We belichten de mogelijke voor- en nadelen van dadels in het dieet van je hond en geven je tips over hoe baasjes hun harige vrienden gezond kunnen voeren.
Dadels zijn rijk aan antioxidanten zoals flavonoïden, carotenoïden en fenolzuren. Deze stoffen kunnen helpen celschade door vrije radicalen te minimaliseren en ontstekingen in het lichaam te verminderen. Ook bevatten ze naar verhouding weinig calorieën.
Zijn dadels gezond voor honden?
De grote vraag is; mag een hond dadels eten. Het antwoord erop is: ja. Dadels, vooral gedroogde dadels, zijn rijk aan voedingsstoffen. Ze vallen onder de steenvruchten en er bestaan verschillende soorten als medjoul en deglet.
Naast vezels bevatten ze ook verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine C, E en B-vitamines. Dadels zijn een voedingsmiddel dat veel mineralen en sporenelementen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer bevat. Hoewel dadels gezond zijn, moet worden opgelet dat het suikergehalte van dadels erg hoog is van deze vrucht, wat een probleem kan zijn voor honden, vooral voor viervoeters die aan diabetes lijden.
Helpen gedroogde dadels bij de spijsvertering?
Ja, dadels hebben bepaalde spijsverteringseigenschappen bij honden, net als bij mensen. Vezels zijn goed voor je darmen zorgen voor een snelle darmtransit en zouden zelfs helpen bij constipatie.
Het hoge vezelgehalte in het gedroogd fruit zorgt voor een lage glykemische index, zodat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgt na het eten.

Risico's, bijwerkingen of allergische reacties
Het voeren van dadels aan honden is niet geheel ongevaarlijk, een paar dingen waar je op moet letten:
- Suikergehalte en gewichtstoename: Het natuurlijke zoetheid in dadels moet niet onderschat worden. Een ongecontroleerde inname van suikerhoudend voedsel kan op de lange termijn problemen opleveren en leiden tot overgewicht bij onze trouwe viervoeters. Obesitas betekent op zijn beurt een verhoogd risico op verschillende ziekten, zoals diabetes of gewrichtsproblemen. Daarom zijn grote hoeveelheden natuurlijke suikers, waaronder dadels, problematisch voor honden.
- Mogelijke spijsverteringsproblemen: Dadels kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken bij honden, vooral als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Diarree of winderigheid kunnen tekenen zijn dat je hond te veel dadels heeft gegeten. Het is daarom aan te raden om de hoeveelheid dadels in de gaten te houden en ze alleen in afgemeten hoeveelheden aan te bieden.
- Allergie risico: Allergische reacties op dadels zijn zeldzaam, maar kunnen niet worden uitgesloten. Als je hond na het eten van dadels tekenen van een allergie vertoont, zoals jeuk, roodheid, zwelling of ademhalingsmoeilijkheden, moet je een dierenarts bellen. Ook als je twijfelt om dadels te geven aan je hond, raadpleeg dan altijd je dierenarts.
Verwijder de pit; deze zijn giftig voor honden
Pas wel op met de pit; die kan gevaarlijk zijn voor je hond. De pit bevat een stof die kan worden omgezet in cyanide, een stof die schadelijk kan zijn voor je hond. Door deze stof kunnen ze misselijk worden, gaan braken of diarree krijgen. Zorg daarom dat de pit eruit is voordat je je hond dadels voert. En snij ze in kleine stukjes zodat ze goed verteerbaar zijn.
Verschillende soorten groenten en fruit als traktatie
Omdat het hoge suikergehalte van dadels problematisch kan zijn, zijn er veel andere fruit alternatieven die geschikt zijn als gezonde snacks voor honden. Je kunt je hond ook altijd een stukje komkommer geven.