hond een ontstoken kies heeft wat kan ontwikkelen tot een kieswortelabces zien we soms dat de hond verhoging of koorts krijgt.
 • Een bacteriële ontsteking van de longen (longontsteking): hier wordt vaak koorts waargenomen veroorzaakt door de grote hoeveelheid bacteriën en ontstekingsvocht in de longen.
 • Een bacteriële infectie van de darmen: vaak leidt dit tot braken en diarree met soms het ontstaan van koorts.
 • Ontsteking van de borst en buikholte: bij perforatie van de borstholte of buikholte door en scherp voorwerp (bij bijvoorbeeld een ongeluk met een tak) kunnen er bacteriën in die holte terecht komen welke een ontsteking met koorts als gevolg kunnen veroorzaken.

De meest voorkomende parasitaire oorzaken van koorts bij honden

 • De ziekte van Weil (leptospirose): naast koorts kan deze parasiet ook nierfalen veroorzaken. Vandaar het belang van de jaarlijkse vaccinatie tegen deze ziekte.
 • Leishmania: deze parasiet wordt door de zandvlieg overgedragen welke voorkomt in landen rond de middellandse zee. De parasiet bevindt zich na infectie in verschillende delen van het lichaam, maar heeft de voorkeur voor het beenmerg en de lymfeknopen.
 • De bloedparasieten Babesia (veroorzaakt bloedafbraak) en Ehrlichia (veroorzaakt afbraak van bloedplaatjes) welke door teken worden overgedragen. Een goede teken bestrijding is daarom van groot belang.
 • Giardia: deze eencellige parasiet komt vrij regelmatig voor en veroorzaakt in de meeste gevallen alleen diarree met slijm en/of bloed en geeft minder vaak koorts als klacht.
 • Wormen: wormen die in de darm voorkomen geven over het algemeen geen koorts als klacht, tenzij er een erge infectie plaatsvind. Koorts kan wel gezien worden bij infectie met hart- en longwormen.

Koorts bij honden door auto-immune ziekten

Er zijn verschillende auto-immune ziekten welke koorts kunnen geven. Denk hierbij aan auto-immune artritis (ontsteking van de gewrichten), Systemische Lupus erythematosus (SLE) waarbij verschillende organen worden aangetast en aan erge huidontstekingen.

Uiteraard kunnen ook verschillende vormen van kanker een oorzaak zijn van koorts.

Hond heeft koorts: Wat te doen? 

Als je hond koorts heeft kun je dit het beste bevestigen door je hond te temperaturen. De thermometer moet diep rectaal ingebracht worden (zo’n 1-2 cm) voor een juiste meting en er moet lang genoeg gewacht worden tot de thermometer klaar is met meten.

Bij koorts is het altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen.

In geval van oververhitting door een hitteshock (bijvoorbeeld bij een erg warme zomerdag), zorg dan voor genoeg schaduw, drinkwater (normale temperatuur), rust, en verkoeling in water (bijvoorbeeld pootjebaden of laten zwemmen als je hond daartoe nog in staat is).

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen