Is mijn oude kat ziek?
Als jouw kat afvalt of ineens meer mager lijkt dan in de jongere jaren, dan is er meestal echt iets aan de hand. Het is goed om dan samen met je dierenarts opzoek te gaan naar de medische oorzaak van het afvallen.
Het is belangrijk om bij een oude kat die mager wordt of afvalt te onderzoeken waarom dit gebeurt.
Wanneer valt een kat af?
Een kat valt als wanneer er meer energie wordt verbruikt, dan dat de kat aan voeding binnenkrijgt. Dat klinkt misschien logisch, maar de oorzaak is soms ver te zoeken. Want waar komt het afvallen van jouw kat dan vandaan? Je dierenarts kan je helpen met het onderzoek van je kat om te zorgen dat het vriendelijke dier een gezonde oude dag kan hebben.
Hoe weet ik dat mijn oude kat afgevallen is?
De beste manier om te weten of je kat is afgevallen is door je kat te wegen. Dit is lastig op een personenweegschaal, maar kan wel. Echter is een personenweegschaal niet altijd even accuraat. Bij veel dierenartsenpraktijken vinden ze het geen probleem als je met je kat langsgaat om even te wegen. In het logboek van de dierenarts wordt het gewicht bijgehouden, zodat duidelijk is wanneer je (oudere) kat gewicht verliest.
Redenen voor afvallen bij de oudere kat
Er zijn verschillende redenen waarom een kat mager wordt of afvalt. Deze redenen zijn als volgt:
- Minder eten/verlies van eetlust: meestal is dit heel duidelijk en als dit bij jouw kat aan de hand is, ga je naar de dierenarts.
- Goede eetlust, maar braken of overgeven: ook hier geldt, dat je dan naar de dierenarts gaat.
- Goede eetlust, maar niet goed verteren/onvoldoende opname voeding/diarree: dan ziet ook de dierenarts je wel verschijnen met je kat.
- Goede eetlust, hetzelfde opnemen, maar meer verbruiken
- Goede eetlust, hetzelfde opnemen, maar meer verliezen
Meer verbruiken of verliezen in combinatie met een goede eetlust en hetzelfde opnemen is vaak moeilijk te zien voor jou als kattenbaasje. Dat zijn juist ook de twee opties die veel gezien worden bij oudere katten.
Kortom: bij oudere katten zie je vaak afvallen of vermagering zonder duidelijke symptomen of signalen (als niet-eten, braken en diarree). Als dit bij jouw kat zo is, ga naar je dierenarts.
Waar komt het mager worden bij de oudere kat door?
Jouw oudere kat wordt mager (als er geen sprake is van verminderde eetlust, niet eten, braken en/of diarree) door een verhoogd verbruik of een verhoogd verlies.
Wat betekent een 'verhoogd verbruik' bij katten?
Verhoogd verbruik is wanneer je kat door iets in het kattenlijfje meer eten nodig heeft. Er is iets in het katttenlichaam dat meer energie vraagt. Er zijn twee soorten energievreters die bekend zijn bij de kat. Dat zijn:
- De schildklier
- Een tumor
Naast een verhoogd verbruik van energie kan ook een verhoogd verlies de oorzaak zijn van het afvallen of mager worden. Hier later meer over!
Heeft mijn kat een overactieve schildklier?
Een oudere kat met een hyperactieve schildklier komt heel veel voor. Dit heet hyperthyreoïdie. De schildklier is dan overmatig actief en dat kost je kat heel veel energie. Gevolg is dat je kat ondanks dat het voerbakje iedere dag leeggegeten wordt, wel afvalt of mager wordt. Dit probleem is goed aan te pakken. Ook jouw dierenarts kan je kat helpen bij het tot rust brengen van de schildklier.
Wat gebeurt er bij een 'verhoogd verlies van energie' bij katten?
Bij een verhoogd verlies gaat er energie verloren in het kattenlijf. Er zijn verschillende oorzaken bij katten bekend waarbij ze afvallen als gevolg van een verhoogd verlies van energie. Dat zijn de volgende ziekteverschijnselen:
- Nierfalen
- Suikerziekte/Diabetes Mellitus (type 2)
Dit kan ook met darmproblemen, dan verliest je kat eiwitten via de darmen. Dit wordt Protein Losing Enteropathy PLE genoemd. Veelal is dit voor jou als kattenbaasje goed te zien, want je kat heeft dan diarree.
Heeft mijn oudere kat last van nierfalen?
Bij sommige vormen van nierfalen lekken de nieren eiwitten (PLN: Protein Losing Nefropathy). Het kost erg veel energie om dat aan te vullen met het eten. Er zijn medicijnen om de bloeddruk in de nieren aan te passen, zodat deze wat rust krijgen. En ook met een aangepast dieet kan een kat met nierfalen vaak nog lang gelukkig leven.
Kan mijn kat suikerziekte krijgen?
Ja, jouw kat kan suikerziekte krijgen. Suikerziekte is met een mooi woord diabetes. Dit betekent dat jouw kat diabeet kan worden. Dit komt meer voor bij katten die wat dikker zijn. Als je een wat dikkere kat hebt en je kat valt ineens af, dan kan het suikerziekte zijn. Wat er dan gebeurt is dat je kat suikerwater uitplast. Je kat verliest daarmee energie.
Wanneer moet ik met mijn oude kat naar de dierenarts?
Oudere katten hebben meer kans op bovenstaande aandoeningen. Het is daarom verstandig ze ieder jaar even te laten onderzoeken door de dierenarts. Mocht je iets opmerken aan je kat, maak dan eerder een afspraak en wacht niet tot de jaarlijkse controle.
Het is belangrijk dat je kat iedere dag wat eet. Anders ontstaan er problemen. Twijfel je? Maak een afspraak bij je dierenarts.
Door middel van bloed en urine-onderzoek kan veel worden onderzocht, kunnen eventuele ouderdomskwalen vroegtijdig worden opgespoord en kan jouw kat een mooie oude dag tegemoet gaan.