Aanbieding

Kat krabt aan deur

Krabt jouw kat aan de deur? Probeer eerst de oorzaak te achterhalen. 

© YuryKara | Shutterstock

Waarom krabt mijn kat aan de deur?

Geverifieerd door dierenexpert, Hester Uilhoorn , Kattengedragsdeskundige
Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Grrt grrt…nee he, nu gebeurt het alweer! Sst, stil zijn, dan houdt het misschien op. Maar nee hoor. En weer slaap je de halve nacht niet.

Waarom krapt je kat aan de deur?

Waarom krabt je kat toch aan je deur, en vooral ‘s nachts? Het is een vervelende gewoonte, waarvan je natuurlijk het liefst wilt dat je kat ermee kapt. Daarvoor moet je eerst kijken naar de oorzaak van dit probleemgedrag

Reden: Ik mis je

Eén van de redenen dat je kat ’s aan de deur krabt is dat deze heel graag bij je wil zijn. ’s Nachts is het veel stiller in huis en ook kunnen er andere vreemde geluiden hoorbaar zijn waardoor je kat zich alleen en onveilig voelt. En jij bent daar, in die andere kamer! Door te krabben aan de deur hoopt je pluizenbol dat jij de deur openmaakt om veilig bij jou in de buurt te zijn.

Dit zijn onze tips:

  • Zorg voor voldoende veilige, hoge en fijne ligplekjes voor je kat in huis. Bijvoorbeeld een lekker mandje boven of in een kast. Zo voelt je kat zich meer geborgen.
  • Laat je kat in de slaapkamer. Het kan zijn dat je dit liever niet hebt, maar het is wel een oplossing. Wanneer je kat zich onveilig voelt vindt deze het fijn om dichtbij je te zijn midden in de nacht.

Reden: Ik heb honger

Sommige katten hebben de hele dag brokjes staan, andere katten krijgen meerdere porties per dag. In de nacht moeten ze vaak een langere tijd zonder eten overbruggen. Het kan dus zijn dat hun buikje midden in de nacht al gaat borrelen. En wie geeft er altijd eten? Juist, jij! Dus dan moet er aan de deur gekrabt worden om te laten weten hoe groot de trek is, zodat daar iets aan gedaan kan worden.

Dit zijn onze tips:

  • Geef je kat eten vlak voor het slapengaan. Zo hoeft deze minder tijd te overbruggen tot de ochtend dan wanneer je een paar uur eerder eten geeft. Het beste werken meerdere kleine porties op een dag.
  • Zorg voor een voerautomaat, waarbij je de tijd kan instellen en waar je meerdere porties in kunt doen. Eventueel kun je een portie in de nacht instellen, vlak voor de tijd dat je kat normaal aan de deur krabt.

Reden: Ik verveel me

Katten hebben een ander ritme dan mensen. Ze slapen een groot deel van de dag en jagen vaak vroeg in de ochtend en in de avond (als het schemert). Zo kan het dus zijn dat zij vroeg in de ochtend besluiten dat het tijd is voor actie. En als zij niet naar buiten kunnen of er in huis niets naar hun smaak te doen is, komen ze jou wel even vragen of jij ze kunt vermaken.

Dit zijn onze tips:

  • Zorg voor voldoende afleiding in huis. Katten hebben een jachtinstinct en moeten dit ook kwijt. Zorg ervoor dat ze zich ook zonder jou kunnen vermaken met voldoende speeltjes en voerpuzzels en speel eventueel nog even met ze vlak voor het slapengaan. Katten houden erg van structuur en kunnen minder onrustig worden wanneer jij op vaste momenten met ze speelt.
  • Laat je kat naar buiten in de nacht. Veel katten zijn juist vroeg in de ochtend actief. Buiten is er vaak veel te zien en te beleven (ook als je kat alleen in de tuin kan). Dan kan je boef zich daar lekker vermaken en kun jij je nog een keer omdraaien.

Hoe zorg je ervoor dat je kat niet meer aan de deur krabt?

Misschien wil je een beetje privacy of heb je een andere reden dat je kat niet in de slaapkamer mag. Als je kat vaak bovenop je komt liggen als je de deur open doet en je daardoor niet kunt slapen, kunnen bovengenoemde oorzaken eventueel ook een rol spelen.

Naast deze tips zijn er nog een paar zaken waarmee je het krabben kunt stoppen. Kijk wel goed naar de oorzaak van het krabben en probeer daar sowieso iets aan te doen.

  • Negeer het krabben. Wanneer jij je kat aandacht geeft als deze krabt, ziet deze dit als beloning voor het krabben en zal het gedrag zich sneller herhalen. Katten leren snel! Het kan heel lastig zijn, maar de aanhouder wint. Als er geen aandacht meer komt, kunnen katten ophouden met het krabben.
  • Plak dubbelzijdig tape op de deur. Dit maakt het voor je kat minder prettig om te krabben en daarom zal deze het minder snel herhalen.
  • Bied je kat extra krabmogelijkheden. Katten hebben het nodig om te kunnen krabben en wanneer dit niet kan kunnen ze ook de deur gaan gebruiken.
  • Geef je kat een extra hoog plekje ergens in huis, met een mooi uitzicht. Katten houden van overzicht en kunnen zich uren vermaken met naar buiten kijken.
  • Geef je kat overdag meer aandacht. Al hebben ze veel speelgoed en spelen ze daar ook mee, sommige katten willen ook heel graag aandacht van jou. Wanneer je veel van huis bent of om een andere reden weinig aandacht geeft aan je kat, probeer dan toch manieren te vinden om regelmatig even lekker samen te knuffelen of te spelen. Het liefst op vaste momenten, dat zal je kat veel meer geruststelling kunnen geven.

Kitten krabt aan de deur

Helemaal kleine kittens kunnen zich in het begin heel alleen en verloren voelen in de nacht. Daarom is het belangrijk ze genoeg veilige plekjes te bieden waar ze zich meer geborgen kunnen voelen. Ook kun je overwegen om ze tijdelijk in de slaapkamer te laten. Let wel op, als ze dit eenmaal gewend zijn is het vaak heel lastig om het weer af te leren.

Help, het werkte niet!

Mocht je al deze oorzaken hebben aangepakt en krabt je kat nog steeds, dan kan er nog iets anders aan de hand zijn. Vraag dan je dierenarts of een gedragsdeskundige voor katten om advies. Je kat kan namelijk ook ziek zijn waardoor het krabben is begonnen.

Dit artikel is geschreven door kattenexpert Hester Uilhoorn

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen