Aanbieding

Kat staart omhoog met grote ogen

Wist je dat katten meestal staren als ze een situatie niet vertrouwen?

© Anna Bolotnikova | Shutterstock

Wat betekent het als een kat je aanstaart?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Terwijl jij aan het eten bent, op de wc zit, aan het schoonmaken bent en je achter je laptop zit. Jouw kleine spion begluurt je overal!

Het verschil tussen staren en kijken

Er is een groot verschil tussen kijken en staren. Wanneer een kat naar je staart, heeft deze vaak grote pupillen en zijn de ogen wijd open. Staren doen katten meestal als ze een situatie niet vertrouwen. Het zou namelijk kunnen dat zij bedreigd worden en dan mogen ze geen moment de controle verliezen. Mocht je het idee hebben dat je kat naar je staart, probeer dan zelf rustig naar ze te knipogen (beide ogen langzaam dichtdoen en weer openen), dit is een teken aan je kat dat je te vertrouwen bent en dat er geen gevaar is. Soms moet je dit een aantal keer doen voor je kat terug knipoogt, en soms gebeurt dat helemaal niet. Dat betekent dat je maatje nog iets meer tijd nodig heeft om zich veilig te voelen.

Niet staren, maar kijken

Wanneer een kat je alleen aankijkt, zijn de pupillen meestal wat kleiner en staan de ogen vaak niet wijd open. Ook kan een kan uit zichzelf knipogen of deze knipoogt heel makkelijk terug wanneer jij knipoogt. Katten vinden het vaak erg interessant om alles in de gaten te houden en te bekijken, zelfs de hele dag naar buiten kijken kan ze al erg veel plezier geven, terwijl wij niks bijzonders zien. Ondertussen houden zij alles in de gaten. Zo vinden ze het ook vermakelijk om ons te bekijken (terwijl wij hard aan het werk zijn bijvoorbeeld).

Wat wil een kat bereiken met staren?

Soms kunnen katten ook naar je staren als ze iets van je willen, bijvoorbeeld een lekker hapje of aandacht. Ze hebben dan meestal geleerd dat jij daar vatbaar voor bent en dat ze dan vaak ook iets krijgen. Hierbij miauwen ze ook vaak (want daar zijn wij ook gevoelig voor) en soms zetten ze zelfs een pootje in waarmee ze je aantikken om je te overtuigen dat ze echt, echt heel veel honger hebben. Wanneer je hier op in gaat zul je dit gedrag versterken en wordt het steeds moeilijker om af te leren.

Twee katten staren elkaar aan: Foute boel!

Wanneer katten naar elkaar staren, of de ene kat naar de andere staart, is dit geen goed teken. Het betekent dat ze elkaar of de ander in de gaten houden uit wantrouwen. Katten gebruiken dit ook vaak als vorm van passieve agressie, wat wil zeggen dat ze elkaar of de ander ermee willen intimideren. Katten zijn namelijk erg conflictvermijdend en zullen een gevecht zo lang mogelijk willen uitstellen. Door te staren hopen ze dat ze ander uit hun buurt blijft of helemaal weggaat. Als katten te lang naar elkaar staren en beiden niet afdruipen, is het risico op een gevecht groter.

Wat te doen als jouw kat veel staart

Met veel kijken is helemaal niks mis, maar veel staren heeft wel een belangrijke boodschap. Als je merkt dat je kat erg veel staart, naar jou, naar je andere kat, of naar buiten, wil dit zeggen dat je pluizenbol de situatie niet helemaal vertrouwt of onveiligheid ervaart. Er zijn verschillende manieren om hier iets aan te doen:

Maak veilige hoge plekjes

Katten houden van hoogte, omdat zij daardoor alles kunnen overzien en zeker weten dat de kust veilig is. Wanneer zij geen of te weinig hoge plekjes hebben (of deze plekjes moeten delen met een andere kat waar zij geen goede band mee hebben) kunnen ze zich onveiliger voelen. Een hoog plekje hoeft niet per se een krabpaal te zijn, het kan ook ergens boven op een kast op een plankje aan de muur waar ze goed bij kunnen komen. Wanneer je meerdere katten hebt, zorg dan voor genoeg hoge plekjes voor elke kat.

Geef je kat geruststelling

Wanneer je het idee hebt dat je kat vaak staart omdat deze zich onveilig voelt, kun je zelf proberen je kat wat meer gerust te stellen. Zo helpt bijvoorbeeld knipogen naar je kat, en ook met een rustige, zachte en monotone stem praten kan je kat helpen zich meer ontspannen te voelen.

Geef ze genoeg ruimte

Wanneer je meerdere katten hebt, is er meer kans op onderlinge spanning. Katten zijn van nature solitaire dieren en hebben veel eigen ruimte nodig, zelfs als ze een goede band met elkaar hebben. Hoe meer katten, hoe meer ruimte je zou moeten hebben. Zo kunnen ze zich altijd even ergens terugtrekken wanneer ze rust nodig hebben, hoe sociaal ze ook mogen zijn. Dit is echt erg belangrijk voor ze.

Eigen bronnen

Daarnaast is het bij meerdere katten ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze allemaal eigen bronnen hebben. Dus genoeg kattenbakken, ligplekjes, een eigen voer- en waterbak, speeltjes en verschillende krabplekken. Wanneer ze dit niet hebben is de kans groter dat ze elkaar gaan intimideren. Dit kun je bijvoorbeeld merken als ze elkaar van bepaalde plekken wegstaren (wanneer de andere kat op een favoriet plekje ligt) of elkaar opwachten naast of vlakbij de kattenbak. Bij de kattenbak is het extra intimiderend omdat dit een plek is waar katten erg kwetsbaar zijn.

Niet toegeven & positieve momenten

Mocht je het idee hebben dat je boef naar je staart om iets van je te krijgen, probeer dit dan te negeren. Aandacht is aandacht, katten verstaan niet wat je zegt maar wanneer je aandacht geeft zullen ze dit ervaren als een beloning voor hun gedrag en het vaker gaan herhalen. Probeer wel op andere momenten je kat positieve aandacht te geven, door ze een knuffel te geven om met ze te spelen. Zo leren ze dat ze niet hoeven te zeuren om aandacht en jij het echt wel uit jezelf zal geven.

Belangrijk: Kijk altijd naar de hele lichaamstaal van je kat. Zij communiceren namelijk met hun hele lichaam: de oren, de ogen, de snorharen, de staart en hun lichaamshouding. 

Dit artikel is geschreven door gedragsdeskundige Hester Uilhoorn

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

5 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen