Aanbieding

De Morkie

Hoe een Morkie er precies uit komt te zien, is afhankelijk van de genen van beide ouders.

© Cavan Images - Offset | Shutterstock

De Morkie: Een kruising tussen een Malteser en een Yorkshire Terriër

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

De Morkie, als het een mix is tussen een Yorkshire Terriër en een Malteser, behoort tot de “designer” honden. Boordevol liefde en een snufje koppigheid!

Morkie in het kort

De Morkie is een kruising tussen een Maltezer  en een Yorkshire Terriër. Het hondje weegt maximaal zeven kilo. Een Morkie verliest normaal gesproken de vacht niet. Het is een vriendelijk hondje, maar de Morkie heeft wel de neiging om te blaffen. Dit hondje hecht snel aan de verzorger.

De ouders van de Morkie

Maltezer

De Maltezer is een echte gezelschapshond. Klein van stuk en lekker aanhankelijk blijven deze hondjes graag bij jou in de buurt. De Malteser vindt het héérlijk om te spelen en om vertroeteld te worden, maar zijn daarom minder geschikt om veel alleen te laten. De ideale verzorger van een Maltezer is veel thuis en vindt het maar al te leuk om veel quality time met de viervoeter te besteden. Maltezers zijn volgzaam, slim en levendig. Deze doen alles om jou gelukkig te namen. Hierdoor is het trainen van een Malteer extra leuk en makkelijk.

Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is een alert, levendig en super slim hondje, die je onrecht aandoet als je deze alleen ziet als een speelhondje. Deze viervoeter verdient een bij de naam passende behandeling: als een echte terriër! Voor kinderen zijn het leuke speelkameraadjes, leer deze wel hoe om te gaan met dit hondje. Hoewel een Yorkie over het algemeen in huis wordt genomen als gezelschapshond of als showhond, blijven het geboren rattenvangers. Daarvoor zijn deze gemaakt!  En omdat de Yorkshire Terriër flink geluid kan maken, is het ook een goede 'alarm hond'.  Dit is de kleinste van alle terriërs, en op dit moment wereldwijd het meest populair, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. 

Uiterlijke kenmerken van de Morkie

Als je besluit een Morkie puppy te nemen, dan staat je een verrassingspakket te wachten. Omdat de nakomelingen van een Yorkshire Terriër en een Maltezer verschillende kenmerken van de ouders kunnen meebrengen. Sommige van deze charmante viervoeters lijken daarom op de Yorkie, andere op de Maltezer. Weer anderen brengen kenmerken van beide rassen mee. Dus een Morkie kan flaporen hebben, of de oren staan rechtop zoals die van de Yorkshire Terriër.

Bijna alle Morkies hebben een lange, zachte vacht en wegen tussen de twee en zeven kilo. De honden zijn voornamelijk verkrijgbaar in de kleuren bruin, zwart en wit meestal in een combinatie hiervan. Noch de Yorkshire Terriër, noch de Malteser verliezen haar. Als de ouders raszuiver zijn, zou de afstammeling hiervan ook geen vacht mogen verliezen.

Typisch Morkie; het karakter

Een Morkie kan een evenwichtige mix zijn van beide ouders, maar ook meer eigenschappen hebben van één van de rassen. Meestal is het een hondje die het goed kan vinden met andere honden. Sommigen Morkies vinden het moeilijk om te leren alleen te blijven, omdat deze graag dicht bij de verzorger is. Sommige hondjes kunnen blafferig zijn. Consequente training is hier belangrijk. Beslissend voor het karakter van de Morkie pup is een uitgebreide inprenting en socialisatie.

Verzorging van de Morkie

Zowel de Yorkshire Terriër als de Maltezer hebben vachten die onderhoud vereisen. Een Morkie moet om de twee dagen grondig geborsteld worden. Sommige Morkies vereisen dagelijkse vachtverzorging. Afhankelijk van de Maltezer, kan het nodig zijn het haar om de paar dagen te wassen met een milde hondenshampoo.

Als dit een karwei wordt en vergeten wordt, kan de hond gaan klitten. Dit ziet er lelijk uit en brengt het risico van pijn en ziekten zoals huidschimmel met zich mee.

Morkie: Gezondheid en leeftijdsverwachting

De Morkie kan aanleg voor oogproblemen hebben. Hiertoe behoort ook de van sommige Yorkshire Terriërs geërfde zwakte van het opschortingsapparaat van de ooglens. Serieuze fokkers sluiten dit uit via genetische tests. Distichiasis komt ook vaak voor. Dit is een oogziekte waarbij haartjes in het oog groeien en pijnlijke ontstekingen veroorzaken. Progressieve retinale atrofie, tracheale instorting en levershunt alsmede patella luxaties behoren ook tot de mogelijke risico's.

Afgezien van een neiging tot patella luxaties, die ook aanwezig is, is de Malteser een robuuste hond. In zeldzame gevallen kan de van de Maltezer afgeleide korte kop van de Morkie ademhalings-problemen veroorzaken, zoals snurken. Het is belangrijk om de vacht van de Morkie rond de ogen kort te houden om ontstekingen te voorkomen.

Waar koop je een Morkie? 

Een Morkie is geen erkend ras. Daarom zal je er geen vinden als je rondkijkt bij rasverenigingen voor kleine hondenrassen. De beste manier om een Morkie in Europa te vinden is via advertenties op het Internet. Zorg ervoor dat je de ouders van de puppies ontmoet, maken deze een ontspannen en gezonde indruk?

Verkopers moeten veel nadruk leggen op een uitgebreide socialisatie van de puppy en deze niet weggeven voordat de puppy acht weken oud is. Het best is dat de pup al een keer ingeënt en gechipt is.

Als je op zoek bent naar een volgroeide Morkie, kijk dan eens bij je plaatselijke dierenasiel of de online aanwezigheid van dierenasiels. Omdat er veel kleine bastaards zijn die jouw liefde aan aandacht hard kunnen gebruiken. Een raszuiver alternatief is een Shih Tzu en een Lhasa Apso.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen