Aanbieding

Mag een hond avocado eten?

Avocado's bevatten de giftige stof persine.

© KatrinZ888 / Shutterstock

Mag een hond avocado eten?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Niet alles wat gezond is voor de mens is ook gezond voor de hond.

Avocado's zijn vandaag de dag een vast onderdeel in veel keukens en worden gewaardeerd vanwege hun gezondheidsvoordelen en heerlijke smaak. Avocado's zitten boordevol vitamines en mineralen zoals vitamines A, B6, C, E, kalium, foliumzuur, tal van gezonde vetten en vezels. Daarnaast weten we dat een rijpe avocado goed is voor het immuunsysteem en werkt tegen hartproblemen bij mensen. Maar of een hond avocado mag eten?

In dit artikel bekijken we nauwkeurig of een avocado giftig kan zijn voor jouw harige vriend en wat de mogelijke effecten op hun gezondheid kunnen zijn.

Mogen honden avocado eten?

Mag een hond avocado? Nee, avocado's zijn absoluut verboden voor honden. Als een hond de vrucht eet, kan dit zelfs dodelijk zijn. Avocado's bevatten namelijk een stof die persine heet, een giftige stof die ernstige vergiftigingssymptomen kan veroorzaken. Naast het giftige persine bevat het ook een hoge vetgehalte die niet goed zijn voor je hond omdat de vetzuren maag- en darmproblemen kan veroorzaken.

Zowel het vruchtvlees als de schil en pit zijn giftig voor honden. Onthoud dit en geef dus andere snacks als traktatie. 

Is avocado giftig voor honden?

De giftige stof persine komt vooral voor in de avocadopit. Maar ook het vruchtvlees bevat kleine hoeveelheden van het gif. Maar waarom mogen honden geen avocado's eten, terwijl ze voor mensen goed verteerbaar zijn? Daarover is de wetenschap het niet eens. Maar vast staat dat het lichaam van de hond bij het eten van de vrucht reageert met vergiftigingssymptomen.

Als je hond avocado heeft gegeten, zelfs kleine stukjes, treden de symptomen meestal binnen 24 uur op. Vergiftiging uit zich in symptomen zoals kortademigheid, krampen, een verhoogde hartslag, diarree, hoesten en braken, evenals algemene zwakte, desoriëntatie en ongemak.

Als jouw hond avocado heeft gegeten, kan het giftige persine leiden tot schade aan de hartspier, aanhoudende orgaanschade en zelfs de dood. Een ingeslikte avocadopit kan ook leiden tot een levensbedreigende darmobstructie. De pit en de schil leveren vaak de meeste problemen op. Net zoals de pit zorgt ook de schil van de avocado voor allerlei maagproblemen.

Symptomen van een avocado-vergiftiging bij honden

Persine is een natuurlijk gif dat voorkomt in alle delen van de avocado, inclusief het vruchtvlees, de schil en de pit. Het is een fungicide stof die vooral schadelijk kan zijn voor vogels en sommige zoogdieren (inclusief honden).

Hoewel persin in kleine hoeveelheden waarschijnlijk onschadelijk is voor honden, kunnen grotere concentratie persine tot gezondheidsproblemen leiden. Mogelijke symptomen van persine-vergiftiging bij honden zijn:

  • Braken
  • Diarree
  • Ademhalingsproblemen
  • Schade aan de hartspier

In ernstigere gevallen kan een grote hoeveelheid avocado eten zelfs tot de dood leiden. Daarom moeten honden geen grote hoeveelheden avocado of delen van de plant consumeren.

Mijn hond heeft avocado gegeten: Wat nu?

Als je viervoeter avocado een avocadopit heeft gegeten, is verstandig direct een dierenarts te raadplegen.

Vermeld aan de dierenarts zowel de ingenomen hoeveelheid als het tijdstip van vergiftiging, zodat je huisdier adequaat kan worden behandeld. Ook eventuele gedragsveranderingen en reeds ondernomen eerste hulpmaatregelen dien je aan de dierenarts door te geven.

Zijn er alsnog gezondheidsvoordelen aan avocado voor honden?

Nee, honden mogen geen avocado eten vanwege het risico op persinevergiftiging, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, hartspierschade en zelfs de dood. Daarom zijn er geen gezondheidsvoordelen van avocado's voor honden. Het is belangrijk om deze vrucht volledig uit het dieet van je hond te vermijden om hun welzijn te waarborgen.

Avocado-olie: goed voor honden of juist niet?

Hoewel avocado-olie voor mensen als gezond wordt beschouwd vanwege de enkelvoudig onverzadigde vetten en andere voedingsstoffen die het bevat, geldt dit niet voor honden. Avocado's en avocado-olie zijn niet veilig voor honden vanwege de aanwezigheid van persine, een stof die giftig is voor hen en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, hartspierschade en zelfs de dood. Het voedingsadvies is dus: geen avocado-olie aan honden te geven of in hun dieet op te nemen. Voor de gezondheid van je hond is het het beste om te kiezen voor veilige en geschikte oliën, zoals kokosolie of visolie, na overleg met een dierenarts.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen