Aanbieding

Hondenasiel in Spanje

Nederlandse asielen vol met honden? Dat is een fabeltje!

© Juan Pablo Fuentes | Shutterstock

Dit moet je weten als je een hond uit het buitenland adopteert

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

In het buitenland leven honden in dierenasielen vaak onder barre omstandigheden. Wie wil daar nou geen viervoeter van redden?

Je hoort het steeds vaker en het kan een héél mooi iets zijn: een hond uit het buitenland adopteren! Maar waar moet je allemaal rekening mee houden?

Het kan je zomaar gebeuren: tot over de oren verliefd worden op een puppy terwijl je lekker op vakantie bent in Roemenië, Spanje, Portugal, Griekenland of waar dan ook. Wat moet je doen om die lieve viervoeter mee naar huis te krijgen?

Anderen hebben hun hart verpand aan een rashond van een buitenlandse fokker of willen een exemplaar uit een buitenlands dierenasiel een beter leven gunnen. Wat jouw scenario ook is, hier lees je hoe je een hond uit het buitenland adopteert!

Genoeg argumenten om een hond uit het buitenland te adopteren

Mensen die een hond uit een buitenlands dierenasiel willen halen moeten zich vaak verdedigen: zijn er niet genoeg honden in Nederlandse asielen? Brengen buitenlandse zwerfhonden geen ziekten met zich mee? Zou je hond uit Spanje niet beter vermijden? Maar wist je dat er ook verschillende Nederlandse dierenasielen en organisaties zijn die samenwerken met dierenopvang of dierenrechtenorganisaties in het buitenland? Omdat er bij hun nog plek is of om het werk van de buitenlandse partnerorganisatie een steuntje in de rug te geven.

Natuurlijk zijn er in landen als Roemenië, Portugal, Spanje of Griekenland verschillende dierenrechtenorganisaties actief. Zij voeren actie voor betere dierenrechten, vangen zwerfhonden op of zorgen voor inentingen en castratie. Deze projecten zijn ongelooflijk belangrijk en op langere termijn de enige manier om iets aan de situatie te veranderen.

Alleen: daar schieten de dieren die vandaag op straat worden gezet niets mee op. Je wil niet weten wat voor dieronterende omstandigheden je soms tegenkomt op buitenlandse dierenopvang locaties. Te veel dieren en te weinig middelen.

Voor honden in acute nood is adoptie de enige kans op een beter leven. 

Straathonden en soortgenoten die door hun voormalige verzorgers zijn afgedankt zitten regelmatig achter tralies. Zeker puppy’s die nog weinig beschadigd zijn kunnen zich in Nederland prima aanpassen. Iets oudere, lastigere of zieke dieren hebben soms een soort crisisopvangplek nodig. In hun thuisland hebben zij geen schijn van kans.

Door een hond uit het buitenland te adopteren red je soms letterlijk een leven. In sommige landen, zoals Roemenië, moeten asielen dieren na enkele weken afmaken als er nog geen onderdak is gevonden.

Wat nu als je tijdens de vakantie spontaan verliefd wordt op een straathond? Neem contact op met de plaatselijke dierenbescherming en vraag om hulp. Want tijdens een gewone vakantie is het in de meeste gevallen niet mogelijk om aan de nodige voorwaarden te voldoen om de grens over te reizen.

Wamiz bemiddeling: Adopteer een hond

Hoe kies je een betrouwbare bemiddelingsorganisatie

In Nederland moeten organisaties die bemiddelen bij adoptie van buitenlandse honden aan strenge eisen voldoen. Check voor je een bureau inschakelt eerst even dit:

  • Beschikken over een handelsregistratie;
  • De organisatie heeft een vergunning voor transport;
  • Een inslagregister en uitslagregister bijhouden;
  • De hond moet gechipt zijn;
  • De hond heeft een geldige rabiësenting nodig;
  • De hond heeft een gezondheidscertificaat voor sociaal beheer nodig;
  • Gebruik maken van vluchtbegeleiders mag niet;
  • De hond heeft een EU- dierenpaspoort nodig;
  • De hond heeft een TRACES-gezondheidscertificaat nodig.
Alleen de rabies-vaccinatie is bij honden in Nederland verplicht | VILevi | Shutterstock

Hond uit Roemenië adopteren

Sinds 2014 mogen zwerfhonden in Roemenië na een wachttijd van twee weken worden afgemaakt. Bovendien geldt er een castratieverplichting voor loslopende honden, waar veel potentiële verzorgers het geld niet voor hebben.

In Roemenië staat onder andere het grootste dierenasiel ter wereld: het Smeura asiel in Pitesti met ongeveer 5.400 dieren. Deze organisatie werd opgericht door Duitse dierenwelzijnsactivisten van de vereniging Tierhilfe Hoffnung als reactie op de genadeloze afslachting van Roemeense straathonden. Ook in Nederland zijn er verschillende organisaties die opkomen voor Roemeense zwerfhonden en kunnen bemiddelen bij adoptie. Kijk eens naar de Pandorastichting

Het Smeura asiel in het Roemeense Pitesti is het grootste dierenasiel ter wereld met 5.400 dieren.

Een hond uit Spanje of Portugal adopteren

Spanje en Portugal staan niet alleen in de top tien van zonnige vakantiebestemmingen, maar helaas ook in die van de meest beroerde plekken voor de opvang van honden. Neem nu het probleem van de Podenco's en Galgo's, jachthonden die na het jachtseizoen regelmatig op straat worden gezet of afgemaakt. Dit komt in toeristische steden minder vaak voor, maar het blijft een serieus probleem. Anderzijds zijn er diverse dierenbeschermingsorganisaties die zich inzetten voor de castratie van zwerfdieren en het vinden van Nederlandse adoptiegezinnen. Geïnteresseerd? Ga eens te kijken bij Animal in Need

Hond uit Griekenland adopteren

Ook Griekenland is, net als Spanje en Portugal, een walhalla voor toeristen, maar helaas een ramp voor zwerfhonden. Tijdens het toeristenseizoen weten zij zich soms nog een soort van te overleven, maar dat wordt daarbuiten, als het land leeggelopen is, een stuk moeilijker. Veel honden sterven door eten van giftig afval. Door het gebrek aan passende opvang kunnen zwerfdieren zich ongecontroleerd voortplanten. Gevolg: de Griekse dierenasiels zijn chronisch overbevolkt. Er zijn in Nederland meerdere stichtingen die zich in zetten voor Griekse honden, zoals de Pandorastichting en Greekdogrescue.

Dierenasiels in Griekenland zijn chronish overbevolkt | PeskyMonkey | Shutterstock

Hond uit buitenland: mediterane ziekten

Een EU-dierenpaspoort (voor honden uit EU- landen) en een geldige rabiësvaccinatie zijn sowieso verplicht. Elke goede adoptie stichting zorgt ervoor dat al die formaliteiten geregeld zijn. Veel verzorgers in spe maken zich zorgen over "mediterrane ziekten", zoals leishmaniasis, ehrlichiose, anaplasmose en babesiose. Betrouwbare organisaties testen ook daarop, nog voor zij de hond naar Nederland halen. Wij raden echter aan de test een paar weken na de komst van je nieuwe huisgenoot te laten herhalen. Praat met je dierenarts over de beste tijd. Leishmaniasis en ehrlichiose kunnen in zeldzame gevallen nog jaren later voorkomen. Een jaarlijkse check-up bij de dierenarts is daarom een goed idee.

Opvoeding van voormalige straathonden

Door een hond uit een buitenland te halen maak je echt verschil. Dat is duidelijk. Maar daarna? Wat staat je te wachten met een hond die je uit een 360° graden andere leefomgeving hebt laten komen? Moeilijk om daar zo een- twee- drie antwoord op te geven antwoord op te geven. Het is van zoveel factoren afhankelijk.

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de voorgeschiedenis. Als de hond in het buitenland zit tot de plaatsing, hebben jullie niet de kans om elkaar vooraf te leren kennen. Zoek uit of dit dier echt bij jullie past. Kinderen, katten, autorijden, traplopen of alleen thuis zijn: vaak je zal je een voormalige straathond alles moeten leren. Ook halsbanden en riemen zijn voor sommige honden compleet nieuw. 

Tip: neem nog voor de hond thuiskomt contact op met een professionele hondentrainer.

Als je met zulke uitdagingen te malen krijgt, kan je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met een professionele hondentrainer. Net zo belangrijk: wees tijdens adoptieprocedure open en eerlijk over je ervaring met honden. Durf te vragen. Alleen dan kan de bemiddelende stichting advies op maat geven.

Tip: er zijn diverse organisaties die buitenlandse honden eerst tijdelijk onderbrengen in een pleeggezin. Zo kan jij je eventuele nieuwe huisgenoot eerst bezoeken en leren kennen. Bovendien kan het pleeggezin je handige tips geven en alles vertellen over het karakter. Kijk eens naar de volgende organisaties:

Ga je voor een hond uit het buitenland?

Nog even dit:

  • Slaap er nog een nachtje over. Medelijden kan nooit het enige argument zijn;
  • Hou je aan alle regels en voorzorgsmaatregelen voor wat betreft ziekte en gezondheid;
  • Vraag honderduit over je mogelijke nieuwe huisgenoot en check of deze in alle opzichten bij je past;
  • Steun alleen betrouwbare dierenbeschermingsorganisaties met een duidelijke strategie. Denk bijvoorbeeld aan castratieprojecten;
  • Zoek bij twijfel een pleeggezin waar je de hond eerst kan leren kennen;
  • Breng na aankomst zo snel mogelijk een bezoek aan de dierenarts.

Een rashond uit het buitenland

Is je droompuppy te duur en google je dus maar eens op ‘rashond in Polen’ of Tsjechië? Dat zou weleens verkeert kunnen uitpakken. Natuurlijk vind je overal goede en serieuze hondenfokkers. Maar er helaas mensen te over die dieren onder twijfelachtige omstandigheden fokken om ze goedkoop aan te kunnen bieden. Gezondheidcontroles, papieren, uitgebreide inprenting van de pups – niks, nada, noppes! Bovendien lijden de ouders vaak onder slechte huisvestingsomstandigheden. Beter ga je naar dierenbeschermingsverenigingen, die soms ook rashonden bemiddelen.

Als jij je zinnen hebt gezet op een zeldzaam en landspecifiek hondenras, dan kan je in het land van herkomst van dit ras op zoek gaan. In ieder geval zoek je de puppy eerst op bij de fokker, alleen dan kan je echt de betrouwbaarheid checken en het ras leren kennen. Als je de hond wil meenemen, hou gelden de volgende regels:

  • De puppy moet minstens 15 weken oud zijn;
  • Verplichte inenting bij 12 weken;
  • Wachttijd: na vaccinatie moet je 21 dagen wachten voordat de hond Nederland binnen mag;
  • Chip en dierenpaspoort zijn verplicht.

Nog vragen: neem contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen