Aanbieding

Een hond eet erwten

Zijn erwten goed voor honden en hun gezondheid?

© Shutterstock / Natalya_Maisheva

Mogen honden erwtjes eten? En hoe bereid je ze?

Door Kaami Kanje

Online sinds

Erwten bieden honden plantaardige eiwitten, evenals mineralen en vitamines. Geef de voorkeur aan verse erwten en geef ze af en toe aan je metgezel, als beloning of om de inhoud van zijn maaltijden te variëren.

Erwten bevatten foliumzuur en antioxidanten, evenals een hoog eiwitgehalte. Je kunt ze veilig aan je hond geven, zolang je ervoor zorgt dat ze deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet en je zijn maaltijden gevarieerd houdt.

Kun je doperwten veilig aan je hond geven: mogen honden erwten eten?

Doperwten behoren tot de categorie groenten die over het algemeen als veilig worden beschouwd voor honden om te consumeren. Ze zijn een goede bron van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, eiwitten en vezels die gunstig kunnen zijn voor het dieet van je hond.

Doperwten voor honden: een gezonde voeding voor je harige vriend 

Erwten bevatten vele voedingsstoffen en vitamines A, C, E en K, evenals verschillende B-vitamines. Ze bevatten ook luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten uit dezelfde familie als carotenoïden, die helpen bij het vertragen van celveroudering en bijdragen aan het behoud van een goed zicht.

Met een hoog gehalte aan plantaardige vezels en eiwitten leveren ze ook ijzer, koper, zink, fosfor, kalium, mangaan.

Erwten zijn vaak aanwezig in het dieet van honden als vervanging voor granen omdat ze geen gluten bevatten en hypoallergeen zijn. Met een laag vetgehalte zijn ze verzadigend en hebben ze een vrij lage glycemische index, waardoor ze ideaal zijn tegen overgewicht als tussendoortje of snacks.       

Wat moet ik weten voordat ik mijn hond erwten geef?

Voordat je je hond erwten geeft, is het belangrijk om te controleren of je hond wel groenten en fruit verdraagt. Sommige honden hebben gevoeligheden of allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen, dus het is essentieel om de reactie te observeren na het consumeren van erwten van jouw hond.

Moet ik verse, bevroren of ingeblikte erwten kiezen voor mijn hond?

Het beste is altijd om je hond verse en seizoensgebonden groenten te geven, zodat hij er maximaal van kan profiteren. Echter, verse erwten zijn alleen verkrijgbaar op de markt tussen mei en juni, wat het verleidelijk kan maken om in de winter ingeblikte erwten aan je hond te geven.

Erwten in blik zijn bedoeld voor menselijke consumptie en bevatten soms een hoog natriumgehalte en conserveermiddelen. Bovendien ontbreken sommige voedingsstoffen en vitamines in ingeblikte groenten. Het wordt daarom afgeraden om je hond te vaak ingeblikte erwten te geven, en als je ervoor kiest om dit te doen, spoel ze dan goed af.

Aan de andere kant zijn onbevroren diepvrieserwten een goede oplossing om het dieet van je hond te verrijken. Eenmaal ingevroren kunnen de erwten zelfs meer vitamine C en vitamine B9 bevatten dan verse. Let op want bevroren erwten kunnen verstikkingsgevaar opleveren Bereidingswijze: kies voor stomen zonder kruiden, koken of te pureren.

Hoe kun je erwten of andere groenten en fruit toevoegen aan het dieet van een hond?

Het is mogelijk om af en toe rauwe of ontdooide erwten zonder dop als traktatie aan een hond te geven. Maar hoewel ze dol zijn op de zoete smaak, kan je viervoeter moeite hebben om alle vitamines en mineralen uit rauwe erwten op te nemen.

Plantaardige eiwitten zijn over het algemeen moeilijker verteerbaar voor een hond dan die uit vlees of vis. Door ze te koken verbetert hun verteerbaarheid, je kunt de groente ook pureren aangezien ze een verstikkingsgevaar opleveren. Nadat ze gekookt zijn, kun je ze toevoegen aan zijn blikvoer of huisgemaakte maaltijden, samen met een portie eiwitbronnen zoals zalm, kip of lamsvlees. 

Naast erwtjes kun je een hond ook komkommers en broccoli geven, let echter goed op dat je de broccoli kookt voordat je het aan je hond geeft

Wat zijn de mogelijke risico's van het geven van erwten aan je hond?

Kan het eten van erwten leiden tot maagklachten bij honden?

Doperwten zijn veilig, hoewel overmatige consumptie bij sommige honden spijsverteringsproblemen of maagklachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk om erwten met mate te geven en de reactie van je hond te controleren.

Op welke manier kunnen erwten antioxidanten bevatten die gunstig kunnen zijn voor je hond?

Erwten zijn rijk aan antioxidanten die de cellen van je hond kunnen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en veroudering kan vertragen.

Waarom is het belangrijk om erwten met mate aan je hond te geven?

Het is van essentieel belang om erwten in de juiste porties aan je hond te geven, omdat overmatige consumptie verstikkingsgevaar kan opleveren, vooral bij hele erwten. Zorg ervoor dat de erwten goed gekookt en gesneden zijn om verstikkingsrisico's te minimaliseren.

Erwten mogen niet bij elke maaltijd worden gegeven of het grootste deel van de voeding van je huisdier uitmaken. Als je hond ze voor het eerst eet, let dan op hoe zijn spijsvertering verloopt: als erwten te veel worden gegeten, kunnen ze winderigheid of een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Erwten bevatten purines, die worden afgeraden bij nieraandoeningen: als je hond hier last van heeft, kun je beter andere groenten kiezen die even gezond zijn, zoals wortelen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen