Aanbieding

Dierenarts houdt kat vast

Wanneer jouw kat FIV heeft, is er geen enkel risico voor jou om HIV te krijgen.

© Csaba Deli | Shutterstock

FIV of kattenaids... Wat is dat?

Door Dr Chantal Duijn Dierenarts

Online sinds

Kattenaids of FIV (Feline Immunodeficiëntie Virus) is wereldwijd een belangrijke oorzaak van ziekte bij katten. Lees hier alles wat je moet weten.

Kattenaids zorgt ervoor dat het immuunsysteem van de kat niet meer goed kan functioneren. Hierdoor wordt de kat vatbaar voor allerlei ziektes. 

Het geeft bij katten dezelfde verschijnselen als mensen die een HIV-infectie (AIDS) hebben. FIV kan alleen katten ziek maken en HIV kan alleen mensen ziek maken. Ondanks dat de ziekten en de ziekteverschijnselen op elkaar lijken. Wanneer jouw kat FIV heeft, is er geen enkel risico voor jou om HIV te krijgen.

Is FIV te genezen?

FIV is niet te genezen. Wanneer je kat besmet is, blijft je kat de rest van zijn leven het virus bij zich dragen. Uiteindelijk tast het virus het afweersysteem van je kat aan. Dan krijgt je kat steeds meer kleine kwaaltjes. In de loop van de tijd worden de kwaaltjes steeds groter en worden de klachten steeds heftiger.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor FIV?

Er zijn op dit moment helaas geen behandelingsmogelijkheden voor FIV. Er is niets dat FIV kan genezen. Het is belangrijk om het te voorkomen.

Wat maakt dat een kat met FIV ziek wordt?

FIV tast de witte bloedcellen aan. De witte bloedcellen zijn belangrijk voor het immuunsysteem van de kat. De witte bloedcellen raken beschadigd door kattenaids, waardoor ze hun normale functie niet meer uitvoeren of zullen afsterven. Dit leidt tot een langzame achteruitgang van het afweersysteem van de kat.

Wanneer je kat net is geïnfecteerd met FIV zijn er geen of weinig symptomen te zien. Na verloop van tijd zal het virus gaan vermeerderen. Hierdoor doet het immuunsysteem van je kat steeds slechter zijn werk. Dit gebeurt gemiddeld twee tot 5 jaar na de besmetting. Lastige is dat je meestal niet weet wanneer je kat besmet geraakt is met FIV. Ook de dierenarts kan dan lastig een inschatting maken van hoe lang jouw kat al kattenaids heeft.

Credit: antibydni | Shutterstock

Wat zijn de symptomen van kattenaids?

FIV kent verschillende fasen. De eerste fase begint 2 tot 4 maanden na infectie. Soms zie je geen verschijnselen. Andere katten tonen een hele korte periode verschijnselen:

  • Algemeen ziek, niet lekker zijn
  • Koorts
  • Zwelling lymfeknopen

In de tweede fase, zijn de symptomen uit de eerste fase verdwenen. De kat lijkt gezond tijdens de tweede fase. Al draagt de kat het virus dan wel bij zich.

De derde fase is wanneer er allerlei ziekteverschijnselen kunnen optreden. Allemaal als gevolg van FIV, al lijken de symptomen heel algemeen. De kat is dan gevoeliger voor andere infecties. Veel voorkomende verschijnselen in fase 3 zijn:

  • Diarree door infecties aan het maagdarmkanaal
  • Gewichtsverlies
  • Huidonstekingen
  • Koorts
  • Neusuitvloeiing
  • Sloomheid
  • Toevallen
  • Vergrootte lymfeknopen
  • Verlies van eetlust

Mocht jouw kat deze een of meer van deze verschijnselen hebben, ga naar de dierenarts. Je kunt dan aangeven dat je FIV verwacht.

Hoe wordt kattenaids verspreid?

In bloed en speeksel van een besmette kat is FIV aanwezig. Kattenbeten, van de ene op de andere kat, worden daarom als belangrijkste manier beschouwt om besmet te raken met FIV. Het speeksel van een besmette kat zit vol FIV-virusdeeltjes. Een kattenbeet is daarom genoeg om FIV te krijgen.

Wanneer jouw kat FIV heeft, is er geen enkel risico voor jou om HIV te krijgen.

Hoe groot is de kans dat mijn kat FIV krijgt?

Veelal worden katten gebeten tijdens een kattengevecht. Katten die veel vechten hebben daarom meer kans om besmet te raken met FIV. Vooral niet-gecastreerde katers hebben daarom meer risico. Ook komt FIV meer voor bij buitenkatten, zwerfkatten en katten in asielen.

Het virus overleef niet lang buiten de kat. De kans dat FIV via (gezamenlijke) voerbakjes wordt verspreid is daarom klein. Een moederpoes kan wel de nog ongeboren kittens in haar buik besmetten, wanneer zij FIV heeft. Ook kunnen de kittens besmet raken door het drinken van moedermelk bij een besmette moederpoes.

Helaas is er verder nog niet zoveel bekend over de verspreiding. Via dekking is de kans klein dat een kat besmet raakt. Ook is onbekend of vlooien FIV kunnen verspreiden. Het is aan te raden om goede vlooienbestrijding voor je kat te regelen, om geen risico te lopen

Waarvoor is de FIV test?

Met een bloedtest kan de diagnose FIV gesteld worden. De meeste dierenartsen hebben een sneltest beschikbaar. Echter zijn de testen nooit 100 % betrouwbaar.

Wanneer de infectie maximaal 2 maanden aanwezig is, worden er nog geen antilichamen geproduceerd in de kat. Hierdoor kan de test negatief zijn. Het is dan verstandig de test te herhalen op 8 of 12 weken.

De kosten van de FIV test zijn afhankelijk van de praktijk. Doe voor de kosten navraag bij jouw dierenartsenpraktijk.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen