Aanbieding

Verzorger met kat in de keuken
© Shutterstock

6 huismiddeltjes om een gestreste kat te kalmeren

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Angst is slecht voor jouw kat. Daarom is het belangrijk om, wanneer dat nodig is, ze te helpen kalmeren. Hier zijn enkele van oma's tips om katten te helpen.

De kat heeft niet dezelfde dagelijkse verplichtingen als zijn verzorger. Maar dat betekent niet dat ze niet gestrest kunnen zijn. Angst kan zich uiten in buiten de kattenbak poepen en plassen, krabben aan meubels, verminking, veranderingen in eetgewoonten (verlies of toename van eetlust), abnormale agressiviteit of, integendeel, bijna permanente lusteloosheid.

De oorzaken van deze angst kunnen talrijk zijn: een verhuizing, de komst van een baby of een nieuw huisdier thuis, gebrek aan activiteit, angst om gescheiden te worden van hun eigenaar... wees gerust, er zijn kleine ouderwetse technieken die gemakkelijk toe te passen zijn om de nervositeit van je kat te voorkomen:

1.     Zelfgemaakte speeltjes - effectief om een kat te laten ontspannen?

Als huisdier dat gedomesticeerd is, hoeft de kat niet langer te jagen om zichzelf te voeden. Het is daarom veel minder actief. Maar dit comfort heeft een prijs: die van stress. Hoe minder actief ze zijn, hoe meer ze zich vervelen. Goed bewust van deze realiteit, aarzelden onze voorouders niet om hun creativiteit te gebruiken om het perfecte vermaak voor hun kleine metgezellen te creëren. Een balletje van papier, een pompon, een kattenstok gemaakt van een stok, een touwtje en een kurk... en er was vreugde. Ze versterkten hun band met hun dieren terwijl ze hen de kans gaven om stoom af te blazen en gestimuleerd te worden. Waarom doe je hetzelfde niet?

2.    Bied je tijd aan je kat aan voor meer sereniteit

Een angstige kat is een kat die zich omringd wil voelen. Verwen ze met voedsel dat is afgestemd op hun behoeften, verzorg ze, speel met ze om hen in staat te stellen al hun frustraties weg te jagen, knuffel ze wanneer ze erom vragen... je zult zien, jullie band zal alleen maar sterker worden als gevolg hiervan! Leef en laat leven, een geheim van grootmoeder om de gezondste relatie tussen jou en je huisdier te garanderen.

3.    Een stimulerende omgeving - de sleutel tot een rustige kat

Om te ontspannen, heeft een kat nodig dat zijn natuurlijke instincten worden gerespecteerd: als natuurlijke roofdieren moeten ze, zelfs als ze gedomesticeerd zijn en je huis niet verlaten, kunnen klimmen, zich kunnen verstoppen, "jagen" om te eten, slapen, spelen, observeren. In tegenstelling tot mensen die hun maaltijden rationeren, eten katten veel kleine maaltijden gedurende de dag. Wetende dit, zouden onze grootmoeders meerdere voer- en waterbakken op verschillende plaatsen, op verschillende hoogtes zetten! Op deze manier, zelfs als de kat goed beschermd blijft, kunnen ze stoom afblazen terwijl ze nog steeds kunnen gedijen. Overweeg ook om krabpalen te gebruiken!

Verwen je kat met voedsel dat is afgestemd op zijn behoeften, verzorg hem, speel met hem om hem in staat te stellen al zijn frustraties weg te jagen, knuffel hem wanneer hij erom vraagt... je zult zien, jullie band zal alleen maar sterker worden als gevolg hiervan!

4.    Het belang van het respecteren van de behoeften van de kat om ze niet te stressen

De kat heeft zijn eigen gewoonten en zeer specifieke behoeften. Om hun welzijn te waarborgen, is het dus noodzakelijk om deze te erkennen. Stoort bijvoorbeeld nooit een kat die rust of eet, en je zou het zeker niet moeten dwingen om te doen wat het niet wil doen.

5.    Een doek doordrenkt met de geur van een baby of nieuwkomer

De kat is een zeer intelligent dier dat snel veranderingen kan oppikken. Hoe lieten onze grootmoeders hun katten wennen aan de aankomende baby? Ze lieten ze een stuk kleding snuffelen dat door het kind gedragen was, of verschillende hygiëneproducten... zodat ze de geur van de baby konden opnemen! In het geval van het verwelkomen van een nieuw huisdier gebruikten ze een soortgelijke methode: ze lieten de kat ruiken aan een doek met de geur van het nieuwe dier. Naarmate de kat geleidelijk aan deze nieuwe geur gewend raakte, verminderde dit zijn/haar angst voor het onbekende.

6.    ‘Fleurs de Bach’, DE anti-stress oplossing

Om een kat te laten ontspannen, moet je soms vertrouwen hebben... in de kracht van bloemen! Al vele decennia hebben onze grootmoeders vertrouwd op Rescue, het beroemde flesje bekend als 'Fleurs de Bach'... en niet voor niets! Dit bloemenelixir werkt wonderen voor ons en voor de kat: 4 druppels in hun waterbak kunnen genoeg zijn om ze te ontspannen!

Dierenarts

Let op: stress bij katten kan verminderd worden. Het is echter raadzaam om je kat naar de dierenarts te brengen zodat hij of zij je kan helpen om de exacte oorzaken van deze aandoening vast te stellen en je zo goed mogelijk te begeleiden bij het beperken ervan. Angst kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor je huisdier!

Andere huismiddeltjes:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen