Aanbieding

De kattenbak schoonmaken: alles wat je moet weten

kattenbak wordt schoongemaakt naast kat

Een kattenbak schoonmaken kun je in verschillende kleine stapjes doen

© New Africa / Shutterstock

De kat is een groot fan van hygiëne het is daarom belangrijk om een schone kattenbak te hebben. Hier lees je alles over hoevaak en hoe je de kattenbak schoon houdt.

Door Maya van Tol

Bijgewerkt op

De kat is een groot fan van hygiëne. Ze houden zichzelf zo schoon mogelijk. Let maar eens op, de volgende keer dat jouw kat de bak bezoekt – hoe voorzichtig en bedachtzaam ze dit doen.

Als een verantwoordelijke kattenverzorger, ben je je bewust van het gedrag van je lieve viervoeter en zorg je ervoor dat de kattenbak altijd schoon en netjes is. Je kat zal je allicht niet bedanken, maar doet zijn boodschap wel een stuk meer ontspannen als de kattenbak met regelmaat schoongemaakt wordt.

Kat in kattenbak
"Wat doet deze drol in mijn schone kattenbak?"
 © Sukpaiboonwat/ Shutterstock

In dit artikel hebben we het over hoe je een kattenbak schoonmaakt en hoe vaak je dat moet doen. Maar ook behandelen we verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen bij het verschonen van de kattenbak – bijvoorbeeld wat je kunt doen met urineklontjes en welke reinigingsmiddelen je kunt gebruiken. Je vindt hier alle tips, tricks en tools om de kattenbak te verschonen!

Hoe vaak moet ik de kattenbak verschonen?

De vuistregel voor het schoonmaken van de kattenbak is: verwijder vervuild strooisel zo snel mogelijk en voeg om de twee tot drie dagen verse kattenbakvulling toe. Het grondig schoonmaken van de kattenbak doe je een keer per week. Dit geldt voor een kattenbak die door één kat gebruikt wordt – heb je meer katten, maak je de bak ook vaker schoon.

Waarom is een schone kattenbak belangrijk?

Hoeveel we ook van ze houden, de kattenbak schoonmaken is niemands favoriete karweitje. Maar als kattenverzorger is het wel je plicht. Katten vertrouwen erop dat hun verzorger hen voorzien van comfort en zorg. Het verzekeren van het welzijn van jouw huisdier is essentieel bij het houden van huisdieren.

Een vieze kattenbak herbergt niet alleen potentieel dodelijke bacteriën, maar het maakt je kat ook van streek. Katten zijn reine wezens; een vieze kattenbak gebruiken ze liever niet. De reden voor de netheid van een kat is tweeledig:

  1. Ze hebben een natuurlijke behoefte om hun vacht te verzorgen en schoon te maken om deze gezond te houden. Als het niet hoeft, blijven ze daarom het liefst uit de buurt van vuil.
  2. Het toiletinstinct van een kat is om hun behoefte te begraven. Op die manier voorkomen ze dan hun ontlasting aan roofdieren verraad dat ze in de buurt zijn. Dit gedrag vertoont de kat op de kattenbak ook – laat je daarom niet voor de gek houden! Een kattenbak ziet er soms nog schoon uit, maar dat is niet altijd het geval.

Het schoonhouden van een kattenbak is daarom een belangrijk onderdeel van de sociale status en psyche van een kat en moet worden gerespecteerd.

Hoe maak je een kattenbak schoon?

Drollen scheppen en ander vuil verwijderen

Het is het beste om vervuilde kattenbakvulling te verwijderen iedere keer dat je de kans krijgt. Als je merkt dat de kat op de bak is geweest, kun je direct de viezigheid verwijderen. Veel kattengrit is erop ontworpen om te klonteren als het in aanmerking komt met urine - op die manier kun je het makkelijk uit de bak scheppen en weggooien. Hetzelfde geldt voor de drolletjes van je harige viervoeter.

Schepje met kattenbakgrit
Het is belangrijk om de kattenbak vaak schoon te maken
©ArtCookStudio / Shutterstock

Kattenbakvulling toevoegen

Na twee of drie dagen vuile kattenbakvulling eruit te scheppen, merk je waarschijnlijk dat er aanzienlijk minder vulling in de kattenbak zit. Als je geen extra vulling aan de kattenbak toevoegt, zal je kat de resterende kattenbakvulling waarschijnlijk niet gebruiken om zijn uitwerpselen te verbergen. Hiermee voldoe je niet langer aan de behoefte van je kat, maar vergroot je ook de kans dat je huis naar kattenontlasting gaat ruiken.

De kattenbak schoonmaken

Laten we nu wat dieper ingaan op hoe je een kattenbak precies schoonmaakt – het is tenslotte niet voldoende om enkel de viezigheid uit de bak te scheppen. Het wordt aangeraden om iedere week de kattenbak in zijn geheel te legen en grondig schoon te maken. 

Benodigdheden voor het schoonmaken van je kattenbak

Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende spullen bij de hand hebt voordat je begint met het schoonmaken van de kattenbak:

  • Keukenpapier
  • Warm water
  • Wasmiddel (of afwasmiddel)
  • Spons of afwasborstel
  • Zuiveringszout
  • Nieuwe kattenbakvulling
  • Afsluitbare plastic zak
  • Latex handschoenen en gezichtsmasker

Kattenbak schoonmaken: stap voor stap

Volg de onderstaande stappen om jouw kat van een schone kattenbak te voorzien:

1. Leeg de volledige inhoud van de bak in een vuilniszak.

Kattenbak wordt geleegd in vuilniszak
©Wamiz

2. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een spons om de bak te reinigen. Spoel hem af met warm water

Kattenbak wordt schoongemaakt met afwasborstel
©Wamiz

3. Droog de kattenbak goed af met keukenpapier en voeg een eetlepel zuiveringszout toe aan de bodem van de bak. Dit zal helpen om de bak fris te laten ruiken

4. Voeg vers strooisel toe aan de bak

Kattenbak wordt gevuld
©Wamiz

Tip: draag bescherming

Op het eerste gezicht ziet een kattenbak er vrij onschadelijk uit, maar vergis je niet – het is een broedplaats voor bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor zowel je kat als jijzelf. We raden aan om handschoenen en een gezichtsmasker te dragen wanneer je de uitwerpselen van je kat opruimt of de hele bak schoonmaakt. Deze bieden enige bescherming tegen de dampen die worden afgegeven door wat de kat heeft achtergelaten.

Conclusie

Het schoonmaken van de kattenbak is niet moeilijk, maar het is een hele klus en kan behoorlijk onaangenaam zijn. Het is echter een belangrijk onderdeel van het verzorgen van een kat. Regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat je kat zich meer ontspannen voelt tijdens het gebruik van de bak en voorkomt dat hij last krijgt van vervelende ziektes.

Een vuile kattenbak ruikt niet alleen vies, het is ook een gevaarlijke haven van bacteriën. Zorg ervoor dat je altijd een schepje bij de hand hebt voor het opruimen na het toilet en het schoonmaakmateriaal dat nodig is om het nest elke week te vervangen.

Veelgestelde vragen

Welk product moet je gebruiken om een ​​kattenbak schoon te maken?

Waar zet je de kattenbak neer?

Welke maat kattenbak is het beste?

Wat als je de kattenbak niet op tijd verschoont?

Hoe maak je een kattenbak schoon tijdens de zwangerschap?

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen