Aanbieding

Sterilisatie: Hond ligt op de behandeltafel bij de dierenarts

Verzorgers hebben verschillende redenen waarom ze hun hond willen steriliseren.

© Shutterstock | New Africa

Sterilisatie en castratie van een teef: dit moet je weten

Door Dr Cindy Van den Bogaart Dierenarts

Online sinds

De meeste hondenverzorgers kiezen ervoor om de hond te steriliseren. Maar wat betekent dat precies? En wat is het verschil tussen steriliseren en castreren?

Het overgrote deel van de eigenaren kiest ervoor om hun teefje te laten steriliseren. Wat is dit nu eigenlijk? Over het algemeen noemt men de ingreep steriliseren. Steriliseren betekent onvruchtbaar maken. Eigenlijk zouden we moeten spreken van castreren. Bij castreren neem je een deel van de voortplantingsorganen weg en dat is wat de dierenarts bij de zogenaamde ‘sterilisatie’ doet. Door het operatief verwijderen van de eierstokken wordt het teefje onvruchtbaar. In dit artikel zal verder gesproken worden over castreren.

Waarom zou je je hond laten castreren?

Verzorgers hebben verschillende redenen waarom ze hun hond zouden willen steriliseren. Meestal is dit ter voorkoming van een ongewild nestje of zodat de hond niet meer loops wordt. Maar er zijn ook nog andere redenen waarom je ervoor kunt kiezen om je hond te laten castreren. 

Ter voorkoming van melkkliertumoren

Helaas zien we bij teefjes die niet gecastreerd zijn en vaak al een aantal loopsheden hebben doorlopen, dat ze eerder vatbaar zijn voor melkkliertumoren. Wanneer je op de juiste leeftijd je hond castreert kunnen deze kwaadaardige melkkliertumoren voorkomen worden.

Ter voorkoming van baarmoederontsteking

Niet gecastreerde teefjes hebben ook kans om een baarmoederontsteking te ontwikkelingen. Je hond kan erg ziek worden van een baarmoederontsteking en de therapie hiervoor is meestal een operatieve verwijdering van de baarmoeder. Dit is een vrij heftige ingreep.

Ter voorkoming van schijnzwangerschap

Schijnzwangerschap kan voorkomen bij niet gecastreerde teefjes. De hond wordt dikker en de melkklieren gaan melk produceren. Dit ontstaat terwijl de hond op dat moment niet zwanger is. Castratie kan dit probleem ook voorkomen.

Om gedrag te veranderen

Of een castratie iets doet voor een gedragsverandering van een dier is een discutabel punt en niet alle patiënten zijn vergelijkbaar. Ga met je dierenarts of gedragsdeskundige in gesprek wanneer je denkt dat je een gedragsprobleem hebt dat met een castratie zou kunnen verminderen. 

Je kunt kwaadaardige melkkliertumoren voorkomen met castratie

Vanaf wanneer is het raadzaam om je hond te castreren?

Het huidig advies is om je hond 3 maanden na de eerste loopsheid te laten castreren. Laat je je hond voor deze leeftijd castreren, dan kunnen er problemen met de groei en de botten van je hond ontstaan. Honden hebben de hormonen die de eierstokken produceren nodig om goed te groeien en te rijpen.

Het is niet raadzaam om meerdere loopsheden af te wachten, aangezien je hond minder kans heeft dat de melkkliertumoren voorkomen worden. De meeste honden worden tussen de 6 maanden en de 12 maanden voor het eerst loops. Kleinere honden zijn vaker eerder loops dan grotere honden.

Wanneer je wilt laten castreren nadat je hond een nestje heeft gehad, dan is het raadzaam om minstens 9 weken tussen de bevalling en de ingreep te laten zitten. Tevens zal de dierenarts vragen wanneer je hond voor het laatst is gevaccineerd. Afhankelijk van het type vaccin kan er een minimum van 3 weken tussen de vaccinatie en de ingreep gepland worden.

Verschillende vormen van castreren

Over het algemeen worden er bij een castratie via een buikoperatie enkel de eierstokken weggenomen. Dit heet ovariectomie. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat de dierenarts ook de baarmoeder mee verwijdert. In dat geval spreek je van een ovariohysterectomie. Wanneer een dierenkliniek daar de mogelijkheden toe heeft wordt er met name bij grote honden nog wel eens voor gekozen om deze laparascopisch te castreren.

Het herstel na de steralisatie

Een castratie is een chirurgische ingreep. Je hond is onder narcose geweest en heeft een buikwond. Het is van belang dat je hond nu de tijd krijgt om goed te herstellen. Je hond heeft vaak een medical pet shirt aangetrokken gekregen om de hechtingen en wond te beschermen. Tevens heeft deze een kap op gekregen zodat de hond niet aan de hechtingen kan knabbelen. De kap en shirt laat je om totdat je weer op controle gaat bij de dierenarts om de hechtingen eventueel te laten verwijderen. De dierenarts kijkt dan ook of de wond goed genezen is.

© Shutterstock | Guajillo studio

Meestal is je controle afspraak na 10 tot 14 dagen. Je hond heeft ook pijnstilling gekregen. Dit kan in tabletvorm of vloeibare vorm zijn. Het is belangrijk je hond deze te geven om de hond de kans te geven goed te herstellen. Het is ongebruikelijk om antibiotica mee te krijgen. In principe is een castratie een ‘schone’ operatie. Dat wil zeggen dat die onder steriele omstandigheden is voltooid.

Mocht er onverhoopt tijdens de operatie toch een aanwijzing voor een bacteriebron gevonden zijn, dan kan het zijn dat je hond ook een antibioticakuur heeft meegekregen. Het is dus belangrijk dat de hond de medicatie krijgt toegediend, niet aan de wond kan gaan likken of aan de hechtingen kan knabbelen en dat je de hond voldoende laat rusten. Vraag nog niet te veel aan wandelingen of spelen, maar geef de hond even de tijd om goed te herstellen van de buikoperatie. 

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn hond laat castreren?

Er kunnen ook nadelen zitten aan het castreren van een teefje. Er wordt wel eens gezien dat de hond sneller aankomt. Hou dus in de gaten of je hond niet te veel voedsel binnenkrijgt om overgewicht te voorkomen en zorg dat de hond voldoende beweging krijgt.

Sommige rassen, met name de langharige rassen laten soms een vachtverandering zien. De vacht kan fletser of wolliger worden. Bij met name grote honden kan op latere leeftijd verlies van urine op gaan treden. Er zit een spier aan het einde van de blaas. Deze spier zorgt er normaal voor dat de urine in de blaas blijft. Door het wegvallen van de hormonen kan deze spier wat verslappen waardoor de hond beetjes urine verliest. Wanneer de hond daarnaast overgewicht heeft is de kans daarop extra groot. Vaak kun je wel medicijnen bij je dierenarts halen die ervoor zorgen dat deze spier weer sterker wordt en zo kun je het druppelen van de hond voorkomen.

Castratie is een persoonlijke keuze, weeg alle voor- en nadelen tegen elkaar op en basseer daar je keuze op

Hond castreren op latere leeftijd

In principe wordt er aangeraden om de hond 3 maanden na de eerste loopsheid te castreren. Dit zodat je de meeste voordelen hebt hiervan. Uiteraard is het wel mogelijk om je hond nog op latere leeftijd te castreren. Zo kun je nog steeds baarmoederontsteking voorkomen.

Narcose voor een oudere hond hoeft in principe geen probleem te zijn. Voorafgaand aan de narcose zal de dierenarts altijd een gezondheidscheck doen. Naast lichamelijk onderzoek kan dit een bloed- en eventueel een urineonderzoek zijn. Je dierenarts heeft mogelijkheden om de narcose op oudere honden af te stellen.

Gedragsverandering na castratie: Wordt een hond rustiger?

Over dit onderwerp lopen de meningen, ervaringen en conclusies van de onderzoeken uiteen. Er zijn eigenaren die opmerken dat hun hond daadwerkelijk rustiger is geworden, maar ook eigenaren die geen verschil zien of soms juist een fellere hond. Er wordt aangenomen dat teefjes die enkel broertjes hebben of die al fel zijn voor de ingreep feller kunnen worden na castratie. Maar dit hoeft dus niet het geval te zijn.

Wanneer je de overweging maakt om je hond te laten castreren omdat je op zoek bent naar een gedragsverandering doe je er goed aan om met je dierenarts te overleggen. Deze kan in sommige gevallen, afhankelijk van het huidige gedrag van de hond een consult bij een gedragsdeskundige aanraden. Deze heeft wellicht tips om het gewenste gedrag in je hond naar boven te halen of juist het ongewenste gedrag te vermijden. 

Hoe lang duurt de sterilisatie?

Het is belangrijk dat de hond minstens 4 tot 8 uur voor de ingreep nuchter is. Je dierenarts vertelt je hoe lang er verwacht wordt van je hond dat deze niet eet of drinkt. Gemiddeld heeft de voorbereiding van voor de operatie ongeveer 20 minuten nodig. Je hond krijgt een laatste lichamelijk onderzoek. Krijgt dan een infuusje in de poot en daar doorheen een roesje. Ook wordt alvast een pijnstiller toegediend.

De hond wordt geïntubeerd en zal zuurstof toegediend krijgen. De hond wordt op en rond het operatiegebied geschoren en vervolgens op diezelfde plek gewassen. De hond wordt nu onder volledige narcose gebracht en de ingreep van ongeveer 20 tot 45 minuten kan beginnen. Na de operatie wordt je hond keurig gehecht, krijgt een eventueel wondpleister en eventueel een shirtje aan en een kap gaat op.

Daarna kan de hond rustig op de uitslaapkamer bijkomen van de narcose. Wanneer de hond weer goed wakker is en bij de lichamelijke gezondheidscheck goed is gekeurd mag deze weer mee naar huis. Spreek altijd goed met de dierenarts of de assistente door welke nazorg er nu door u gegeven wordt. Omdat de hond een ingreep onder narcose heeft ondergaan zal de dierenarts of assistent ook uitleggen wanneer je hond weer mag eten en drinken. 

Wat zijn de kosten van een castreren?

Een castratie is een operatieve ingreep. Je hond zal onder narcose gaan, wellicht zijn er nog bloed- en eventueel urineonderzoeken die vooraf gedaan worden. Wanneer je dierenarts een baarmoederontsteking vermoedt kan deze ook nog een echografie uitvoeren.

Na de ingreep is ook nog een deel nazorg voor je hond nodig. Je kunt voor een kostenraming contact opnemen met de dierenkliniek. De kosten voor de sterilisatie van een hond zullen afhangen van het gewicht van je hond. Hoe zwaarder de hond, hoe meer medicatie en grotere materialen gebruikt zullen moeten worden. Ook is de techniek die de betreffende kliniek gebruikt bepalend voor de kostenraming. Welke narcose er nodig is voor jou hond draagt ook mee aan het kostenplaatje. Elke dierenkliniek zal haar eigen tarieven hebben. Er kunnen uiteenlopende verschillen zijn in de kosten voor het steriliseren van een hond. Je dierenkliniek kan uitleggen welke middelen en zorg zij specifiek gebruiken en welke kosten daarmee samenhangen. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen