Aanbieding

Hond in marokko

Marokko kampt al jaren met een zwerfhondenprobleem

© Ingus Kruklitis / Shutterstock

Marokko eindelijk in actie na drama doodgebeten toerist uit Frankrijk

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Sinds eind augustus in Marokko een toeriste overleed na een aanval door een troep straathonden, zit de schrik er nog flink in.  

 

Dierenwelzijnsorganisaties over de hele wereld zijn het er allang over eens: een zwerfhondenprobleem pak je het beste aan door de dieren te vangen en vervolgens te steriliseren, te vaccineren en dan weer terug te plaatsen in het eigen gebied.  Na de tragische dood van een toeriste door een aanval van straathonden kiest nu ook Marokko voor deze aanpak.

Einde aan het afmaken van zwerfhonden

Voor deze campagne zullen de Marokkaanse regering, de dierenartsen van het OVM en het nationaal bureau voor voedselveiligheid (ONSSA) de handen ineen slaan. Uit onder meer India is bekend hoe goed een sterilisatie-campagne kan werken. ,,Dit model heeft perfect gewerkt in Indiase steden, bijvoorbeeld door het aantal beten te verminderen en hondsdolheid te verminderen of zelfs uit te roeien. Alle andere benaderingen hebben gefaald, zonder uitzondering" vertelde dierenarts Yassine Jamali tegen het Marokkaanse magazine 'Telquel'. Heel belangrijk voordeel is dat met dit model mogelijk een hopelijk een einde komt aan het nodeloos afmaken van zwerfhonden. 

Goede ervaringen

Helemaal nieuw is de campagne in Marokko overigens niet. Een jaar of 6,7 geleden, in 2016, is een dierenwelzijnsorganisatie in het kustplaatsje Agadir met een sterk vergelijkbare aanpak begonnen en heeft toen in twee jaar tijd zo'n 1500 zwerfhonden kunnen steriliseren en vaccineren. 

In andere Marokkaanse steden werd tot nu toe van geval tot geval een andere oplossing gekozen. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen