Aanbieding

chip for cat and cat with glasses

Microchip voor katten

© KakaMo & Natasha Zakharova / Shutterstock

Mensen met katten opgelet: dit wordt binnenkort verplicht voor jouw huisdier

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Na honden moeten ook huiskatten straks verplicht gechipt en geregistreerd worden. Dat heeft minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten.

Wanneer is nog niet zeker, want de minister is nog bezig het plan goed in de steigers te zetten. Maar kattenverzorgers (in spé) kunnen zich er alvast op voorbereiden: over een tijdje moeten alle huiskatten in Nederland worden gechipt en geregistreerd. 

Oplossing voor vermissingen en zwerfkatten 

Met de chipplicht wil minister Adema ervoor zorgen dat zoekgeraakte katten sneller bij hun verzorgers terugkeren en dat zwerfkatten sneller te traceren zijn doordat ze geen chip hebben. Voor cijferfanaten: Nederland telt ongeveer 2,9 miljoen huiskatten. En elk jaar worden er liefst 60.000 katten als vermist opgegeven, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Verder lopen er in ons land veel zwerfkatten rond: de schattingen variëren van 100.000 tot meer dan een miljoen. Daar hoopt de regering nu dus een oplossing voor gevonden te hebben. Want een kat zonder chip is razendmoeilijk te herenigen met de verzorgers. Of anders gezegd: een landelijke chipplicht zorgt er als het goed is voor dat vermiste huiskatten vaker en sneller terugkeren bij hun verzorgers. Huiskatten van wie de verzorgers niet worden opgespoort, komen zo veel sneller in beeld. Uiteindelijk ontstaat zo dus veel beter inzicht in verwilderde huis-en zerfkatten zonder mensen-familie, hoopt de minister.

'Je ziet dat het werkt'

Al die loslopende huiskatten en zwerfkatten zorgen voor overlast. Denk aan poepen in andermans tuin, jagen op vogels of andere dieren en ze kunnen verwilderen. Ook is op straat leven slecht voor de gezondheid van katten en planten de dieren zich sneller voort.  Voor gemeenten, provincies en veel anderen komt de chipplicht niet uit de lucht vallen. De minister heeft hierover overlegd met 30 belanghebbende partijen waaronder provincies, gemeenten, onderzoekers, natuurorganisaties, dierenwelzijn-, en zwerfkattenorganisaties. Dierenorganisaties zijn tevreden dat de regering nu serieus werkt maakt van het aantal zwerfkatten. "Een chipplicht voor katten stond bijna 25 jaar met stip bovenaan de prioriteitenlijst, zo laat de organisatie weten aan dagblad AD ,,We hebben er vele gesprekken over gevoerd met het ministerie, dus nu het is gelukt hangt nog nét de vlag niet buiten.” Bij stichting Dierenlot, die geld inzamelt voor bijvoorbeeld dierenambulances en asiels, zijn ook tevreden. Medewerker Daniëlle van Gennip maakt een vergelijking met de chipplicht bij honden, die al jarenlang bestaat. ,,Je ziet ook dat het werkt", zei van Gennip tegen AD. „Van de gevonden honden wordt 95 procent herenigd met het baasje, bij katten is dat geloof ik iets van 29 procent. Er is ook helemaal geen probleem rond zwerfhonden.” 

Goed nieuws voor vogels

Waar je misschien niet direct aan dacht: de chipplicht is ook goed nieuws voor vogels en daarmee indirect voor zwervende katten zelf. Zo worden in Friesland katten afgeschoten om onder andere de broedende weidevogels te beschermen. Dat gebeurde in 2021 nog 252 keer. Met de naderende chipplicht kan er hopelijk ook snel een einde komen aan het afschieten van katten. Over de effecten van zwerfkatten op de natuur bestaan ook allerlei  onderzoeksgegevens. Zo houdt Chris Smit, hoogleraar Ecologie en Natuurbeheer aan de Rijksuniversiteit in Groningen, zich bezig met het effect van zwerfkatten op de natuur. „Je onderzoekt bijvoorbeeld de uitwerpselen en dan zie je dat ze vooral veldmuizen eten, maar ook kleine vogels en konijnen of hazen.” zei Smit tegen AD. Daar zag Smit ook zeldzame vogelsoorten tussen als de veldleeuwerik of de graspieper. „Maar ook konijn en haas staan op de rode lijst van dieren die in hun voortbestaan worden bedreigd.” Smit wijst verder op de weidevogels: „Die worden aangevallen en katten verstoren ook de boel. Ze jagen de vogels bijvoorbeeld tijdens het broeden van hun nest.”

Zelf betalen voor opvang

Geld speelt ook een rol bij de beslissing van de regering. Volgens minister Adema betalen Nederlandse gemeentes jaarlijks zo'n 4,8 miljoen euro voor de (tijdelijke) opvang van vermiste katten. Als zoekgeraakte katten door hun chip eerder bij hun verzorgers terugkeren, scheelt dat dus geld. Misschien moeten families de opvangkosten in de toekomst zelf betalen. Het chippen van katten is heel simpel. Met een injectie wordt een minuscule chip onder de vacht  aangebracht. Via speciale scanner zijn de gegevens in de chip te lezen, zoals het adres en de naam van het verzorgers. Chipkosten zijn per dierenartspraktijk verschillend.  Maar reken op ongeveer 15 tot ongeveer 40 euro per kat. 

Lees verder:

 
Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen