Wanneer heeft een hond koorts? Wat zijn symptomen van koorts bij honden?
Een hond heeft koorts als de lichaamstemperatuur boven de 40 graden komt. We spreken van een lichte verhoging als de thermometer een temperatuur boven de 39 graden aangeeft. Zoals je ziet ligt de normale lichaamstemperatuur van honden hoger dan die van de mens.
Wat is de normale lichaamstemperatuur van een hond?
De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Alles boven de 39 graden noemen we een verhoging, heeft je hond 40 graden of meer dan spreken we van koorts. Een lichaamstemperatuur van boven de 41 graden is levensbedreigend.
Hoe kan een hond koorts krijgen?
Een hond kan een verhoging of koorts krijgen door verschillende oorzaken. De oorzaak van de koorts is meestal van virale, bacteriële, parasitaire of auto-immune oorsprong. Hier is een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van koorts bij honden:
Je hond heeft koorts door een virale infectie
- Parvo: dit virus zien we voornamelijk bij pups en bij honden die niet goed gevaccineerd zijn en vaak bij geïmporteerde honden uit het buitenland welke niet goed gevaccineerd zijn.
- Het Rota en Corona virus: meestal geven deze ziektes alleen klachten van braken en diarree. Hoewel het ook verhoging en koorts veroorzaken.
- Hepatitis contagiosa canis (leverziekte): een virale infectie dat leverproblemen veroorzaakt welke gepaard kan gaan met koorts.
- Para influenza: dit virus kan onder andere Kennelhoest veroorzaken en kan in sommige gevallen de lichaamstemperatuur van de hond verhogen. Meestal beperken de klachten zich alleen tot hoesten.
- Hondenziekte (ziekte van Carré of distemper): door het goede vaccinatie schema voor honden in Nederland komt deze ziekte zelden voor in Nederland.
- Rabiës: dit is een virus met een wettelijke meldingsplicht gezien het gevaarlijk en overdraagbaar is naar mensen. Juist om deze reden en het goed vaccineren hiertegen komt deze ziekte praktisch niet voor in Nederland. Wel kan het met besmette geïmporteerde dieren Nederland binnenkomen.
Je hond heeft koorts door een bacteriële infectie
- Een bacteriële infectie door een bijtwond: Als je huisdier wordt gebeten door een andere hond of een kat zullen deze wonden bijna altijd gaan infecteren en ontsteken. Naast het ontstaan van een abces ontwikkelt het ook vaak koorts bij de hond.
- Een bacteriële infectie in de mond: Als de hond een ontstoken kies heeft wat kan ontwikkelen tot een kieswortelabces zien we soms dat de hond verhoging of koorts krijgt.
- Een bacteriële ontsteking van de longen (longontsteking): hier wordt vaak koorts waargenomen veroorzaakt door de grote hoeveelheid bacteriën en ontstekingsvocht in de longen, net als mensen.
- Een bacteriële infectie van de darmen: vaak leidt dit tot braken en diarree met soms het ontstaan van koorts.
- Ontsteking van de borst en buikholte: bij perforatie van de borstholte of buikholte door en scherp voorwerp (bij bijvoorbeeld een ongeluk met een tak) kunnen er bacteriën in die holte terecht komen welke een ontsteking met koorts als gevolg kunnen veroorzaken.
De meest voorkomende parasitaire oorzaken van koorts hond
- De ziekte van Weil (leptospirose): naast koorts kan deze parasiet ook nierfalen veroorzaken. Vandaar het belang van de jaarlijkse vaccinatie tegen deze ziekte.
- Leishmania: deze parasiet wordt door de zandvlieg overgedragen welke voorkomt in landen rond de middellandse zee. De parasiet bevindt zich na infectie in verschillende delen van het lichaam, maar heeft de voorkeur voor het beenmerg en de lymfeknopen.
- De bloedparasieten Babesia (veroorzaakt bloedafbraak) en Ehrlichia (veroorzaakt afbraak van bloedplaatjes) welke door teken worden overgedragen. Een goede teken bestrijding is daarom van groot belang.
- Giardia: deze eencellige parasiet komt vrij regelmatig voor en veroorzaakt in de meeste gevallen alleen diarree met slijm en/of bloed en geeft minder vaak koorts als klacht.
- Wormen: wormen die in de darm voorkomen geven over het algemeen geen koorts als klacht, tenzij er een erge infectie plaatsvind. Koorts kan wel gezien worden bij infectie met hart- en longwormen.
Koorts bij honden door auto-immune ziekten
Er zijn verschillende auto-immune ziekten welke koorts kunnen geven. Denk hierbij aan auto-immune artritis (ontsteking van de gewrichten), Systemische Lupus erythematosus (SLE) waarbij verschillende organen worden aangetast en aan erge huidontstekingen.
Uiteraard kunnen ook verschillende vormen van kanker een oorzaak zijn van koorts.
Hond heeft koorts: Wat te doen?
Als je de temperatuur van jouw hond opgenomen hebt en je hond heeft koorts dan is het belangrijk contact op te nemen met een dierenarts. Om te achterhalen waar de koorts vandaan komt.
In geval van oververhitting door een hitteshock (bijvoorbeeld bij een erg warme zomerdag), zorg dan voor genoeg schaduw, drinkwater (normale temperatuur), rust, en verkoeling in water (bijvoorbeeld pootjebaden of laten zwemmen als je hond daartoe nog in staat is).