Aanbieding

De designerhond die de wereld verovert: maak kennis met de Pomsky

Pomsky pup; kruising husky en pomeriaan

De Pomsky behoort in Nederland tot de populairste hondenrassen.

© Sim Minhas | Shutterstock

Deze piepjonge en nieuwe mix van een Pomeriaan (dwergkees) en een Husky is druk bezig de wereld te veroveren!

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds

Pomsky in het kort

 • Kortgeleden voor het eerst gefokt in de Verenigde Staten en toen overgewaaid naar Europa;
 • Bevruchting van eerste generatie vindt plaats door kunstmatige inseminatie omdat de Husky en de Dwergkees zich door grootteverschillen niet op natuurlijke wijze kunnen voortplanten;
 • Regel: de teef is altijd een Husky en de reu een Pomeriaan;
 • Een Pomsky heel meestal veel beweging nodig, net als de Husky;
 • In 2017 behoorde dit ras tot de populairste honden.
De Pomsky behoort in Nederland tot de populairste hondenrassen 

De ouders van de Pomsky

Er is één belangrijke regel: de teef is altijd een husky en de reu een dwergkeeshond. De Pomsky is een kruising tussen een huskey- teefje en een dwergkeeshond-reutje.

Husky

De husky
©Konstantin Zaykov | Shutterstock

Deze klassieke poolhond is vriendelijk en slim, maar ook behoorlijk eigenwijs. Siberische Husky’s zijn makkelijk in de omgang, maar hebben wel een consequente opvoedingsaanpak nodig.

Pomeriaan (Dwergkees)

Een Pomeriaantje
©TATYANA ZAGORNYAK | Shutterstock

Knappe hondenliefhebber die niet verleid wordt door de snoezige dwergkees. Dit ras behoort zowel tot de kleinste als tot de langstlevende hondenrassen ter wereld. Qua karakter is dit snoesje heel extravert, speels en beschermend. Maar vanwege het kleine en kwetsbare lichaam zijn ze niet het meest geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

Uiterlijke kenmerken van de Pomsky

Geen twee Pomsky’s zijn gelijk. Het is immers een gemengd ras waardoor de kruising voor elk exemplaar anders uitvalt. Zeker in de eerste en tweede kweek (F1 en F2) zijn de verschillen groot. Je vindt dan in een en hetzelfde nest Pomsky’s die, eenmaal volwassen, zo klein zijn als de dwergkees, uitgroeien tot Husky formaat of iets daar tussenin.

Naar mate fokkers in de volgende generaties Pomskys met elkaar kruisen, verdwijnen de verschillen.

Grootte

Een derde of vierde generatie Pomsky wordt meestal of circa 26 cm of circa 34 cm.

Vacht

Het verhaal over de onvoorspelbare verschillen in grootte is ook van toepassing op de kleur van de vacht. Bruin, zwart, grijs, wit of de populaire abrikooskleurige vacht: je komt ze stuk voor stuk tegen.

Ogen

Veel Pomsky fokkers hopen op de Kristal blauwe kleur ogen van de Husky. In de praktijk kunnen de ogen van de Pomsky bijna elke oogkleur hebben-van donkerbruin, tot amberkleurig tot groen. En bijzonder: sommige Pomsky’s hebben net als de Husky verschillende kleuren ogen.

Er zijn ook witte Pomsky's
©Bolyuk Studio | Shutterstock

Karakter: typisch Pomsky!

Koppig als een Husky of juist zo meegaand als een dwergkees? Met mix honden zoals de Pomsky valt er niets over te zeggen. Toch is een ding zo goed als zeker: beide ouders zullen hun van nature stralende humeur doorgeven aan de Pomsky. De Husky in miniatuurformaat is behendig, sportief en houdt iedereen scherp. Pak je de training goed aan, dan heb je aan de Pomsky een heel vriendelijke en liefdevolle kameraad.

Tip: check voor de adoptie even hoe het zit voor wat betreft het jachtinstinct. Mogelijk erft de Pomsky-pup het plezier in jagen van de Husky voorouders. Bedenkt ook dat een volwassen Husky behoorlijk eigenwijs en koppig kan zijn, waardoor enige ervaring met honden goed van pas zal komen.

Verzorging van een Pomsky

Als je een hekel hebt aan stofzuigen laat je de Pomsky fokker beter links liggen. Door de dikke vacht met ondervacht verliezen Pomsky’s vrij veel haar. Met regelmatig borstelen hou je dit enigszins binnen de perken. Een ander puntje is de tandverzorging, want deze kruising kan de gevoeligheid voor tandsteen erven van de dwergkees. Dat betekent: goede voeding, regelmatige gebitscontroles en ook, indien nodig, tandenpoetsen. Gemakkelijk te verzorgen, aan de andere kant, zijn de driehoekige rechtopstaande oren die typisch zijn voor honden uit de Spitz categorie. Ze zijn minder vatbaar voor oorinfecties dan flaporen en vereisen dus minder verzorging.

De vacht van een Pomsky heeft goede verzorging nodig
©Cynoclub | Shutterstock

Gezondheid Pomsky

Pomsky's worden gemiddeld tussen de 13 en 15 jaar. Het Pomsky-ras is jong en heeft dus nog geen hypes gekend. Dit werkt in het voordeel van de huidige Pomsky. In tegenstelling tot veel populaire rashonden zoals Mopshonden of Chihuahuas, is deze mix niet overgefokt. Toch heeft het hybride hondenras door zijn genen een zeker risico op de volgende aandoeningen:

 • Patellar luxatie
 • Heupdysplasie
 • Tracheale instorting (chronische ziekte aan de luchtpijp en luchtwegen)
 • Alopecia X (huidziekte)
 • Kanker
 • Cataract (staar)
 • Neiging tot tandsteen

Als er voor de fok geen gezondheidscontrole van de ouders heeft plaatsgevonden, kunnen de nakomelingen in de loop van hun leven met erfelijke ziekten worden geconfronteerd. Vraag de fokker daarom om een overeenkomstig document van beide ouders, gecertificeerd door een dierenarts.

Een Pomsky kopen

Omdat het een kruising is bestaat er geen officiële FCI- hondenvereniging. Sommige fokkers proberen een slaatje te slaan uit de populariteit van de Pomsky. Zij verkopen honden voor veel geld zonder aangesloten te zijn van een vereniging en/of gezondheidstests. 

Dit betekent dat je bij het kopen van de Pomsky heel kritisch moet zijn. Zo koop je alleen bij een fokker die kruist met ouders die beiden een stamboom hebben. Ook moeten zij alle gezondheidstests voor de desbetreffende rassen hebben doorlopen. Help je puppy langzaam te wennen aan het nieuwe huis en verdiep je in het karakter van de ouders. De ontwikkelingsfase en de socialisering zijn cruciaal voor het verdere hondenleven.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen