Aanbieding

verdrietige kat
© Shutterstock

Hoe weet ik of mijn kat ziek is?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Katten zijn mysterieuze wezens, en dat geldt zeker voor wanneer ze ziek zijn. Het zijn meesters in het verbegen hiervan. 

Je denkt dat je kat mischien ziek is, erg vervelend om er niet zeker van te zijn. We hebben een lijst met veel voorkomende tekenen en symptomen gemaakt bij een zieke kat. Heeft jouw kat (plotseling) 1 of meerdere symptomen uit deze lijst, aarzel dan niet om advies in te winnen bij je dierenarts.

Je kat heeft geen eetlust meer

De kat heeft plotseling geen eetlust meer. Een kat die minder eet en minder drinkt, verbergt meestal iets. Verlies van eetlust bij katten kan mogelijk verband houden met tal van gezondheidsproblemen: gebitsproblemen, diabetes, een overactieve schildklier, artrose of zelfs kanker. Aan de andere kant, als ze meer water drinkt dan normaal, kan het een nieraandoening zijn.

Als je kat artrose heeft, heeft Hill's Prescription Diet Company speciaal voor katten met artrose droogvoer ontwikkeld.

Je kat slaapt meer dan voorheen

Katten slapen over het algemeen lang: zelfs als jouw kat tot 16 uur per dag slaapt, is het meestal een dutje in plaats van een diepe slaap. Als je merkt dat je kat dieper en langer slaapt, kan het zijn dat hij iets verbergt.

Je kat gebruikt de kattenbak niet meer

Als je kat zindelijk is en ineens buiten de kattenbak poept, is dat niet om je te irriteren. Het kan heel goed zijn dat de kat lijdt aan een gedragsstoornis, zoals angst of stress. Ook kan de kat last hebben van een aandoening aan de urinewegen (zoals een blaasontsteking), een nierandoening hebben of last hebben van het spijsverteringsstelsel. Er is speciale voeding voor katten die het met name mogelijk maken om het risico op urinewegaandoeningen te verminderen.

Je kat verliest gewicht

Een kat kan afvallen wegens een gebrek aan eetlust. Als ze echter diabetes of een overactieve schildklier heeft, zal ze ondanks voldoende eten ook afvallen. Het is slim je kat regelmatig te wegen om zijjn gewicht in de gaten te kunnen houden.

Je kat is minder actief

Een kat die minder speelt, minder alert is en meer slaapt, lijdt mogelijk aan een chronische ziekte of gewoon aan lichamelijke pijn. Omgekeerd kan een kat die van dag tot dag hyper is, een overactieve schildklier hebben.

Wanneer je kat wat roestig is geworden kunnen nu speeltjes de manier zijn om weer beweging in de zaak te krijgen.

Je kat is minder sociaal

Als je kat, die normaal gesproken vriendelijk en extravert is, plotseling schichtig en angstig wordt, kan dit een teken van ziekte zijn. Wees alert als ze je begint te mijden en contact met je gaat vermijden.

Je kat verzorgt zichzelf niet meer

Katten zijn van nature schoon. Als je merkt dat haar vacht dof en vettig is en je vermoedt dat ze minder goed verzorgd, kan je kat aan een ziekte of stress lijden. In sommige gevallen kan het ook obesitas zijn waardoor ze niet voor zichzelf kunnen zorgen. Daarentegen kan een kat die zichzelf te veel verzorgt een allergie of zelfs een huidaandoening hebben. Als je viervoeter allergisch is, geef ze dan speciaal voedsel voor katten met allergieën.

 Je kat heeft een slechte adem

Een kat met een slechte adem kan te veel tandsteen hebben. Tandsteen kan verantwoordelijk zijn voor parodontitis en orale infecties die een slechte adem veroorzaken. Een slechte adem kan ook worden veroorzaakt door ziekten zoals diabetes en nierfalen. Er is speciaal voer voor katten die last hebben van tandsteen of tandziekte.

Je kat miauwt meer

Verschillende gezondheidsproblemen zoals een overactieve schildklier, hoge bloeddruk, stress en angst, ouderdom of zelfs grappen kunnen ertoe bijdragen dat uw kat meer miauwt dan normaal.

Als je kat pijn heeft, is dat altijd reden tot bezorgdheid. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. 
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen