Aanbieding

toenemende agressie bij dierenarts

toenemende agressie bij dierenarts

© RTL Nieuws

Wordt het vinden van een dierenarts nog moeilijker? Een op drie overweegt te stoppen door toenemende agressie in praktijk

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

In de praktijk bij de dierenarts ontstaat steeds vaker discussie over de geldende tarieven, wat soms zelfs leidt tot agressie. Een derde overweegt nu te stoppen.

Achtergrond

Recente berichtgeving over de tarieven van diergeneeskundige zorg heeft geleid tot toenemende frustratie en soms zelfs agressie aan de balie van dierenartspraktijken, dit komt mede door de prijzen die blijven stijgen. Deze discussie, hoewel relevant, heeft weinig invloed op de tarieven zelf, aangezien het merendeel van de dierenartsen en hun assistenten in loondienst werken en geen zeggenschap hebben over de tariefbepaling.

Resultaten van peiling door KNMvD

Uit een peiling uitgevoerd door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) blijkt dat 70% van de gezelschapsdierenartsen extra stress ervaart door de discussie rondom tarieven. Een op de drie gezelschapsdierenartsen overweegt zelfs te stoppen vanwege deze druk. Bovendien zorgen recent aangenomen moties in de Tweede Kamer, gericht op ingrijpen in de sector, voor verdere onrust onder dierenartsen.

Effecten van prijsdiscussie

De prijsdiscussie leidt ook tot meer boze klanten in de praktijk (65 procent), wat voorheen minder gebruikelijk was. Klanten uiten dreigementen en zijn vaker ontevreden. Daarnaast ervaart 30 procent van de dierenartsen een toename van agressieve klanten aan de balie, met verbale agressie zowel in de praktijk als aan de telefoon.

Vrije markt en onderzoek door Ministerie van LNV

Dierenartsen hebben de vrijheid om hun tarieven te bepalen voor zorg aan huisdieren en concurreren vrij met elkaar op prijs volgens Europese regels. Momenteel onderzoekt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de tarieven van dierenartsen. De KNMvD wacht op de resultaten van dit onderzoek, omdat er momenteel geen feitelijke gegevens beschikbaar zijn over hoe de tarieven zich verhouden tot de algehele prijsontwikkeling en inflatie in Nederland.

Bron: Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD)

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen