Aanbieding

senior hond adopteren
© shutterstock

Oudere hond adopteren: alles wat je moet weten voordat je aan dit prachtige avontuur begint

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Een oudere hond kopen kan zo zijn voordelen hebben. Wamiz heeft alle voor- en nadelen van het adopteren van een oudere hond op een rij gezet.

Oudere hond adopteren: Alles wat je moet weten

Wanneer we nadenken over het adopteren van een oudere hond, neigen we vaak naar energieke en enthousiaste puppy's. Toch kan het adopteren van een oudere hond een onvergetelijke ervaring zijn.

De Over het Hoofd Geziene Oudere Honden

Er is een categorie honden die vaak over het hoofd wordt gezien in asielen en dierenbeschermingsorganisaties: oude honden adopteren. Deze oudere viervoetige metgezellen, hoewel ze al een groot deel van hun leven hebben doorgebracht, hebben nog steeds veel te bieden. Zelfs als ze soms medische zorg nodig hebben of minder speels zijn, hebben oudere honden veel andere kwaliteiten die van hen bijzonder aangename metgezellen maken.

Leeftijd en Oudere Honden

Op welke leeftijd wordt een hond als senior beschouwd? Afhankelijk van het ras en daarmee de levensverwachting, worden honden niet op dezelfde leeftijd als ouder beschouwd. Hier is een idee van enkele van de meest geliefde rassen:

Voordelen en Nadelen van het Adopteren van een Oudere Hond

Oudere honden adopteren hebben veel te bieden en hebben vaak minder training en geduld nodig dan puppy's. Hier zijn enkele van de voordelen en nadelen van het adopteren van een oude hond:

Voordelen: Oudere honden zijn vaak al zindelijk. Ze begrijpen ook enkele basiscommando's en vertonen een zekere mate van gehoorzaamheid. Hun vermogen om aan de lijn te lopen en te gehoorzamen bij buitenroepen hangt af van hun eerdere opvoeding.

Nadelen: Het oude gezegde dat je een oude hond geen nieuwe trucs kunt leren, klopt niet. Oudere honden kunnen echter koppig zijn en wellicht minder gemotiveerd zijn om nieuwe trucs te leren.

Gedrag

Voordelen: In tegenstelling tot puppy's waarvan we niet altijd weten hoe ze er als volwassenen uit zullen zien, wat hun persoonlijkheid zal zijn of wat hun behoeften zullen zijn, hebben oudere honden al hun karakter ontwikkeld. Je weet dus wat je kunt verwachten qua grootte, temperament en behoeften, wat het dagelijks leven vergemakkelijkt en verrassingen voorkomt.

Nadelen: Oudere honden kunnen moeite hebben om zich aan te passen en hun gewoonten te veranderen, maar met tijd en geduld kan dit worden opgelost. Activiteit Voordelen: Als je niet van sporten houdt of geen tijd hebt voor lange wandelingen met je hond, kan het feit dat hij aan het einde van zijn leven is, gunstig zijn. Oudere honden hebben eenvoudigweg niet de energie van jonge honden en hebben minder bewegingsbehoeften. Dat betekent natuurlijk niet dat je ze niet moet uitlaten. Nadelen: Als je van sporten houdt, kan een te oude hond mogelijk niet geschikt voor je zijn om de eerder genoemde redenen! Oudere honden kunnen ook minder zin hebben om te spelen naarmate ze ouder worden.

Gezondheid

Een oude hond (vooral als hij uit een asiel komt) zal goed gevaccineerd zijn. Hun immuunsysteem is ook vaak sterker dan dat van een puppy. Toch zijn oudere honden (net als mensen) vatbaarder voor ziekten, en afhankelijk van het ras kunnen sommige ernstig zijn. Een van de belangrijkste aandoeningen die oudere honden treft, is artritis. Het asiel zal echter altijd transparant hierover zijn en je begeleiden. Oudere honden worden vaak over het hoofd gezien in asielen, maar zijn bijna altijd dieren met een gouden hart. Ze zijn vaak dankbaar voor een tweede kans in het leven en bouwen meestal zeer hechte banden op met hun nieuwe mensen, waardoor ze perfecte metgezellen zijn om een prachtig verhaal te schrijven.

Help Duizenden Dieren in Asielen

Duizenden dieren in asielen hebben een thuis nodig. Als je kunt, overweeg dan om oudere kleine hond te adopteren in plaats van te kopen; dit kan twee levens redden. Aarzel ook niet om onze vele adoptieadvertenties te bekijken.  

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen