Je hebt net een nieuwe pup gekregen of gekocht en je hebt moeite met het onder controle houden van je nieuws aanwinst. Een pup heeft net als een mensen baby en kind regelmaat, structuur en routine nodig, hiermee help je het hondje zich veilig te voelen en voorkom je gedragsproblemen.
Waar bestaat een puppy dagschema uit?
Iedere pup is een individu. Er is dus geen algemeen geldend puppyschema, omdat het van veel factoren afhangt: je eigen routine, de leeftijd van je pup, hoe gevoelig hij/zij is voor prikkels, hoe veel slaap hij/zij nodig heeft, hoelang de pup zijn/haar behoefte op kan houden, hoe zelfstandig de pup is, en veel meer.
Een typische puppydag maakt wel deel uit van vaste elementen die bij iedere pup terug zouden moeten komen:
- Slaap
- Ontlasting
- Menselijk gezelschap
- Hondengezelschap
- Kennismaken met nieuwe type mensen, dieren en situaties
- Wandelingen
- Ontdekken en nadenken
- Intense ervaringen (bijv. hondenschool, dierenarts)
- Werken aan belangrijke vaardigheden (bijv. alleen-zijn opbouwen en gehoorzaamheidstraining)
Hoeveel slaap heeft een puppy nodig?
Individuele honden verschillen net als mensen veel van elkaar in hun slaapbehoeftes. De volgende gemiddelde cijfers kan je beter zien als richtlijn, dan als harde regel:
- Pasgeboren pup: Bijna de hele dag door (zo’n 22-23 uren per dag). Dit neemt geleidelijk af naarmate de pup ouder wordt.
- Pup van rond 8 weken: rond 16-18 uren per dag
- Puppy van rond de 4 maanden: 11-14 uren per dag.
- Puberteit van de hond: Dit kan van dag tot dag verschillen. Je zal periodes hebben waarin je hond veel meer slaapt.
- Volwassenen hond: Tussen 10 en 14 uur per dag (grotendeels s’ nachts). Bij sommige honden kan dat veel langer zijn.
Kijk vooral naar de behoeftes van je eigen hond. Dit zijn tekens dat je pup aan rust toe is:
- Staande oren blijven niet rechtop staan
- Hangende ogen
- Het rood doorlopen ogen
- Hijgen
- Gebrek aan coördinatie
- Meer fouten maken in een oefening
- Zich isoleren
- “Vervelend” doen (bijterig, blafferig, klieren en veranderde lichaamstaal)
Gezelschap: Quality-time met je pup
‘Quality time’ activiteiten zijn leuke dingen die jullie samendoen. Dit kan knuffelen zijn, maar ook samen spelen. Let bij spel op dat je niet overdrijft (i.v.m. mogelijke gewricht problemen later).
Probeer je ‘quality time’ momenten te verdelen tussen rustige momenten en wildere momenten, om te voorkomen dat je pup de gewoonte neemt om wild te worden zodra hij/zij aangehaald wordt. Begeleid ook je kinderen hierin.
Geef je pup iedere dag zeker genoeg, maar niet te veel ‘quality time’ (het is niet de bedoeling om je pup te isoleren). Geef je pup de keuze om te schuilen wanneer ze met rust gelaten wil worden.
Zit dus niet de hele dag aan je pup en respecteer haar/zijn grenzen. Verstoor je pup vooral niet wanneer hij/zij slaapt, of wanneer ze bezig zijn iets te verkennen. Dit geeft de ruimte om zelfstandig iets te ondernemen.
Uitjes: Op stap met de hond
- Behoefte doen: Doe dit op vaste tijden en houd “WC” wandelingen apart van kennismakingswandelingen. Laat de pup eerst zijn behoefte doen en hem/haar pas daarna eventueel kennismaken.
- Kennismaken en socialiseren: Met andere honden spelen, een eerste interactie met een kind of mee in de tram bijvoorbeeld. Gun je pup na ieder indrukwekkend moment de tijd en ruimte om bij te komen.
- Bewegen: Een beetje lichamelijke inspanning iedere dag is belangrijk voor de gezondheid en voor het geluk van je pup, maar hier zijn er wel grenzen aan. Hou je aan de richtlijnen die je dierenarts je heeft gegeven en laat de pup vooral geen abrupte bewegingen maken of zich lang inspannen.
- Indruk makers: Bezoek aan de dierenarts of naar de hondenschool maken een grote indruk. Probeer deze momenten niet allemaal op dezelfde dag in te plannen.
Conclusie: Zo maak je een puppy dagschema
Een logische dagindeling voor de pup komt neer op de juiste balans vinden tussen rust en activiteit, en die activiteiten verstandig te verdelen. Maak aanpassingen en zie je pup veranderen van een krijsende, bijtende helhond naar een betoverend, schattige lieverd.