Aanbieding

Hond die een aardbei eet

Mag een hond aardbeien?

© Shutterstock / Masarik

Mag een hond aardbeien? Wamiz geeft antwoord!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Met de mooie dagen keert het aardbeienseizoen terug. Maar veel hondenverzorgers weten niet of aardbeien goed zijn voor de gezondheid van hun dier of giftig. Wamiz geeft antwoord!

Mag een hond aardbeien eten of zijn aardbeien giftig voor honden?

Met het mooie weer komt het aardbeienseizoen weer terug. Maar veel hondenverzorgers weten niet of aardbeien goed zijn voor hun hond of giftig. Maak je geen zorgen, aardbeien zijn geen gevaar voor je hond. Integendeel zelfs.

Het geven van fruit en groenten aan je hond is best ingewikkeld, omdat sommige voedingsmiddelen niet goed zijn voor zijn gezondheid, terwijl andere juist uitstekend zijn. Het kan dus soms lastig zijn om te bepalen. Wat betreft aardbeien, die zijn juist super voor je viervoeter, maar overdrijf niet natuurlijk.

Om je meer duidelijkheid te geven, hier is alles wat je moet weten over het geven van aardbeien aan je hond.

Zijn aardbeien goed voor de gezondheid van mijn hond?

Ja, aardbeien zijn echt goed voor je hond, maar geef ze met mate. Ze zitten vol vezels, goed voor de spijsvertering, en omega-3 vetzuren, goed voor de huid en vacht. Daarnaast zitten ze vol met foliumzuur, magnesium, kalium en vitaminen (C, B1, B6 en K). Aardbeien zijn ook rijk aan polyfenolen, een soort antioxidant.

Deze microvoedingsstoffen helpen tegen allerlei potentieel gevaarlijke ziektes zoals hoge cholesterol, obesitas en hartproblemen. Bovendien hebben ze nog meer voordelen:

 • Een sterker immuunsysteem
 • Lagere bloeddruk
 • Helpen tegen artritis en gewrichtsproblemen
 • Vermindering van het risico op kanker
 • Beter zicht en reguleren van de bloedsuikerspiegel
 • Helpen bij het behouden van gezonde tanden
hond met aardbei op zijn hoofd

Hoeveel aardbeien mag ik mijn hond geven? 

Aardbeien zijn supergezond, maar bevatten wel veel suiker. Te veel aardbeien kunnen je hond buikpijn geven. Geef je hond één of twee keer per week een handjevol aardbeien als gezonde snack, zonder zijn spijsvertering te verstoren.

Vermijd echter ingeblikte en bewerkte aardbeien. Deze zitten vol met toegevoegde suikers. Hetzelfde geldt voor aardbeiensnoepjes en andere kunstmatige aardbeiaroma's. Deze bevatten veel suiker, siroop, conserveermiddelen en soms zelfs xylitol, wat allemaal giftig kan zijn voor honden.

Mogen honden aardbeien eten als ze diabetes aardbeien hebben?

Bespreken dit altijd met je dierenarts. Die kan je vertellen hoeveel aardbeien je hond kan eten en hoe vaak. Het hangt af van de grootte van je hond en andere gezondheidsfactoren. Over het algemeen moeten honden met diabetes op vaste tijden worden gevoerd en mogen ze geen tussendoortjes krijgen.

Kunnen sommige honden allergisch zijn voor aardbeien?

Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor bijna alles. Als je hond nog nooit aardbeien heeft gegeten, begin dan langzaam. Geef hem één of twee aardbeien en houd hem 15 minuten in de gaten. Als je zwelling opmerkt of als je hond begint te hoesten of te niezen, kan hij een allergische reactie hebben. Andere symptomen kunnen zijn: ademhalingsproblemen, netelroos, braken en diarree.

Hoe bereid ik aardbeien voor honden?

Aardbeien zijn klein en zacht, dus ze vormen niet echt een verstikkingsgevaar. Toch is het een goed idee om ze in kleine stukjes te snijden of te pletten. Zo zijn ze nog makkelijker te eten. Je kunt er een paar in de voerbak van je hond doen, ze door zijn voedsel mengen of ze als gezonde traktatie geven als beloning voor goed gedrag.

Tijdens de zomer, wanneer het bijzonder warm is, kun je aardbeien invriezen en ze aan je hond geven als verfrissende traktatie. Wat je ook doet, kies voor verse en biologische aardbeien die niet zijn behandeld met conserveermiddelen of pesticiden. En was ze altijd even snel voordat je ze serveert.

Een puppy eet aardbeien

Moet ik mijn hond aardbeien geven?

Aardbeien zitten boordevol natuurlijke voordelen, maar dat betekent niet dat je ze per se aan je hond moet geven. Als je hond al een uitgebalanceerd dieet krijgt qua voedingswaarde, heeft hij geen extra mineralen of vitamines nodig om gezond te blijven, omdat zijn dieet al voldoende is.

Kunnen puppy's aardbeien eten?

Aardbeien zijn ook geweldige traktaties voor puppy's en kunnen in kleine stukjes worden gesneden als trainingsbeloningen. De bloedsuikerspiegel van puppy's kan echter snel stijgen, dus het is belangrijk dat aardbeien alleen met mate worden gegeven vanwege hun hoge suikergehalte.

Welke andere vruchten kan mijn hond veilig eten?

Aardbeien zijn niet de enige vruchten die geschikt zijn voor honden. Ze kunnen ook veilig eten:

Net als aardbeien zitten deze vruchten boordevol vitamines en mineralen die bijdragen aan het algehele welzijn van je hond. Begin rustig met de porties, vooral in het begin, en raadpleeg altijd een dierenarts als je hond gezondheids- of voedingsproblemen heeft.

Franse Bulldog met fruit

Welke vruchten en groenten zijn gevaarlijk voor mijn hond?

De vruchten en groenten die je hond moet vermijden zijn:

 • Zwarte bessen
 • Druiven
 • Rozijnen
 • Jeneverbessen
 • Uien
 • Knoflook
 • Bieslook
 • Avocado's
 • Perziken
 • Pruimen
 • Abrikozen
 • Kersen
 • Champignons
 • Aardappelen
 • Rabarber

Deze voedingsmiddelen kunnen in het beste geval maagklachten veroorzaken bij je hond. Maar ze kunnen ook ernstige gezondheidscomplicaties veroorzaken en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen