Selkirk Rex

Andere namen: Selkirk Rex Longhair, Sheep Cat

#15

Wamiz's top rassen

Selkirk Rex
Volwassen Selkirk Rex © Shutterstock

De Selkirk Rex is een ander ras dan de Devon Rex of de Cornish Rex. Het rimpelen van hun vacht is genetisch gezien anders. Ze hebben ook aanzienlijk meer haar dan de andere twee rassen. Ze hebben ook niet dezelfde vacht als de LaPerm, omdat hun vacht dikker is en door de krullen meer doet denken aan een schaap. Het is dus niet verwonderlijk dat ze ook wel "schaapskatten" worden genoemd!

Algemene informatie Selkirk Rex

Hoe oud wordt een Selkirk Rex? :

7

25

12

20

Karakter :

Aanhankelijk

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

In 1987 werd een kat met van nature gekrulde vacht geboren in Wyoming, VS. Ze werd Pesto of No Face gedoopt. Deze kat is gekruist met een Perzische kat en heeft zes kittens gekregen. Drie van hen hadden een gekrulde vacht, wat bewees dat het gen dat verantwoordelijk is voor het muteren van de gekrulde vacht een dominant gen was, in tegenstelling tot andere rassen zoals de Devon Rex of de Cornish Rex. Andere kruisingen hebben ook aangetoond dat de moeder zowel het gen voor lang als het gen voor korte vacht draagt. Daarom, toen het ras officieel werd erkend, werden twee rasstandaarden toelaatbaar verklaard: "korthaar" en "langhaar".

De Selkirk Rex kwam pas in 1990 naar Europa en is nog steeds vrij zeldzaam.

Uiterlijke kenmerken Selkirk Rex

  Grootte Selkirk Rex

  Vrouwtjes kat : 30 tot 31 cm

  Mannetjes kat : 30 tot 32 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte rond hun eerste levensjaar. Je moet echter nog een jaar wachten voordat de vacht volledig ontwikkeld is. 

  Gewicht Selkirk Rex

  Vrouwtjes kat : 3 tot 4 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 6 kg

  Vachtkleur Selkirk Rex

  Vachttype

  Oogkleur Selkirk Rex

  Blauw
  Groen
  Geel

  Uiterlijke kenmerken Selkirk Rex

  De Selkirk Rex is de meest massieve en weelderige kat met krullen die er is. Hun ronde hoofd wordt duidelijk gedefinieerd door een korte snuit, die hun grote, ronde ogen accentueert welke duidelijk uit elkaar staan. Hun vacht is dicht. Dit geldt in het bijzonder voor de langharige soort. Ze hebben ook een groot en gespierd lichaam.

  Goed om te weten

  De krul van de vacht van deze katten variëren afhankelijk van de tijd van het jaar, de leeftijd en de hormoonspiegel. Pas wanneer de kat 2 jaar oud is zullen de krullen hun uiteindelijke vorm hebben bereikt.

  De snorharen zijn ook gekruld. 

  Karakter Selkirk Rex

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze buitengewoon lieve schapenkatten met hun unieke vacht kunnen aanhankelijk zijn naar hun adoptiegezin. 

  • 66%

   Speels

   Ze zijn erg gespierd en zullen dat in het dagelijks leven tonen. 

  • 66%

   Rustig

   Ze kunnen ook hun rustige kant laten zien nadat ze hun energie kwijt geraak zijn door te spelen of het achtervolgen van een kattenhengel die voor hun rond neus zwaait. 

  • 66%

   Intelligent

   De Selkirk Rex kunnen zich erg goed aanpassen aan de dagelijkse routine van hun adoptiegezin. Ze zullen tevens heel snel ontdekken hoe ze je aandacht kunnen trekken. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Nieuwsgierigheid is een belangrijke eigenschap bij katten, maar sommige katten zijn nieuwsgieriger dan andere. Het is een goed idee om ze een hoger gelegen schuilplaats te geven waar vandaan ze al het nieuwe kunnen observeren. Dit zal ze helpen om zich beter aan te passen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze schaapskatten kunnen zich zeker bezighouden wanneer ze alleen zijn. Dit geldt ook wanneer er wel iemand thuis is, mits ze interessante dingen te doen heeft. 

   Gedrag Selkirk Rex

   • 33%

    Spraakzaam

    Deze huiskamerkat staat niet bekend om hun stem, maar ze kunnen af en toe miauwen om de aandacht van hun adoptiegezin te trekken en dit blijven doen als ze daar zin in hebben. 

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Er gaat niets boven een kleine oefening in het dagelijks leven om verveling tegen te gaan. Dit geldt ook zeker voor de Selkirk Rex. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Deze katten kunnen erg makkelijk wennen aan het leven in een appartement. 

   • 33%

    Eetlust

    Deze stevig gebouwde katten hebben een gezonde eetlust dus wees voorzichtig met hun hoeveelheid eten om hun welzijn te garanderen. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 100%

     Kan een Selkirk Rex samen met katten?

     De kosmt van een nieuwe kat kan de Selkirk Rex een slecht humeur bezorgen. Je moet de tijd nemen om ze aan elkaar voor te stellen om er zeker van te zijn dat de eerste ontmoeting positief is. 

    • 66%

     Kan een Selkirk Rex samen met honden?

     Het is niet makkelijk voor katten om goed om te gaan met dieren die er een andere lichaamstaal op na houden. Na verloop van tijd kunnen ze goed aan elkaar wennen, zo lang de kat maar hoger gelegen schuilplekken heeft en beide dieren goed opgevoed zijn. 

    • 100%

     Is de Selkirk Rex een kindvriendelijke kat?

     Ze zijn zowel speels als kalm en kunnen wennen aan de aanwezigheid van kinderen, zo lang de kinderen respectvol met de kat omgaan en inspelen op de behoeftes van de kat. Soms hebben ze een eigen plek nodig en willen ze niet gestoord worden. Het respectvol behandelen van de kat is de sleutel tot een goede relatie tussen mens en kat. 

    • 66%

     Is een Selkirk Rex geschikt voor ouderen?

     Sommige zijn rustiger dan anderen. Naarmate ze ouder worden, worden ze allemaal rustiger. Dan zijn het goede katten voor ouderen. 

     Wat kost een Selkirk Rex?

     Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Selkirk Rex van één ras tussen de € 650 en € 1000. Deze prijs varieert afhankelijk van het ras, de afstamming, de leeftijd van het dier op het moment van aankoop en het geslacht.

     Als maandelijks budget moet je gemiddeld 30 € per maand plannen om aan uw behoeften te voldoen.

     Verzorging

     Het volstaat om deze kat een keer per week te borstelen om eventueel uitgevallen haar te verwijderen. Hierdoor blijven hun krullen in topvorm. Sommige plekken, zoals de buik en onder de poten moeten met een kam geborsteld worden.

     Tevens wordt aangeraden om de oren van de kat regelmatig te controleren en reinigen met een geschikt verzorgingsproduct om ophoping van oorsmeer tegen te gaan. Bovendien moeten de ogen, afhankelijk van de mening van de behandelende dierenarts, met een zoutoplossing worden gereinigd.  

     Haaruitval

     Afhankelijk of de kat een middellange of korte vacht heeft kan de vachtwisseling zwak of sterker zijn. 

     Voeding Selkirk Rex

     Om ze gezond te houden wordt een goede voeding geadviseerd. 

     Gezondheid Selkirk Rex

     Hoe oud wordt een Selkirk Rex?

     Ze worden gemiddeld tussen de 12 en 20 jaar oud.

     Sterk/ bestendig

     Door de dichtheid van hun vacht en het hebben van een ondervacht kunnen ze vrij goed tegen kou en hitte. Met de kou kunnen ze bijzonder goed omgaan. 

     Neiging om snel aan te komen

     Zorg voor kwalitatief hoogstaand voer en let op de dagelijkse hoeveelheid om overgewicht tegen te gaan. 

     Veelvoorkomende ziektes

     De Selkirk Rex kunnen ziektes krijgen die veel voorkomen bij huiskatten zoals gebitsproblemen. Bepaalde ziektes komen echter vaak voor vanwege de genetica van dit ras. 

     • Hypertrofische cardiomyopathie zorgt ervoor dat de hartspier dikker wordt. Als deze ziekte verergert, kan dit leiden tot hartfalen, dat zich kan uiten in de vorm van een onregelmatige hartslag, longoedeem, trombose van een slagader, enzovoort. De diagnose kan worden gesteld door middel van echocardiografie, die eenmaal per jaar moet worden uitgevoerd. Afhankelijk van de resultaten van de echocardiografie kan een behandeling worden voorgeschreven om de kwaliteit van leven van de kat te verbeteren.
     • Polycystische nierziekte ontwikkelt cysten die de normale werking van de nier verstoren en leiden tot de ontwikkeling van ongeneeslijk nierfalen. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts en speciale diëten kunnen de ziekte vertragen en de kwaliteit van leven van de kat verbeteren, zodat ze langer leven.

     Voortplanting

     Een nest bestaat uit gemiddeld 3 tot 4 kittens. 

     FIFe staat kruisingen toe met de Amerikaanse korthaar, de Britse korthaar of langhaar omdat de Selkirk Rex nog niet wijdverspreid is. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen