Aanbieding

Hond eet chocolade
zie afbeeldingsinformatie

Heeft jouw hond chocolade gegeten? Neem contact op met de dierenarts

© Armadillo Stock / Shutterstock

Help! Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat moet ik doen?

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

Je wilt deze advertentie delen:

Als je hond chocolade eet hoeft dit niet fataal te zijn, zolang je maar snel en efficiënt reageert en zo snel mogelijk je dierenarts belt voor advies.

Chocolade en honden is geen goede combinatie omdat het erg giftig is voor honden, het is van groot belang om iedere vorm van chocolade te vermijden, van de cacaoboon tot de chocoladereep. Chocolade bevat namelijk theobromine, dat de spijsvertering, het zenuwstelsel en de hart- en bloedvaten van je hond kan aantasten. 

De gevolgen voor je hond hangen af van de hoeveelheid en de sterkte van de chocolade die deze eet, symptomen zijn braken en diarree, kwijlen, toegenomen dorst, prikkelbaarheid, trillen, toevallen, nier- en hartfalen. Als jouw hond chocolade heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Waarom is chocolade slecht voor honden?

Chocolade is giftig voor honden omdat het theobromine bevat (een stimulerend middel dat een beetje op cafeïne lijkt), dat giftig is voor het hart en het centrale zenuwstelsel. Verschillende soorten chocolade bevatten verschillende hoeveelheden theobromine, variërend van witte chocolade met een zeer laag gehalte tot pure chocolade en cacaopoeder van hoge kwaliteit met een zeer hoog gehalte aan theobromine. Dus als jouw hond witte chocolade heeft gegeten, zal deze vrijwel zeker in orde zijn zonder behandeling, maar als je hond pure chocolade heeft gegeten, kan dit zeer ernstig zijn en is dringende behandeling noodzakelijk.

Chocolade en hond
Chocolade is levensgevaarlijk voor honden. Pas daarom extra op tijdens feestdagen zoals pasen en kerst
Rfranca / Shutterstock

Wat moet ik doen als mijn hond chocolade heeft gegeten?

Het eerste wat je moet doen is jouw dierenarts bellen voor advies. Houd indien mogelijk de verpakking of het wikkel van de chocolade bij de hand, zodat je de dierenarts kan vertellen hoeveel chocolade je hond heeft gegeten en om welk soort chocolade het gaat. Als je kunt, moet je jouw dierenarts ook vertellen wanneer de chocolade werd gegeten. Aan de hand van deze informatie kan je dierenarts beslissen welke behandeling nodig is. Je dierenarts mag als enige beslissen welke behandeling jouw hond moet krijgen. Huismiddeltjes, zoals zelf proberen braken op te wekken, zijn niet aan te bevelen. Tijd is van essentieel belang bij de behandeling van een mogelijke vergiftiging en als je jouw hond thuis probeert te behandelen voordat je de dierenarts om advies hebt gevraagd, verlies je kostbare minuten.

Wat zijn de symptomen van een hond die chocolade heeft gegeten?

De symptomen zijn afhankelijk van de hoeveelheid en de sterkte van de chocolade. Klinische verschijnselen zijn braken en diarree, maar dit kan overgaan in verhoogde dorst, prikkelbaarheid, beven, nier- en hartfalen, en toevallen. Daarom kan het fataal zijn, als het niet behandeld wordt. Gelukkig komt dit zelden voor als er onmiddellijk een dierenarts wordt geraadpleegd.

Hoe snel wordt een hond ziek wordt na het eten van chocolade? 

Het duurt ongeveer 10 uur voordat theobromine, het giftige bestanddeel van chocolade, volledig door de darmen is opgenomen. Tekenen van chocoladevergiftiging ontstaan meestal binnen vier uur na inname van de chocolade, maar kunnen in sommige gevallen tot 24 uur duren. De verschijnselen kunnen tot drie dagen aanhouden.

Kan een hond doodgaan van het eten van chocolade?

Ja, een hond kan hierdoor doodgaan. Dit is wel zeer zeldzaam, als onmiddellijk een dierenarts wordt geraadpleegd. Of jouw hond in orde is na het eten van chocolade hangt af van de hoeveelheid chocolade die hij heeft gegeten en het soort chocolade. De tijd die verstrijkt tussen de inname van de chocolade en het inroepen van advies en behandeling van de dierenarts is van doorslaggevend belang om te bepalen of jouw hond in orde zal komen. Hoe eerder je contact opneemt met jouw dierenarts, hoe beter. Het kan nodig zijn om jouw hond te laten braken en dit moet binnen twee uur gebeuren om hier resultaat mee te bereiken.

Hond en chocolade koekjes
Houd producten die chocolade bevatten uit de buurt van je hond
Monkey Business Images / Shutterstock

Hoeveel chocolade is giftig voor honden?

Het toxische niveau van theobromine is 20mg per kg lichaamsgewicht. Dit komt overeen met 14g melkchocolade per kg lichaamsgewicht of 3,5g pure chocolade (als het 30 tot 50% cacao is) per kg lichaamsgewicht. Als jouw hond deze hoeveelheid of meer heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Het is belangrijk op te merken dat veel chocolade die tegenwoordig verkrijgbaar is, sterker is dan "traditionele" pure chocolade, zodat een hond veel minder van 90% pure chocolade kan eten dan van 60% pure chocolade, voordat hij erdoor wordt aangetast.

Lopen alle honden risico op chocoladevergiftiging?

Een grote hond zou meer chocolade kunnen eten zonder nadelige gevolgen, in tegenstelling tot een kleine hond. Als algemene regel geldt echter dat honden nooit chocolade mogen eten.

Mijn hond heeft 24 uur geleden chocolade gegeten, wat nu?

Als jouw hond 24 uur geleden chocolade heeft gegeten en er niets aan de hand lijkt te zijn, is de kans groot dat je geluk hebt gehad en jouw hond geen giftige dosis chocolade heeft gegeten. Als je hond niet in orde lijkt, moet je direct een dierenarts raadplegen. Het is dan te laat om je hond te laten braken, want de chocolade heeft de maag dan al verlaten. In dit geval zal ondersteunende zorg zoals intraveneuze vloeistoffen en soms kalmerende middelen worden toegediend. Herhaalde doses actieve kool zullen oraal worden toegediend omdat dit de eliminatie van theobromine (het giftige bestanddeel van chocolade) helpt versnellen. De meest voorkomende tekenen van chocoladevergiftiging zijn braken en diarree. In ernstiger gevallen kan er sprake zijn van hart- of zenuwstelselaandoeningen zoals een snelle hartslag, spiertrekkingen, trillen en toevallen - in extreme gevallen.

Hoe lang duurt het voordat chocolade uit het lichaam van de hond is?

Het kan tot drie dagen duren voordat chocolade uit het lichaam van de hond is, maar als jouw hond na 24 uur nog geen tekenen van chocoladevergiftiging vertoont, is het onwaarschijnlijk dat die zich zullen ontwikkelen.

Mijn hond heeft chocolade gegeten maar lijkt in orde

Omdat het vier tot 12 uur duurt voordat de symptomen van chocoladevergiftiging zich ontwikkelen, zullen bijna alle honden er aanvankelijk goed uitzien. Dit betekent niet dat jouw hond in orde zal zijn, dus raadpleeg altijd een dierenarts. Deze kan je vertellen dat jouw hond niet genoeg chocolade heeft gegeten om problemen te veroorzaken en dat behandeling niet nodig is, of de dierenarts kan je adviseren onmiddellijk langs te komen voor behandeling, waaronder het geven van een injectie om jouw hond te laten braken. Dit klinkt misschien onaangenaam, maar als het binnen twee uur nadat je hond chocolade heeft gegeten wordt gedaan, is het zeer effectief. 

Chocolademelk en hond
Ook chocolademelk is gevaarlijk voor honden
RockLady / Shutterstock

Kunnen honden chocoladecake eten?

Chocoladecake bevat meestal cacaopoeder. Cacaopoeder bevat een zeer hoog gehalte aan theobromine (het giftige bestanddeel van chocolade) en slechts een paar gram cacaopoeder kan al ernstige symptomen van chocoladevergiftiging veroorzaken. Als jouw hond chocoladecake heeft gegeten, moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

Is chocoladepoeder gevaarlijk voor honden?

Ja, omdat het theobromine bevat, vaak in hogere concentraties, en dus dezelfde effecten zal hebben als chocolade. Ook hier zullen de symptomen afhangen van de hoeveelheid en de sterkte van het chocoladepoeder dat uw hond heeft gegeten. Als jouw hond chocoladepoeder heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Is het gevaarlijk als mijn hond warme chocolademelk drinkt?

Ja, omdat het nog steeds theobromine bevat en dus nog steeds dezelfde effecten kan hebben als chocolade zelf. Ook hier zullen de symptomen afhangen van de hoeveelheid en de sterkte van het chocoladepoeder dat werd gegeten. Bovendien kan de melk in warme chocolademelk bij sommige honden braken en diarree veroorzaken. Als jouw hond warme chocolade heeft gedronken, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Meer weten? Lees al onze artikelen over wat honden wel en niet mogen eten!

Wat vond je van dit advies?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

0 mensen vonden deze tip nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen