Aanbieding

Kattenpoep van het tapijt halen

Onthoud dat als je kat in je huis poept, hij nooit ondeugend is.

© Shutterstock

Hoe voorkom ik dat mijn kat in huis poept?

Door Lianne van Loon

Online sinds

Als je kat in huis is gaan poepen en verder in goede gezondheid verkeert, moet er een andere goede reden zijn, zoals je hier zult ontdekken.

Veel huisdiereigenaren stellen de vraag: "Waarom poept mijn kat ineens in huis?". Allereerst moet je je realiseren dat je kat niet ondeugend is. Katachtigen poepen over het algemeen alleen in huis bij angst of een slechte gezondheid. Onder normale omstandigheden hebben katten er een hekel aan om rommelig te zijn. 

Het is zeker een goed idee om de reden achter dit plas- en poepgedrag te achterhalen om het probleem op te lossen. Ongepast poepgedrag kan zowel bij katers als bij poezen voorkomen, maar ook bij oudere katten.

Waarom poept mijn kat in huis?

Ten eerste communiceren katten door geurmarkeringen te gebruiken. Net zoals ze urineren om andere katten te laten weten dat ze in de buurt zijn, poepen ze ook. Maar dit is zeker een extremere manier om hun territorium af te bakenen en andere katten te vertellen dat ze uit de buurt moeten blijven.
 

Over het algemeen poept een kat alleen in huis als ze zich onzeker en angstig voelen. Onthoud dat je kat niet stout is, dus schreeuw niet tegen hem. Het is vooral belangrijk om de situatie onder controle te houden en kalm te blijven.
 

Om de werkelijke oorzaak te achterhalen waarom je kat buiten de kattenbak en in huis heeft gepoept, moet je wat speurwerk verrichten. Er zijn veel verschillende oorzaken voor katten die in huis poepen, zoals:

  • Er is een nieuwe kat of kitten in huis gekomen (of misschien een nieuwe baby).
  • Er wonen meerdere katten in hetzelfde huis, wat kattenbakproblemen veroorzaakt.
  • Angst als ze van je gescheiden zijn - als je gaat werken of het huis verlaat.
  • Oudere katten plassen en poepen in huis in plaats van in de kattenbak.
  • Verhuizen, wat angst kan veroorzaken.
  • Een kater die zijn territorium afbakent.
  • Een vreemde kat die het huis binnenkomt via de deur of het kattenluik.
  • Een verandering in dieet of voedingsmiddel, waardoor de behoefte om de darmen te legen toeneemt.
  • Onaangepaste ontlasting in verband met een medisch probleem, bijvoorbeeld artritis, waardoor het moeilijk is om in de kattenbak te komen of in de juiste houding te poepen.

Elk van deze redenen kan een reden zijn voor je kat om in huis te poepen. Bekijk je eigen thuissituatie zorgvuldig. Omdat sommige katten bij het minste of geringste van streek raken, zijn er veel mogelijke triggers.

Wat is normaal toiletgedrag bij katten?

Rond de leeftijd van 5-7 weken leert een kitten voor het eerst de kattenbak te gebruiken. Met 7-8 weken moeten ze in staat zijn om hun poep te bedekken en in de kattenbak te plassen. Bijna alle katten hurken laag om te plassen, terwijl ze zich daarentegen oprichten om te poepen. Katachtigen zijn erg op zichzelf en geven er de voorkeur aan om hun toiletgang op een afgelegen plek te doen. Daarom moeten kattenbakken uit de buurt van hun slaap-, eet- en drinkplaatsen worden geplaatst. Het kan dus nodig zijn om de kattenbak te verplaatsen.

Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Hoe markeren katten hun territorium?

Territorium markeren is een andere routine dan gewoon poepen. Er zijn verschillende manieren waarop een kat zijn omgeving markeert.

  • Wrijven: wanneer een kat zijn gezicht tegen jou, andere huisdieren en meubels wrijft, verspreidt hij feromonen die uit de gezichtsklieren worden afgescheiden.
  • Krabben: klieren tussen de voetkussentjes geven geur af op een oppervlak.
  • Urine sproeien: om verschillende redenen, seksueel, territoriaal en reactief.
  • Markering: poepen en uitwerpselen achterlaten op weloverwogen plaatsen, puur om hun territorium te markeren en niet alleen om hun darmen te legen.

Probeer na te denken over de dag dat je kat plotseling de kattenbak niet meer gebruikte. Als het erop lijkt dat je de oorzaak of aanleiding kunt achterhalen, wordt het oplossen van het probleem een stuk eenvoudiger.

Zijn er huismiddeltjes om te voorkomen dat een kat in huis poept?

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je kat om wat voor reden dan ook in huis poept, is het belangrijk dat je het probleem oplost zodat het niet doorgaat. Het is namelijk niet alleen onhygiënisch, maar je wordt er (waarschijnlijk) ook gek van. Er zijn verschillende factoren waar je naar kunt kijken in je huis.

Maak de kattenbak regelmatig schoon

Katten zijn zeer kieskeurige huisdieren en naarmate ze ouder worden, wordt dit nog duidelijker. Zorg er altijd voor dat hun kattenbak schoon wordt gehouden en leeg de uitwerpselen vaak. Het is het beste om de kattenbak elke dag schoon te maken, vooral als je kat er plast en poept. Sommige katten zijn heel eigenzinnig en zijn misschien niet blij met de hoeveelheid kattenbakvulling in de bak. Het is een goed idee om dit te veranderen om te zien of het echt verschil maakt. Ook houden sommige katachtigen niet van een bak met hoge zijkanten. Los deze kattenbakproblemen op en je bent goed op weg om het probleem op te lossen.

Als het verband houdt met een gezondheidstoestand

Een oudere kat met artritis kan moeite hebben om in de kattenbak te klimmen. Er komt echter een punt waarop ze er een gewoonte van kunnen maken, omdat ze weten dat het pijn zal doen. Ze zullen dan weigeren om hier hun zindelijkheidstaken te doen en in plaats daarvan liever in huis poepen. Zorg er dus voor dat er geen medische problemen zijn die het poepen op de grond buiten de kattenbak veroorzaken. Als dit het geval is, moet je er natuurlijk met een dierenarts over praten.

Zorg voor een veilige plek voor je kat

Katten doen niets liever dan zich af en toe terugtrekken van de wereld, vooral oudere katten. Zorg voor een plek, bij voorkeur op hoogte (een kattenboom is ideaal), waar je kat zich kan afzonderen. Dit zal de angsten van de kat zeker verminderen en hem een gevoel van controle geven.

Als je meerdere katten hebt

Elke kat moet de eenzaamheid krijgen om in alle rust te kunnen eten, slapen en toiletteren. Het is een goed idee om elke kat een apart voederstation te geven en hetzelfde te doen met kattenbakken. Je kat kan angstig zijn om naar bepaalde kattenbakken te gaan omdat er vaak een andere kat in die buurt is. Door overal in huis kattenbakken te plaatsen, kun je dat probleem verhelpen.

Geef voldoende gelegenheid om te spelen

Een verveelde kat kan snel een gestreste kat worden. Trek elke dag tijd uit om met verschillende speeltjes te spelen. Stimuleer de roofzucht en de natuurlijke jachtcapaciteiten van de kat.

Menselijke interactie is erg belangrijk

Zorg altijd voor voorspelbare, consequente en positieve acties als je bij je katje bent. Wees lief voor ze en creëer interactieve hechtingssessies. Maar laat het alleen op de voorwaarden van je kat zijn, anders kan het opdringen van knuffels ze meer gestrest maken.

Probeer het reukvermogen van je kat niet te verstoren

In hun omgeving voelt een kat een geur die uit vele dingen bestaat - andere huisdieren, meubels, mensen en vrijwel alles in huis. Een kat kan heel gemakkelijk gestrest raken van elke verandering in deze collectieve geur. Denk aan je katachtige als je nieuwe geuren in huis introduceert - dit kunnen nieuwe meubels, nieuwe schoonmaakproducten en parfums zijn.

Wanneer moet ik een dierenarts raadplegen?

Als je hebt geprobeerd de omgeving van je kat aan te passen om de angst te verminderen en niets heeft geholpen, neem hem dan mee naar een dierenarts om te controleren of er medisch niets aan de hand is. Als je andere symptomen opmerkt, moet een dierenarts je kat liever eerder dan later bezoeken. Artritis uit zich bijvoorbeeld niet altijd in mank lopen. In plaats daarvan kan het iets subtiels zijn, zoals minder vaak springen. Ook stress uit zich niet altijd in gedragsproblemen. In plaats daarvan kan je kat overmatig borstelen als een copingmechanisme en kale plekken hebben. Maar dit kan ook een symptoom zijn van huidproblemen, die onderzocht moeten worden.

Dit zijn allemaal dingen waarmee een dierenarts kan helpen. De dierenarts kan behandelingen voorschrijven voor onderliggende problemen, maar als er niets te behandelen valt, kunnen ze ook feromoonproducten voor katten voorschrijven om je kat te helpen zich rustig te voelen.

Dit artikel is speciaal voor Wamiz geschreven voor dierenarts: Dr Jo de Klerk, BVetMed (Hons) MScTAH MRCVS

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen