Aanbieding

Schijnzwangere hond bewaakt knuffeltje

Schijnzwangere honden kunnen met knuffels gaan slepen en ze bewaken alsof het hun puppies zijn

© Chendongshan / Shutterstock

Is mijn hond schijnzwanger? Alles wat je wilt weten over schijndracht

Door BSc Baukje Beers Dierenarts

Bijgewerkt op

Wat is schijnzwangerschap? Wat zijn de symptomen en wat kun je er aan doen? Onze expert legt het uit. 

Schijnzwangerschap (of schijndracht) is een volkomen natuurlijk fenomeen dat voorkomt bij honden én katten. Nadat de loopsheid van de hond is afgelopen kan elke hond schijnzwanger raken. In deze periode laat de hond zwangerschapsverschijnselen zien, zonder daadwerkelijk zwanger te zijn…

Wat is schijnzwangerschap? 

Schijndracht komt voor bij niet-gecastreerde teven na de loopsheid. Meestal beginnen de verschijnselen zo’n 4 tot 6 weken na de loopsheid. Door hormonale processen in het lichaam van de hond 

Krijgt je hond ook een dikke buik? Misschien is je hond wel écht drachtig!

Hoe ontstaat een schijnzwangerschap?

Een natuurlijk proces

Schijnzwangerschap is eigenlijk geen ziekte. Het is een geheel natuurlijk proces dat afkomstig is van de tijd dat honden nog in roedels leefden. Meerdere teven in de roedel hadden verantwoordelijkheid over de pups. Doordat de andere teven in de roedel schijnzwanger raakt, konden de pups drinken bij meerdere teven. De schijnzwangere teven konden zo net zo goed voor de pups zorgen als de daadwerkelijke moeder. Hierdoor konden de pups beter beschermd worden en was er altijd voldoende melk. 

Hoe werkt het hormonaal ?

De cyclus van de hond is een ingewikkeld proces, waarbij veel hormonen een rol spelen. Na de loopsheid daalt het hormoon progesteron in het lichaam en stijgt de uitscheiding van het hormoon prolactine. Dit hormoon zorgt ervoor dat de melkproductie op gang komt. Ook zorgt prolactine dat de teef zogenaamde ‘nestdrang’ krijgt. 

Symptomen schijnzwangerschap

De volgende ‘symptomen’ vallen op bij honden die schijnzwanger zijn : 

  • Zwelling van tepels en buik
  • Melksecretie 
  • Graven van holen
  • Het slepen met knuffels en het bewaken daarvan 
  • Soms agressiviteit en de teef kan erg opgewonden raken 
  • Soms is de teef juist erg traag

Diagnose schijnzwanger

De diagnose wordt door de dierenarts gesteld door middel van de anamnese (informatie van de verzorger), het algemeen lichamelijk onderzoek en het onderzoek van voortplantingsapparaat. 

Behandeling schijnzwangerschap

Schijnzwangerschap ontstaat door de hoge prolactine concentraties in de teef. De behandeling is daarom gebaseerd op het verlagen van dit hormoon. Deze zogenaamde prolactine remmers (dopamine agonist & serotonine antagonisten) kunnen de schijnzwangerschap beëindigen. 

Behandeling is lang niet altijd nodig. Je moet je realiseren dat schijnzwangerschap een natuurlijk proces is en je hond ook niet ziek ervan is. Schijnzwangerschap komt lang niet na elke loopsheid voor. 

Kun je schijnzwangerschap voorkomen?

Schijnzwangerschap is alleen volledig te voorkomen als je de loopsheid voorkomt. Dit kan medicamenteus en door middel van castratie. Castratie van de teef is een goede optie, waarmee je ook de kans op mammatumoren op latere leeftijd voorkomt. 

Schijnzwangerschap op zichzelf is echter geen reden om je hond te castreren. Veel afleiding na de loopsheid en het negeren van het ongewenste gedrag kan helpen om de schijnzwangerschap sneller te laten stoppen. Zorg er ook voor dat je niet onnodig de tepels aanraakt, omdat elke aanraking de melkproductie nog extra stimuleert. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen