Aanbieding

Hond en slak

Slakken kunnen gevaarlijk zijn voor katten en honden

© Nataliatamkovich / Shutterstock

Dodelijk voor honden en katten: slakken zijn gevaarlijker dan je denkt!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds Bijgewerkt op

Tijdens de warmere en vochtige dagen is het opletten geblazen voor katten- en honden(h)ouders. 

Gevaarlijk voor zowel honden als katten

Zeker tijdens vochtige dagen als deze, maar überhaupt in de periode van maart tot oktober zijn er veel slakken in de tuin en op straat. Wanneer je langzaam maar zeker steeds meer slakken op straat ziet tijdens een wandeling of in je achtertuin wordt het tijd om op te letten. En let op, slakken zijn gevaarlijk voor zowel honden als katten. 

 

Waarom zijn slakken gevaarlijk?

Naaktslakken en huisjesslakken dragen vaak larven en de meeste zijn besmet met de dodelijke longworm parasiet, ook bekend als de Franse hartworm. De larven kunnen aanwezig zijn in het slijm van de slakken en wat slakken achterlaten. Daarom is het verstandig om speelgoed en etensbakken niet buiten te laten staan aangezien ze daar overheen kunnen kruipen en zo het slijm achter kunnen laten. Daarnaast kan een hond of kat ook besmet raken door water uit plassen te drinken of gras te eten waar slijm aanwezig is. 

Wat zijn de symptomen?

Wanneer je hond of kat longworm heeft is het lastig om dat direct te herkennen. De symptomen zijn vaag en kunnen makkelijk worden verward met andere ziektes, maar hier is waar je op moet letten:

  • hoesten en problemen met ademhalen
  • geen interesse om te wandelen of naar buiten te gaan
  • abnormale bloeding en bloedstollingen
  • diarree of braken
  • gewichtsverlies
  • lethargie

Wat moet ik doen wanneer mijn hond of kat longworm parasiet heeft?

Bij twijfel is het raadzaam om een dierenarts te bezoeken en het beestje te laten testen. Er is een eenvoudige bloedtest voor longworm de dierenarts kan uitvoeren. Indien nodig wordt er behandeld. De behandeling bestaat meestal uit een ontwormingsmiddel dat de wormen zou moeten elimineren. Mits noodzakelijk zal de dierenarts een andere behandeling voorschrijven wanneer de symptomen ernstiger zijn. 

Hoe voorkom je longworm?

Allereerst, ontworm je hond of kat regelmatig. Er zijn ontwormingsmiddelen die zowel longworm als lintwormen bestrijden. Het is vaak beschikbaar als vloeibaar middel, crème of granulaat die je door het voedsel kunt mengen. 

Houdt daarnaast je huisdier uit de buurt van slakken en slakkenslijm. Wanneer je tijdens het wandelen of in je tuin slakken ziet, zorg dan dat je hond of kat er niet mee speelt of ze opeet. 

Tot slot, houdt speelgoed en voerbakken binnen. Buiten kunnen er slakken overheen lopen en zo slakkenslijm achterlaten. Mocht het wel gebeuren, was ze dan even goed. 

Bron: Dierenlot

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen