Aanbieding

Kat op de kattenbak

Als je niet weet waarom je volwassen kat onzindelijk is, kan en sprake zijn van probleemgedrag. 

© Lightspruch - Shutterstock

Hoe kun je een (geadopteerde) volwassen kat zindelijk maken?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Hoe leer je een kat dat deze de kattenbak moet gebruiken? Alles wat je moet weten over het zindelijk maken van je besnorde vriend!

Wat is zindelijkheid bij katten?

Met 'zindelijk zijn' wordt bedoelt dat katten leren dat ze hun behoefte op de kattenbak (of buiten in de tuin) doen en niet in huis. Wist je dat kittens al wanneer wanneer ze enkele weken oud zijn zelf een plekje zoeken om te graven? Jong geleerd is oud gedaan!

Hoe maak je een kitten zindelijk?

Wanneer een kitten net in huis is, weet deze meestal al snel de weg naar de kattenbak te vinden. Om dit nog net wat makkelijker voor ze te maken kun je het beste meerdere open lage kattenbakken in huis zetten en ze meteen de weg wijzen naar hun nieuwe toilet. Als je toch een dichte kattenbak met een klepje hebt is het verstandig om ze te leren hoe ze dit moeten gebruiken. Eventueel kun je ze een aantal keer op de bak zetten wanneer je het idee hebt dat ze moeten plassen of poepen maar niet goed weten waar ze dat moeten doen.

Volwassen kat opeens onzindelijk: wat nu?

Katten zijn hele schone en zindelijke dieren en worden meestal niet zomaar ineens onzindelijk. Mocht je pluizenbol (ineens) poepen of plassen op een andere plek in huis, dan is het verstandig op de volgende punten te letten:

  • Is de kattenbak toegankelijk voor de kat? Dit kan een probleem zijn als de bak bijvoorbeeld te hoog is of er een klepje in zit waar je kat niet doorheen komt. Veel katten hebben een voorkeur voor een grote open bak of anders sowieso een bak zonder klepje.
  • Staat de kattenbak op een rustige plek? (niet vlak bij een deur waar vaak langs wordt gelopen). De kattenbak is een plek waar katten heel kwetsbaar zijn, omdat ze ‘opgesloten’ zitten in een kleine ruimte. Het is daarom belangrijk dat ze in alle rust hun behoefte kunnen doen.
  • Heeft elke kat een eigen bak of moet deze gedeeld worden? Het advies is om voor minstens één kattenbak per kat te zorgen plus nog een bak extra.
  • Is de kattenbak goed schoon? Katten kunnen erg goed ruiken en houden niet van een vieze bak. Schep de bak daarom minstens één keer per dag uit en maak deze regelmatig goed schoon.
  • Wat voor soort kattengrit heb je? Er zijn veel soorten kattengrit, sommigen kunnen prikken aan de pootjes en dan zal de kitten het niet fijn vinden om naar de bak te gaan. Ook willen katten vaak goed kunnen graven en dit kunnen zij niet bij alle soorten grit. Fijn of zandachtig grit vinden zij vaak het lekkerst.

Wanneer je deze punten hebt gecontroleerd en je het idee hebt dat ze geen rol spelen, is het belangrijk om te kijken of er misschien een medisch probleem speelt. Zelfs hele jonge katten kunnen al blaasgruis ontwikkelen. Dit kun je achterhalen door bij de dierenarts de urine te laten onderzoeken.

Onzindelijk of sproeien?

Dan is er nog een andere vorm van onzindelijkheid, namelijk sproeien. Dit kan zowel bij poezen als katers voorkomen, en het begint vaak wanneer de hormonen een rol gaan spelen. Dit kan al vanaf een maand of vier starten. Poesjes die krols worden kunnen trouwens ook gaan plassen op zachte ondergronden. Wanneer je je kitten laat castreren of steriliseren kun je dit soms oplossen, maar de oorzaak kan ook ergens anders liggen.

Katten plassen en sproeien voor veiligheid

Veel katten gaan ook plassen of sproeien op een andere plek om zich veiliger te voelen. Katten communiceren door middel van geur, en soms kunnen zij gaan sproeien om hun eigen geur te verspreiden. Dit kunnen zij gaan doen als zij zich bedreigd voelen, bijvoorbeeld door buurtkatten of andere katten in huis. Ook bij grote veranderingen, wanneer zij veel stress voelen, kunnen ze dit gedrag gaan vertonen.

Kat in kattenbak
Kat in kattenbak Credit: Nils Jacobi | Shutterstock

Belangrijk: Niet straffen bij ongelukjes!

Wat heel belangrijk is om je kat niet te straffen wanneer deze onzindelijk is. Ze doen het namelijk niet om jou te pesten en zullen het niet snappen wanneer je ze straft. Ook kunnen ze op deze manier extra stress krijgen of bang voor je worden. Het is niet altijd even makkelijk je kat iets af te leren, maar met veel geduld is het wel mogelijk.

Volwassen kat onzindelijk, maar geen reden te ontdekken?

Wanneer je geen idee hebt waardoor de onzindelijkheid is ontstaan en hoe je dit kunt oplossen, laat dan altijd eerst de urine van je kat controleren bij de dierenarts. Wanneer deze goed is, kan er sprake zijn van een gedragsprobleem. De dierenarts kan je dan doorverwijzen naar een gedragsdeskundige om het probleem verder te onderzoeken en op te lossen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen