Aanbieding

Vrouw met hond

 "Asielen merken dat er een toename is van mensen die hun dier afstaan omdat ze in de knel komen met kosten en dierenartsrekeningen."

© Sjale / Shutterstock

Dierenbescherming ernstig bezorgd: mensen staan hun dieren af omdat dierenarts onbetaalbaar wordt

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Stel je voor: je kat krijgt plots acute, hoge koorts of de hond blijft maar afvallen, maar je hebt geen geld om naar de dierenarts te gaan. Steeds meer dierenverzorgers maken het mee, zeggen asielen en dierenorganisaties. 

Lilianne van Doorne van de Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn (SBH) maakt steeds vaker schrijnende situaties mee, vertelde ze onlangs tegen RTL nieuws.  "Als mensen vanwege de kosten te lang wachten om met hun hond of kat naar de dierenarts te gaan, kan een kleine verwonding uitgroeien tot een serieuze infectie. Vervolgens is er de schaamte, waardoor ze ook niet naar de dierenarts gaan. En dan krijg je een steeds groter probleem, want ook de kosten voor de behandeling worden dan natuurlijk hoger". 

Rond 200 aanvragen voor hulp

Als mensen zich bevinden in zo een situatie kunnen ze bij de SBH terecht, legde van Doorne verder uit. "Wij staan 24 uur per dag klaar om mensen en dieren te helpen. Het gaat vaak om mensen die leven van 40 of 50 euro per week. Vaak wordt er dan gezegd: neem dan geen huisdier. Maar zo'n dier is vaak het enige dat mensen hebben, dat kun je ze niet afnemen."

Sinds januari dit jaar heeft de SBH, die zich specifiek richt op huisdierverzorgers die (tijdelijk) gebruik moeten maken van de voedselbank, rond de 200 aanvragen voor hulp ontvangen. Stukken meer dan vorig jaar, aldus van Doorne. "Vorig jaar hadden we over het hele jaar in totaal 180 aanvragen, dit jaar zitten we al op 200 aanvragen. En ik verwacht dat er in de komende maanden nog veel meer bij zullen komen".

Steeds vaker zijn de problemen zo groot dat verzorgers uit wanhoop besluiten hun hond of kat weg te brengen, vertelde de Dierenbescherming tegen RTL.

"We hebben uit een eerste inventarisatie begrepen dat er meerdere asielen zijn die merken dat er een toename is van mensen die hun dier afstaan omdat ze in de knel komen met kosten en dierenartsrekeningen."

Dierenarts wordt almaar duurder

Een veelgehoorde oorzaak van dit probleem is dat veel dagelijkse boodschappen duurder zijn geworden sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.  Maar ook dierenartsen hebben hun prijzen stevig verhoogd, constateerde het  Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) . "Wij hebben een inventarisatie gemaakt op basis van de tarieven van zo'n 20 dierenartsenpraktijken en we zien dat de kosten voor het castreren of steriliseren van je hond of kat in de afgelopen vijf jaar met zo'n 13 tot 21 procent zijn gestegen".

Vergelijkingssite dierenartskiezen.nl https://www.dierenartskiezen.nl , voor hulp bij het kiezen van een dierenarts, voerde op verzoek van RTL een prijsvergelijking uit. Zij hebben bij circa 600 dierenartspraktijken de  prijzen van veel voorkomende behandelingen in 2019 en 2022 naast elkaar gezet.  Hieruit blijkt onder andere dat dierenverzorgers na een simpel consult ongeveer €6,- meer moeten betalen dan drie jaar geleden.

Specialistische behandelingen en werkdruk 

Dat ook dierenartsen overgaan tot prijsverhogingen komt volgens een reactie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) gedeeltelijk ook door de inflatie. "De kostprijzen zijn voor de dierenarts de afgelopen tijd immers ook enorm gestegen", schrijft de KNMvD in een reactie. "als de grondstoffen duurder worden of de levering van medicatie via andere wegen moet, zal dit ook terug te zien zijn in de (inkoop)prijzen van medicatie. Hierdoor worden niet alleen de medicijnen zelf duurder, maar zullen ook de kosten van bijvoorbeeld een operatie of een opname hoger worden".

Maar er speelt meer. Zo moesten dierenartsen, liet de KNMvD weten, de afgelopen jaren extra investeren om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar hoogwaardige en specalistische zorg door huisdierverzorgers. 

Als gevolg van die hoge eisen krijgen dierenartsen steeds meer last van stress,  zegt de organisatie van dierenartsen verder. 

"Door de explosieve toename van het aantal huisdieren en de toegenomen vraag naar hoogwaardige of specialistische zorg is ook de werkdruk van de dierenarts enorm gestegen.  Dierenartsen worden hierdoor gedwongen keuzes te maken. In sommige gevallen zouden deze keuzes kunnen leiden tot een verandering in de prijzen". 

Niet over een nacht ijs

 Huisdierverzorgers doen er goed om zich tegen dierenartskosten te verzekeren via een speciale huisdierverzekering, vindt de KNMvD.

Het LICG adviseert mensen die nadenken over het nemen van een huisdier om zich vooraf goed te informeren."Men moet ook in staat zijn om een dier levenslang medische hulp te kunnen geven als een dier dat nodig heeft. Niet alleen de kosten van de dierenarts zijn gestegen, ook de kosten voor (dieet)voer, medicijnen en parasietenbestrijding bijvoorbeeld." zei de LICG tegen RTL nieuws. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen