Aanbieding

Puppy zit in gras en bijt in de hondenriem

Het kan erg lastig zijn als je pup niet wilt lopen. 

© Patryk Kosmider / Shutterstock

Help! Mijn pup wil niet wandelen

Door Ashley van Lieshout Hondentrainer | Hondengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

Wilt jouw pup niet (meer) wandelen? Lees hier waarom jouw pup niet wilt lopen en gebruik onze handige tips om dit te veranderen.

Heb je momenteel ook een pup in huis en gaat deze iedere keer zitten als jij lekker door wilt lopen? Of keert jouw pup het liefst weer om en loopt terug naar huis? Jouw pup is echt niet de enige die niet wil lopen, want dit komt vaak voor. Lees hier waarom en gebruik onze 4 handige tips om hier mee om te gaan.

Waarom wilt mijn pup niet lopen? 

Jouw pup wilt niet wandelen? Naast dat je wilt weten hoe je jouw pup mee kan laten lopen is het ook handig om te weten waarom jouw pup niet mee wilt komen. Hier kunnen diverse redenen voor zijn.

Leeftijdsfase van de pup

Pups gaan meestal rond de 8 a 10 weken oud naar hun nieuwe huis. De kleine viervoeters zitten dan in hun eerste socialisatiefase. De hond is in deze fase erg gericht op zijn/haar eigen nest, wat betekent dat de pup graag dichtbij de nieuwe familie in de buurt blijft.  

Deze eerste socialisatiefase is juist fijn voor de binding tussen jou en jouw pup. Omdat deze nog zo gericht zijn op hun eigen familie, maken ze automatisch meer contact en ben jij de hele wereld voor hen. 

Geef je pup de gelegenheid om op eigen tempo de wereld te ontdekken

In deze fase gaat de kleine reu of teef zijn wereld steeds meer verruimen en alles om zich heen ontdekken. Alles is nieuw! Geef je pup de gelegenheid om op eigen tempo de wereld te ontdekken. Het is helemaal niet zo erg als je pup gaat zitten en een paar minuten om zich heen kijkt. Hier leren ze super veel van. 

Als iemand bij een puppycursus naar mij toe komt met het ‘probleem’ dat hun pupje niet mee wil lopen, dan is mijn antwoord vaak ‘geniet er nog maar even van!’. Het tij gaat namelijk keren zodra de hond ouder wordt. Dan wordt jouw pupje zelfstandiger en kunnen zij de wereld alleen gaan ontdekken. Jij wordt dan minder belangrijk voor jouw hond. 

Vermoeidheid

Het is goed mogelijk dat jouw pup niet meer wilt lopen, omdat deze moe is. Een pup zit nog in de opgroeifase, wat betekent dat botten, spieren en gewrichten nog niet volgroeid zijn. Het kleine lichaam kan daarom een hoge belasting nog niet aan. Zodra je pupje moe is, is het goed om niet meer verder te wandelen. 
Net zoals baby’s hebben ze nog niet veel energie. Het dagritme bestaat vooral uit eten, spelen en slapen. Wist je dat je pup wel zo’n 18 tot 20 uur slaap per dag nodig heeft? Zodra de batterijtjes leeg zijn, is de motivatie om te lopen en te spelen ook op. 

Overprikkeling

Je kleine puppy moet alles nog ontdekken. De buurvrouw met een winkelwagentje, de ganzen langs de slootkant, de vuilniswagen die langs rijdt, het vliegtuig die in de lucht vliegt: je kunt het zo gek niet bedenken, maar alles veroorzaakt prikkels. Alles wat de hond ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft is informatie die deze moeten verwerken. Dit kost veel tijd en energie en soms is dat gewoon even te veel en krijgt jouw hond een error in het kleine puppykopje. 

4 Tips om met jouw puppy te wandelen

Ondanks dat het lopen met een jonge hond altijd lastig is, zijn er natuurlijk wel een aantal tips om makkelijker met je pup te wandelen:  

Tip 1: Maak contact met elkaar.

Ga tijdens het wandelen met je pup niet bellen of druk met iemand anders praten. Maak tijd voor je pup en maak écht (oog)contact. 

Tip 2: Let op waar je pup behoefte aan heeft.

Waarom wil je pup niet lopen? Is dat omdat alle indrukken buiten te heftig/te veel zijn? Is het omdat je pup graag dat ene stukje gras of straat helemaal wil ontdekken en afsnuffelen? Of is het omdat je pup te moe is? Als jij er achter kan komen wat de oorzaak is, kun je daar ook iets aan doen. 

Tip 3: Beloon de pup voor het meelopen aan de lijn.

Een beloning kan een lief woordje zijn, maar ook een lekker snoepje. Vertel je hond dat deze het goed doet! 

Let op: trap niet in de valkuil dat je een snoepje er bij pakt op het moment dat de pup gaat zitten. Hierdoor kunnen ze heel snel leren dat het zitten er voor zorgt dat jij een snoepje pakt. Gedrag dat beloond wordt, zal je hond vaker gaan herhalen en daardoor zal deze dus vaker gaan zitten. Pak en geef het snoepje dus als de pup aan het lopen is. 

Tip 4: Heb geduld.

De wereld zit vol met nieuwe indrukken en prikkels. De eerste weken komt er veel op je hond af en dat is goed voor de socialisatie. Zodra de honden ouder worden, gaan ze vaak vanzelf makkelijker en verder lopen. Heb geduld!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen